Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” και στην δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού
Επηρεάζουν οι γερμανικές εκλογές τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις;
Είναι δεδομένο ότι ο μελλοντικός συσχετισμός δυνάμεων στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα θυμίζει τον προηγούμενο μια και η αντικατάσταση των σοσιαλδημοκρατών από τους φιλελευθέρους θα σημάνει με βεβαιότητα την υιοθέτηση μιας περισσότερο άκαμπτης γραμμής προς τη χώρα μας σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Επιπρόσθετο σημείο προβληματισμού πρέπει να είναι και το προσφυγικό όπου η αλληλεπίδραση της Τουρκίας του Ερντογάν με τη νέα Γερμανική κυβέρνηση ενέχει πολλαπλούς κινδύνους. Η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο νέων κυμάτων προσφύγων με παράλληλη σκλήρυνση της πολίτικης «ανοιχτών θυρών» του Βερολίνου. Αναμφίβολα, πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της δομής του νέου κυβερνητικού συνασπισμού ώστε να δούμε τον προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά και προς την agenda της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που προωθείται από τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Πότε κατά την εκτίμησή σας θα γίνει η εκλογή ηγεσίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς; Με ή χωρίς ηλεκτρονική ψηφοφορία;
Η διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία αποτελεί προαπαιτούμενο, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διασφαλίσουμε σε κάθε περίπτωση το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Εξίσου σημαντικό είναι και να υπάρξει μαζική συμμέτοχη ώστε να δοθεί ισχυρή εντολή στην επόμενη ηγεσία της παράταξης. Για αυτό ήμουν από την αρχή υπέρ της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των ελλήνων, και ειδικά των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον για αυτούς, θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα της συμμετοχής εξ αποστάσεως. Ο Νίκος Αλιβιζάτος είναι μια προσωπικότητα που μπορεί να εγγυηθεί το αδιάβλητο των διαδικασιών. Στη περίπτωση όπου τα τεχνικά θέματα δεν μπορούν να διευθετηθούν για τις 5 Νοέμβριου τότε μπορεί να δοθεί μια μικρή παράταση ώστε οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό.
Όλα αυτά τα οργανωτικά προβλήματα δεν δείχνουν ένα συνολικότερο έλλειμμα;
Ας αφήσουμε λίγο στην άκρη τα τεχνικά θέματα και να δούμε τη μεγάλη εικόνα: τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης. Οι κοινωνικές ανάγκες και το πολιτικό κενό είναι η κινητήριος δύναμη της προσπάθειας που ξεκινήσαμε.
Πολλοί δεν είναι δέκα υποψήφιοι αρχηγοί για ένα κόμμα που δεν υπάρχει;
Είτε με πολλούς είτε με λίγους υποψηφίους το σημαντικό είναι η πολιτικοποίηση του εγχειρήματος. Για αυτό επιμένω στη διεξαγωγή δυο τηλεοπτικών συζητήσεων αλλά και τη διοργάνωση 5 μεγάλων εκδηλώσεων στην περιφέρεια. Οφείλουμε να δεσμευτούμε όλοι, μέσω της δημόσιας παρουσίας μας, ότι θα καταθέσουμε το πολιτικό περιεχόμενο των προτάσεων μας για την παράταξη και το μέλλον της χώρας.
Δεν έχω καταλάβει αν είστε υπέρ ή κατά της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Είστε;
Είναι περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης να σχεδιάζουμε κυβερνητικά σχήματα από τώρα για την επόμενη μέρα των εκλογών. Έθεσα υποψηφιότητα γιατί πιστεύω ότι η κεντροαριστερά μπορεί μέσα από νέο ήθος και πρόγραμμα να ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς και να αναδειχθεί σε αυτόνομο πόλο του πολιτικού συστήματος και όχι να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα.
Σε ότι αφορά τον κ. Μητσοτάκη οφείλω να σημειώσω ότι συνεχίζει το αφήγημα του κ. Σαμαρά, ότι το μνημόνιο το έφερε η κρίση. Το έλλειμμα δεν το έφερε ο πελαργός αλλά ο κ. Καραμανλής. Το 2004 η ΝΔ παρέλαβε μια οικονομία χαμηλών ελλειμμάτων και παρέδωσε το 2009 το μεγαλύτερο παγκοσμίως έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Επίσης, η θέση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τις κοινωνικές ανισότητες αποτελεί πρόκληση στη σημερινή Ελλάδα οπού πολλοί νέοι καταθέτουν μηχανογραφικά όχι με βάση το τι θέλουν να σπουδάσουν αλλά με βάση το τι μπορεί να αντέξει ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας πρέπει να καταστεί εθνικός στόχος.
Ποιοι είναι οι όροι που θα θέτατε για να συγκυβερνήσετε;
Σίγουρα δεν θα είναι η μοιρασιά των θέσεων εξουσίας. Οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία πρέπει να έχει ως απαράβατο όρο την κατάρτιση αναλυτικής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που θα συμμετέχουν.
Γιατί να μην παραδειγματιστούμε θετικά από την εμπειρία άλλων χωρών; Δείτε τι γίνεται στη Γερμανία αυτές τις μέρες: η εκκόλαψη του νέου κυβερνητικού συνασπισμού δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται βιαστικά και πίσω από κλειστές πόρτες αλλά μια σύνθετη πολιτική συμφωνία που αποτυπώνεται σε ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσουμε επιτέλους μια σειρά από θέματα. Ένα από τα σημαντικότερα είναι και η κρίση εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στα κόμματα. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας του και να επικρατήσει η διαφάνεια και η αξιοκρατία παντού. Γιατί να μην χρησιμοποιούμε το ΑΣΕΠ για την επιλογή όλων των θέσεων ευθύνης στους κρατικούς φορείς ώστε το κράτος να μην είναι λάφυρο του εκάστοτε Πρωθυπουργού; Γιατί να μην επιβάλουμε την τετραετή θητεία ώστε να υπάρχει συνέχεια στο κράτος με την αλλαγή κυβέρνησης;
Οι ευρωσοσιαλιστές αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική δύναμη κοντά στη σοσιαλδημοκρατία. Άδικο έχουν;
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά σήμερα με αγαστό τρόπο με το ακροδεξιό κόμμα του κ. Καμμένου. Είναι ένα κόμμα που έσπειρε διχόνοια προτείνοντας λύσεις που ήξερε ότι δεν οδηγούν πουθενά. Δεν υπήρξε αυταπάτη υπήρξε συνειδητή εξαπάτηση. Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι συνεχίζει να πολιτεύεται με τις πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία: δημαγωγία και πελατειακό κράτος. Όσο για την παρουσία του κ. Τσίπρα ως παρατηρητής σε εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και επιτρέψτε μου να το γνωρίζω αυτό από πρώτο χέρι, δεν αποτελεί βάπτιση στη κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Άλλωστε, το ίδιο καθεστώς σχέσεων είχε με το ΕΣΚ και το ΑΚΕΛ όταν είχε βρεθεί στη Προεδρία της Κύπρου ο κ. Χριστόφιας.
Μπορεί να γίνει διάλογος για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ απέξω;
Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής βάσης που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είναι ο λαϊκός κόσμος που δεν άντεξε τις επώδυνες αλλαγές στη ζωή του. Αυτή είναι η λαϊκή μας βάση και πρέπει να την ξανακερδίσουμε με προτάσεις που θα βελτιώνουν τη ζωή του και θα μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Οι προτάσεις μας για αλλαγές στο κράτος και τη λειτουργία της οικονομίας αποσκοπούν ακριβώς στην ενίσχυση αυτών των ανθρώπων έναντι των προνομιών που εξασφαλίζουν οι ισχυρότεροι. Σε ότι αφορά αυτούς που έφυγαν από το χώρο μας και ταυτιστήκαν είτε με το σύστημα Τσίπρα-Καμμένου είτε με αυτό της ΝΔ για να διατηρήσουν την εξουσία τους, για ηθικούς λόγους η πόρτα θα παραμείνει κλειστή.
Έχετε κάνει κριτική στον Γ. Παπανδρέου. Κατά τα άλλα όλα καλά με το ΠΑΣΟΚ. Σημίτης, Βενιζέλος, Γεννηματά δεν έχουν ευθύνες για την κατάρρευση του κόμματός σας;
Όλες οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη μεταπολίτευση πραγματοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και πολεμήθηκαν σθεναρά από την Αριστερά και τη Δεξιά.
Ακόμα και το 2009 όπου το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε την κυβέρνηση της χώρας σε κατάσταση ημιχρεοκοπίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν επέλεξαν το δρόμο της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης αλλά αυτόν της συνομοσιολογίας και της διχόνοιας. Είναι τυχαίο ότι η Κύπρος όπου το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ συνεργάστηκαν χωρίς να συγκυβερνήσουν βγήκε από τη κρίση ενώ εμείς ακόμα αγωνιζόμαστε;
Τέλος, η κοινωνική κινητικότητα και η δημοκρατική εμβάθυνση στις προηγούμενες δεκαετίες αποτελούν έργα της παράταξης μας. Το ίδιο ισχύει για την ΟΝΕ, τα έργα υποδομής και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν και λάθη που αφορούν όλες τις εποχές. Αν τα παθήματα του παρελθόντος δεν μας γίνουν μαθήματα, δεν πρόκειται να κερδίσουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Γι’ αυτό και αγωνίζομαι για να απαλλαχθεί επιτέλους ο χώρος μας από νοοτροπίες που έβλαψαν την παράταξη. Με σεβασμό στους αγώνες των προηγούμενων γενεών θα προχωρήσουμε μπροστά.