Άρθρο στο Capital.gr
«Το νέο αφήγημα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους τελευταίους μήνες είναι η φιλική προς τις επενδύσεις Ελλάδα. Φυσικά, η πραγματικότητα έχει την κακή συνήθεια να διαψεύδει τις όποιες επικοινωνιακές προσπάθειες όταν εδράζονται σε σαθρό έδαφος. Έτσι, βλέπουμε εγκατεστημένες από χρόνια μεγάλες επιχειρήσεις να αποχωρούν από την Ελλάδα ή να περιορίζουν τις δραστηριότητες τους, ενώ η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό συνεχίζει να καρκινοβατεί.
Η αλήθεια είναι όμως ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου και ότι η κινητοποίηση σημαντικών εγχώριων και ξένων χρηματοοικονομικών και παραγωγικών πόρων για επενδύσεις στην εγχώρια οικονομία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Οι περισσότεροι διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι, η χώρα χρειάζεται γύρω στα €80 δισ. καθαρών επενδύσεων μόνο και μόνο για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2010.
Το ζητούμενο βέβαια είναι όχι μόνο να βγούμε από τη κρίση αλλά να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις για να μην επαναληφθεί η παρασιτική ανάπτυξη που μας οδήγησε ως εδώ. Άλλωστε, οι ρίζες της κρίσης εντοπίζονται ακριβώς στο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο ακολουθήθηκε την περίοδο πριν από αυτή και μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, το οποίο βασίστηκε κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία προσέγγισε το 74% του ΑΕΠ το 2009, το υψηλότερο ποσοστό της ευρωζώνης.
Τα νούμερα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, για να καταστεί βιώσιμη η ελληνική οικονομία πρέπει να πετύχει ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης τουλάχιστον 1,5-2% για τα επόμενα 10 χρόνια. Δεδομένης της ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων, μιας και η καθαρή αποταμίευση είναι έντονα αρνητική, ενώ υπάρχει διαφορά -€74,7 δισ. μεταξύ δανείων και καταθέσεων στις τράπεζες, το επενδυτικό έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί μόνο με μεγάλης κλίμακας εισροές επενδύσεων και κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Για να επιτύχουμε την προσέλκυσή τους πρέπει να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στον υγιή ιδιωτικό τομέα και στην ταυτόχρονη ενίσχυση των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους, όπως είναι η στήριξη βρεφονηπιακών σταθμών και υπηρεσιών για ηλικιωμένους. Μια τέτοια πολιτική θα διευκόλυνε τις γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας ενώ ταυτόχρονα θα αποκλιμάκωνε και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ως απαραίτητη προϋπόθεση θα έπρεπε να περιλαμβάνει υπηρεσίες κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και τη σύγκλισή τους με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, σοβαρές υπηρεσίες υγείας, κοινωνική δικαιοσύνη στις συντάξεις, και ένα λειτουργικό κράτος που θα εγγυάται αξιοκρατία, υγιή ανταγωνισμό και διαφάνεια στις συναλλαγές.
Ο στόχος πρέπει να είναι σε βάθος δεκαετίας να δημιουργήσουμε 450.000 νέες και καλές θέσεις εργασίας, 50.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, να μετατοπίσουμε περίπου 10% του ΑΕΠ της χώρας στον τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και να επιτύχουμε τη σύγκλιση σε μια σειρά από βασικούς δείκτες υποδομών, υπηρεσιών, παραγωγικότητας και ευημερίας με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ο στόχος δεν είναι ουτοπικός εάν αναλογιστούμε ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και οι αναμενόμενες επενδύσεις στο τομέα των κατασκευών μπορούν να φτάσουν τα 40 δισ. ευρώ ενώ, ακόμα και σήμερα, ιδρύονται 15.000 νέες εταιρίες κάθε χρόνο. Το υπόλοιπο πόσο μπορεί να καλυφθεί μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων εάν καταφέρουμε να αποκτήσουμε αξιοπιστία ως διεθνής επενδυτικός προορισμός.
Με οργανωμένο σχέδιο, μεθοδικότητα και πολιτική σταθερότητα η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για διατηρήσιμη και ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που θα δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας και θα βασίζεται στην εξωστρέφεια. Αυτή είναι και η μόνη επιλογή που έχουμε για την επούλωση των πληγών που προκλήθηκαν από τη δεκαετή ύφεση, η οποία εξαφάνισε το 26% του ΑΕΠ της χώρας, δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και ανάγκασε τους νέους μας να μεταναστεύσουν μαζικά στο εξωτερικό».