fbpx

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Πατρίς Ηλείας”

Ποιος είναι ο βασικός λόγος που σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα;

Διεκδικώ την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης γιατί πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε γενιά. Η παράταξη αλλά και η χώρα έχουν ανάγκη από νέες ιδέες, αλλαγές και το καινούργιο. Πιστεύω ότι οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο για προοδευτικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούν να γίνουν η ατμομηχανή της πολιτικής ενοποίησης για να αντιμετωπίσουμε τις ταξικές και διαγενεακές ανισότητες που οξύνθηκαν ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Από την εποχή της σύγκλισης φτάσαμε στην εποχή της απόκλισης. Στο εθνικό επίπεδο, οι ιδέες μας μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, που θα υπηρετεί τον πολίτη, εξουδετερώνοντας τις  χρεοκοπημένες πελατειακές και γραφειοκρατικές δομές. Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα επειδή πιστεύω ότι με τις συγκεκριμένες ιδέες και μαζί με μια νέα πολιτική κουλτούρα, μπορώ να προσδώσω  δυναμική στην παράταξη, διευρύνοντας τα όρια της.

Τι διαφορετικό φέρνει η δική σας υποψηφιότητά σε σχέση με τους άλλους συνυποψήφιους σας;

Φιλοδοξία μου είναι ένα δημιουργικό σοκ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας. Επιθυμώ να εκφράσω αυτούς που θέλουν να κάνουν και όχι εκείνους που θέλουν να γίνουν. Στόχος μου είναι να επανασυνδεθούμε με τους απογοητευμένους προοδευτικούς πολίτες, να πείσω εκείνους που θεωρούν ότι είναι πια μάταιη η ενασχόληση με τα κοινά. Να φτιάξουμε επιτέλους ένα αληθινά ανοιχτό κόμμα που προτεραιότητά του θα είναι να δώσει προοπτική στον τόπο κι όχι προοπτική βολέματος στα στελέχη του. Μία παράταξη που θα λειτουργεί με διαφάνεια, θα σέβεται τους θεσμούς και θα συγκρουστεί  με τα πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας.

Διακρίνετε ιδεολογικές διαφορές στην ορολογία που χρησιμοποιεί ο κάθε υποψήφιος (Κεντροαριστερά, σοσιολδημοκρατία, προοδευτικό κέντρο κ.α);

Διαφορές στα μεγάλα ερωτήματα στρατηγικού χαρακτήρα που αφορούν τη χώρα δεν υπάρχουν. Είναι λογικό άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και πορείες να έχουν διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους θέματα. Αυτό είναι κάτι το θετικό, η σύγχρονη πολιτική κουλτούρα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας επιβάλει τον διάλογο και τη δημιουργική σύνθεση ιδεών όχι την πολωτική αντιπαράθεση που στερείται νοήματος. Σε ότι, με αφορά η φιλοδοξία μου είναι να διευρύνω τα όρια της παράταξης ώστε να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο από τη παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο.

Πόσο εύκολο είναι να συνενωθούν διαφορετικά κόμματα, όταν ακόμα και μέσα στο ίδιο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, οι διαφωνίες δημιουργούν εντάσεις;

Οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας είναι απογοητευμένοι από τις πολλές προσωπικές στρατηγικές και τα μεγάλα «εγώ» που οδήγησαν τον χώρο στην πολυδιάσπαση. Το εγχείρημα του νέου φορέα δεν μπορεί παρά να απαντά στην ανάγκη των πολιτών για ενότητα με όρους μέλλοντος. Από την αρχή πίστευα και υποστήριζα δημοσίως ότι έπρεπε να προηγηθεί η ίδρυση του νέου φορέα ώστε όλα αυτά τα ζητήματα να έχουν απαντηθεί με δημοκρατικό τρόπο πριν τις εκλογές. Δυστυχώς δεν έγινε έτσι. Τα κόμματα που συμμετέχουν στη δημιουργία του νέου φορέα, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, τάσσονται υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας των κομμάτων ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλικής Ελιάς. Βέβαια και στην Ιταλία, η Ελιά μετεξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε ένα ενιαίο κόμμα, το σημερινό Partito Democratico, οπότε οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν και εμάς προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η μαζική συμμέτοχη στην εκλογική διαδικασία θα αποτελέσει εγγύηση ενότητας και θα προσδώσει δυναμική και ανθεκτικότητα στο νέο φορέα. Σε ότι με αφορά , όπως έκανα και στις πιο δύσκολες στιγμές, θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την επιτυχία της παράταξης ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η δήλωση σας «Εγώ δεν θα γίνω δημόσιος υπάλληλος της πολιτικής» αποτελεί αιχμή για κάποιους από τους συνυποψήφιους σας;

Η εποχή που το βασικό κίνητρο για τη συμμετοχή στα κοινά ενός κόμματος ήταν η επαγγελματική αποκατάσταση ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν. Ο τόπος και ο προοδευτικός χώρος πλήρωσαν πολύ ακριβά αυτές τις καθεστωτικού τύπου νοοτροπίες. Η συμμετοχή στην Πολιτική δεν μπορεί να γίνεται για βιοποριστικούς λόγους. Γι’ αυτό και ζητώ τη στήριξη εκείνων που θέλουν να κάνουν κι όχι εκείνων που θέλουν να γίνουν. Επιθυμία μου είναι να προσφέρω στην παράταξη, συμβάλλοντας με όλες μου τις δυνάμεις στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κόμματος, το οποίο θα εισάγει μια νέα υγιή κουλτούρα ενασχόλησης με τα κοινά. Αυτός είναι ο στόχος μου και γι’αυτό διεκδικώ την αρχηγία του νέου φορέα.

Όλοι οι συνυποψήφιοί σας ,και εσείς, στοχεύετε στην νέα γενιά. Πώς θα τους προσελκύσετε;

Το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι πως θα δημιουργήσουμε μια παράταξη που θα τους εκφράζει όλους. Από τη γενιά των γονιών μας μέχρι και τη γενιά των παιδιών μας. Σε ότι, αφορά τους συνομηλίκους μου με θλίβει η απομάκρυνση τους από την πολιτική. Καταλαβαίνω ότι συμπεριφορές και πρακτικές στο παρελθόν τους έχουν πληγώσει. Η απομάκρυνση από τα κοινά όμως δεν αποτελεί λύση. Πρέπει οι νέοι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για να καταγράφονται οι αγωνίες τους και όχι να χρησιμοποιούνται απλά ως ντεκόρ παλαιών συστημάτων εξουσίας. Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτή την αλλαγή, τότε το στοίχημα θα έχει κερδηθεί.

Ποια είναι η δική σας θέση πάνω στο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας;

Ήμουν από την αρχή υπέρ του να υπάρξει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν οι έλληνες που μένουν στο εξωτερικό, και ειδικά οι νέοι που έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο εξωτερικό υπάρχει μια ακόμα Ελλάδα. Σήμερα όμως δεν διακυβεύεται η εξ αποστάσεως  ψηφοφορία γιατί δεν την αναλαμβάνει καμία εταιρεία. Διακυβεύεται το απλό σύστημα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των εκλογικών τμημάτων σε πραγματικό χρόνο. Πιστεύω ότι είναι  απαραίτητο να τεθεί αυτό το σύστημα σε λειτουργία μια και η διαφάνεια αποτελεί  ξεχωριστή αξία, ακόμα και με μια μικρή καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διασφαλιστεί η μυστικότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Θα μπορέσει ο νέος φορέας να αντέξει στην πόλωση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ;

Ο σημερινός μικρός δικομματισμός δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της χώρας. Αντίθετα αποτελεί παράγοντα αναπαραγωγής της παθογένειας που μας κρατά εγκλωβισμένους στο τέλμα. Χρειάζεται λοιπόν ένας δημιουργικός σεισμός αλλαγής στο πολιτικό σύστημα, είμαι πεπεισμένος ότι η δημοκρατική παράταξη μπορεί να ηγηθεί του προοδευτικού χώρου και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη μιζέρια των μονοψήφιων ποσοστών και να συνδεθούμε ξανά με τους εκατοντάδες χιλιάδες απογοητευμένους προοδευτικούς πολίτες που αναζητούν πολιτική έκφραση

Αν είστε εσείς ο νέος ηγέτης του φορέα με ποιον από τους δύο θα βλέπατε πιο εύκολη τη συνεργασία;

Αυτό είναι μια απόφαση που θα την πάρει ο λαός με την ψήφο του, ο οποίος πάντοτε καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι πρώιμο και μάλλον περιφρονητικό προς την βούληση του να προεξοφλούμε το μετεκλογικό τοπίο. Όπως και να έχει, εμείς φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα που θα λαμβάνει συλλογικά όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Ως θέση αρχής ένα τέτοιο κόμμα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μόνο στη βάση μιας πολύ συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα τηρηθεί και από τα δυο μέρη.

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού