Θα συγκρουστώ με τα συμφέροντα που χρεοκόπησαν την Ελλάδα

 Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο «Πρώτο Θέμα»

Τι νέο κομίζετε στην πολιτική ζωή; Γιατί να σας επιλέξουν οι πολίτες;

Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς διότι πιστεύω ότι θα καταφέρω να διευρύνω τα όρια της παράταξης, προσφέροντας μια άλλη επιλογή στον ελληνικό λαό πριν τις επόμενες εκλογές. Ένα κόμμα δημοκρατικό, προοδευτικό που θα σέβεται τους θεσμούς και το κράτος. Ένα κόμμα που θα είναι έτοιμο να συγκρουστεί με τα κατεστημένα του 2009 που χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Μετά από χρόνια μιζέριας και εσωστρέφειας, ο προοδευτικός χώρος έχει ανάγκη από ένα δημιουργικό σοκ, που θα βγάλει μπροστά νέους ανθρώπους, απαλλαγμένους από τα βαρίδια. Δεν αρκεί μόνο η αλλαγή γενιάς. Να έρθουν νέοι με επάρκεια για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, οι οποίοι δεν θα είναι όμως φορείς της κουλτούρας του πελατειακού κράτους και της δημαγωγίας. Ζητώ από τους πολίτες να στηρίξουν μια νέα και ειλικρινή προσπάθεια πολιτικής έκφρασης των αγωνιών και των προβληματισμών της Ελλάδας του 2017 όχι των προηγούμενων δεκαετιών. Η Ελλάδα του χθες είναι μια άλλη Ελλάδα. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Θα ήθελα τη θέση σας για το ύψος του αφορολόγητου και τους φορολογικούς συντελεστές…

Η φορολογία δεν πρέπει να πλήττει τους πραγματικά αδύναμους και να σκοτώνει την παραγωγή. Αυτές είναι οι δυο βασικές αρχές για τον σχεδιασμό ενός προοδευτικού φορολογικού συστήματος. Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι σας. Είμαι κατά των περιπτωσιολογικών παρεμβάσεων στο φορολογικό σύστημα. Δεν αρκεί να αλλάξει απλώς το όριο του αφορολόγητου ή σε ένα βράδυ να αυξομειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Η χάραξη φορολογικής πολιτικής δεν μπορεί να γίνεται μονάχα με όρους εισπρακτικούς, στη λογική του «να βγει κι αυτός ο μήνας».

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του αφορολόγητου, για να κρίνεις ποιο είναι το κατάλληλο όριο για τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας, θα πρέπει πρώτα να έχεις εξασφαλίσει ότι τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής θα έχουν κλείσει για όλους. Ένα υψηλό αφορολόγητο δεν προστατεύει αναγκαία τους πιο αδύναμους αλλά κι εκείνους που μπορούν ακόμα και σήμερα να εξαπατήσουν το Κράτος. Αντίστοιχα, ένας υψηλός φορολογικός συντελεστής δεν αποθαρρύνει εξ ορισμού τους επενδυτές. Οι περισσότεροι επενδυτές θα προτιμούσαν έναν σταθερό υψηλό συντελεστή παρά έναν χαμηλότερο που θα αλλάζει κάθε δυο μήνες, κυρίως μέσω της διαρκούς προσθήκης έμμεσων φόρων στα κρυφά. Φορολογική πολιτική δεν ασκείς μόνο ορίζοντας του κανόνες αλλά καταφέρνοντας και να τους εφαρμόσεις ισότιμα για όλους και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η σοσιαλδημοκρατική πρόταση την οποία εκφράζω υποστηρίζει την διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να μοιραστεί ευρύτερα και δικαιότερα το φορολογικό βάρος αλλά ταυτόχρονα και την οικονομική μεγέθυνση για να δημιουργηθεί και φορολογητέα ύλη καθώς και μείωση των φορολογικών συντελεστών όχι μόνο στις επιχειρήσεις όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης αλλά και στα φυσικά πρόσωπα.

Αν εκλεγείτε τι θα κάνετε με το ΠΑΣΟΚ; Και ως δομή και ως ΑΦΜ…

Όταν είχε αρχικά τεθεί το θέμα είχα καταθέσει την άποψη μου ότι πρώτα θα έπρεπε να ιδρυθεί ο νέος φορέας, να προχωρήσουμε στη συγκρότηση των οργάνων του και την αποσαφήνιση της ιδεολογικής του ταυτότητας και μόνο στο τέλος να καταλήγαμε στην επιλογή ηγεσίας.

Τα κόμματα που συμμετείχαν όμως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πολυκομματικό σχήμα. Εκτιμώ ότι εάν είχαμε ακολουθήσει την πρόταση μου πολλά από τα σημερινά ζητήματα θα είχαν ήδη επιλυθεί. Ακόμα και έτσι όμως, η μαζική συμμετοχή των πολιτών είναι όμως εκείνη που θα καθορίσει τη δυναμική των εξελίξεων.

Όσο μεγαλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης λάβει ο νέος αρχηγός, τόσο πιο τολμηρές αποφάσεις πρέπει να πάρει. Ως προς το ΑΦΜ, παρόλο που στην εποχή που ήμουν γραμματέας το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε κανένα νέο δάνειο, εκτιμώ ότι είναι αυτονόητο να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις του παρελθόντος. Τα χρέη θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται και σε καμία περίπτωση δεν θα μεταφερθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Τι θα ζητήσετε από τα υπόλοιπα κόμματα της ΔΗΣΥ και το Ποτάμι;

Αν εκλεγώ αρχηγός, η πρώτη μου απόφαση θα είναι η άμεση διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της παράταξης ώστε να ληφθούν γρήγορα όλες οι αποφάσεις που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία του νέου φορέα. Όσο πιο γρήγορα λύσουμε τα διαδικαστικά, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε την επανασύνδεση μας με την ελληνική κοινωνία και τις ανάγκες της.

Ποιος θα σας εκπροσωπεί στη Βουλή μέχρι τις εκλογές;

Στόχος μου είναι ο νέος φορέας να αποτελέσει ένα κόμμα-πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, όπου όλες οι στρατηγικές αποφάσεις θα λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά. Κατά συνέπεια, δεν θεωρώ ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το πρόσωπο του επικεφαλής της Κ.Ο. Θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα και θα επιλέξουμε συλλογικά την καλύτερη δυνατή λύση.

Πότε θα γίνει το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος;

Το γρηγορότερο δυνατόν. Δεν πρέπει να βυθιστούμε ξανά στην εσωστρέφεια και στις ατέρμονες συζητήσεις για τα διαδικαστικά. Το συνέδριο δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο ποσοστώσεων και πολυκομματικών συσχετισμών. Η σύνθεση του πρέπει να προκύψει από καθολική ψηφοφορία όλων των ανθρώπων, ως συνιδρυτές, που θα ψηφίσουν στις 12 και 19 Νοεμβρίου. Για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής πολυφωνικής Βαβέλ πρέπει οι θεσμοί που θα προκύψουν από το συνέδριο να έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία του νέου φορέα και τα σημερινά κόμματα και οι κοινοβουλευτικές ομάδες τους να αναφέρονται σε αυτούς.

Ευρωβουλευτής και πρόεδρος; Όπως λέμε παίκτης- προπονητής;

Είναι σαν να λέτε ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να είναι ούτε βουλευτής ούτε ευρωβουλευτής. Πέρα από αυτό όμως η θέση του ευρωβουλευτή είναι καθαρά πολιτική, δεν είναι θέση που απαιτεί πολιτική ή διοικητική ουδετερότητα. Εκτιμώ εξάλλου ότι πλέον όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι συχνά οι πολιτικές συγκρούσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εξίσου ζωτικές για τα εθνικά μας συμφέροντα με εκείνες στη Βουλή των Ελλήνων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και στο οποίο συμμετέχουν πολλοί αρχηγοί εθνικών κομμάτων. Φυσικά, σε περίπτωση εκλογής μου στη θέση του προέδρου, αν οι επόμενες εθνικές εκλογές διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα παραιτηθώ από το αξίωμα του ευρωβουλευτή και θα ηγηθώ του προεκλογικού αγώνα της παράταξης μας.

Νέο κόμμα γιατί; Και το Ποτάμι ήταν νέο κόμμα, νέος πολιτικός ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης…

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια η πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλη. Κατά συνέπεια, βασικός λόγος ίδρυσης του νέου φορέα είναι η επανένωση όλων των κομμάτων, των σχηματισμών και των τάσεων. Θα συμφωνήσω όμως μαζί σας στο ότι δεν αρκεί απλά να ιδρυθεί ένα νέο κόμμα, πρέπει και στην πράξη να κομίσει κάτι νέο στο πολιτικό σκηνικό. Γι’ αυτό και προσωπικά δεν ζητώ απλώς εντολή για να αλλάξουμε όνομα ή σήμα αλλά να αλλάξουμε γενιά, να αφήσουμε πίσω μας πρόσωπα και πρακτικές που πλήγωσαν τον τόπο και την παράταξη. Αν το νέο ιδρυθεί απλώς ως αλλαγή συσκευασίας του παλιού, οι πολίτες θα μας γυρίσουν την πλάτη. Και θα έχουν δίκιο.

Και το γνωστό ερώτημα: Αριστερά ή δεξιά; ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ; Τσίπρας ή Μητσοτάκης;

Πρόκειται για ένα υπαρκτό ερώτημα, όμως καθαρά δημοσιογραφικό. Η Κεντροαριστερά δεν έχει κανένα λόγο να εγκλωβιστεί σε τέτοια διλήμματα, κυρίως γιατί ήδη πρώτη η κοινωνία απορρίπτει τον εύθραυστο δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η δημοκρατική παράταξη θα είναι ένα άλλο κόμμα, οι σοσιαλδημοκρατικές ιδέες δεν έχουν σχέση ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά πρέπει να κοιτάξουμε τα του οίκου μας, να ανασυνθέσουμε τον χώρο μας και να διεκδικήσουμε ξανά με δυναμισμό την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αν πίστευα ότι μοίρα της προοδευτικής παράταξης είναι απλώς να παίζει ρόλο κομπάρσου στις εξελίξεις, δεν θα έθετα υποψηφιότητα για αρχηγός της.

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού