Ήρθε η ώρα να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη ελπίδα του λαϊκού κόσμου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Αθήνα, κατέθεσε το όραμά του για την Ελλάδα και τον ενιαίο φορέα

Το όραμά του για ένα νέο κόμμα – θεσμό, για μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη αλλά και για μια διαφορετική Ελλάδα, μακριά από το βόλεμα, τον εθνολαϊκισμό, την αναξιοκρατία, ξεδίπλωσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η κεντρική προεκλογική ομιλία μπροστά σε χιλιάδες πολίτες στο Γκάζι, κυρίως νέους, χαρακτηρίστηκε από τη συγκίνηση τόσο του ευρωβουλευτή και υποψήφιου για την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης, όσο και των εκπροσώπων όλων των γενεών του χώρου. Μέσα σε έντονα χειροκροτήματα ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε για τη μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σύστημα, αρχής γενομένης με τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Η μητέρα μου δεν με γέννησε ούτε υπουργό ούτε πρόεδρο. Είμαι ένας από τους πολλούς. Είμαι ένας από σας. Ζητώ από εσάς να πάρετε την υποψηφιότητά μου στα χέρια σας, μόνο στα δικά σας. Και δεσμεύομαι ότι δεν θα σας προδώσω ποτέ», είπε θέλοντας να βάλει τη σφραγίδα της αλλαγής που επιδιώκει σε όλα τα επίπεδα.

Μιλώντας για το νέο φορέα τόνισε:

«Αυτό το κόμμα πρέπει να είναι παράδειγμα σε σχέση με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Ένα κόμμα που θα διαπαιδαγωγήσει τα στελέχη του -και ιδιαίτερα τα νεότερα στελέχη- ότι η πολιτική δεν είναι βόλεμα. Δεν είναι επάγγελμα. Η πολιτική είναι προσφορά ανιδιοτέλειας.

Η προσφορά ενός ανθρώπου απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στην οικογένειά του, απέναντι στα παιδιά και τα εγγόνια του. Θέλω λοιπόν να σας δεσμευτώ ότι αυτό το κόμμα που θα φτιάξουμε, κρατώντας τις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας, τη φιλοευρωπαϊκή ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς, τις φιλελεύθερες δυνάμεις που μιλούσαν μεταρρυθμιστικά για πολλά χρόνια, αυτό το κόμμα της κεντροαριστεράς θα προκαλέσει ένα δημιουργικό σεισμό στο πολιτικό σύστημα. Και θα απαντήσει στον κ. Τσίπρα ότι η κεντροαριστερά δεν είναι ο εθνολαϊκισμός και στον κ. Μητσοτάκη ότι οι φιλελεύθερες ιδέες δεν ταιριάζουν με ένα κόμμα το οποίο ακόμη και σήμερα κυβερνιέται από ακροδεξιές αντιλήψεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Ανέφερε ότι στις περιοδείες του συναντά ανθρώπους που του στέλνουν ένα μόνο μήνυμα: «Ηρθε η ώρα να τα καταφέρουμε, ήρθε ξανά η ώρα πρωταγωνιστήσουμε. Ήρθε η στιγμή η Δημοκρατική Παράταξη να γίνει ξανά η παράταξη του λαϊκού κόσμου της χώρας. Των νέων, αυτών που η κρίση οδήγησε και οδηγεί στο κοινωνικό περιθώριο».

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για την Ελλάδα

«Δεν είμαστε ένα κομματικό στοίχημα. Είναι η ανάγκη του ελληνικού λαού να ξαναβρεί τη χαμένη του ελπίδα, να πιστέψει πως μπορούμε να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας, εντός κι εκτός της χώρας, με αυτά τα παιδιά, τα παιδιά σας, που τα σπουδάσατε από το υστέρημά σας, που είναι προϊόν μιας περιόδου που υπήρχαν δυνατότητες για όλους την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Εάν οργανωθούμε, χρησιμοποιήσουμε τις υποδομές που είναι η προίκα της παράταξής μας τις προηγούμενες δεκαετίες, αυτή η χώρα μπορεί να αναταχθεί. Ένα καλύτερο αύριο, με σταθερότητα κι ευημερία. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ σε όλους σας πως ο αγώνας που θα δώσω είναι γενέθλιος απέναντι στα οράματα της γενιάς σας αλλά και της δικής μας γενιάς».

Για Τσίπρα – Μητσοτάκη

«Η χώρα μας, δυστυχώς, έχει μια κυβέρνηση η οποία λειτούργησε προς όφελος όλων, πλην του λαού. Ο κ. Τσίπρας ήταν μια βαλβίδα εξαέρωσης της εσωτερικής εντροπίας μετά τη χρεοκοπία που παρέδωσε ο κ. Καραμανλής στη χώρα μας το 2009. Έκαναν όλοι τη δουλειά τους πλην του ελληνικού λαού: οι εταίροι, οι δανειστές, έχουν καταφέρει να μην αντιδρά πια κανείς στα επώδυνα μέτρα διότι ο λαός πιστεύει πως δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα. Δεν μπορούμε να είμαστε μια κοινωνία της μιζέριας, της διχόνοιας, της πολιτικής απαξίωσης, της μετριότητας. Μια κοινωνία που ο κ. Καμμένος, χθες, μετά τη δολοφονική επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη που παρ’ ολίγο να θρηνήσουμε νεκρούς, μίλησε για προβοκάτσια. Έτσι πολιτεύονται. Μόνο με συνωμοσιολογίες. Δεν ζητούν συγγνώμη. Επιτίθενται.

Η βάση της συνεργασίας τους είναι ο ακραίος και διχαστικός εθνολαϊκισμός.

Από την άλλη υπάρχει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ένα κόμμα που πρωταγωνίστησε στη χρεοκοπία της χώρας και τώρα δείχνει ότι δεν αλλάζει. Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι προσκολλημένοι στο χθες, στα παλιά εργαλεία, στις παλιές αντιλήψεις».

Όχι στις ανισότητες

«Θέλουμε μια χώρα που οι κοινωνικές ανισότητες θα είναι μικρές. Θέλουμε μια χώρα που θα είναι παράδεισος ευκαιριών για όλους τους Έλληνες κι όχι έρημος ευκαιριών λόγω πλήρους διαχειριστικής ανεπάρκειας του πολιτικού συστήματος. Θέλουμε μια χώρα που οι πολιτικοί θα μιλούν στο λαό ευθύβολα. Που το πολιτικό σύστημα θα σκοτώσει τις γάγγραινες που χρεοκόπησαν την πατρίδα: τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος. Για αυτή τη μεγάλη αλλαγή, όπως και το 1974, χρειάζεται να γίνει αλλαγή γενιάς. Αλλαγή γενιάς, αλλαγή κουλτούρας, αλλαγή νοοτροπίας.

Ο λαός είναι απογοητευμένος, είναι οργισμένος και νιώθει ότι η πολιτική είναι πρόβλημα και όχι λύση. Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν τη δυνατότητα η χώρα μακροπρόθεσμα να γίνει αποτυχημένο κράτος ανατολικού τύπου όπου οι ολιγάρχες θα ελέγχουν τα πάντα. Η μεσαία τάξη θα είναι χτυπημένη από τους φόρους και οι πιο φτωχοί θα περιμένουν ένα μικρό επίδομα χωρίς να μπορούν να ανατρέψουν τίποτα στην καθημερινότητά τους. Αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδας της κληρονομικής ισχύος, που το παιδί του πλούσιου είναι το πιο πιθανό να έχει χρήματα σε σχέση με το παιδί που είναι πολύ περισσότερο μορφωμένο γιατί δεν έχει ευκαιρίες να παράξει πλούτο στη ζωή του. Η Ελλάδα που τον παιδί του πολιτικού μπορεί να γίνει πιο εύκολα βουλευτής και υπουργός από το παιδί του απλού Έλληνα που δεν έχει την δυνατότητα να είναι υποψήφιος στις τεράστιες περιφέρειες του λεκανοπεδίου. Που δεν έχει σχέση με τη μιντιαρχία και τα συμφέροντα. Αυτή η Ελλάδα είναι στρατηγικός μου αντίπαλος. Είναι στρατηγικός αντίπαλος της δημοκρατικής παράταξης».

Για συνεργασίες

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει προγραμματική συμφωνία η οποία θα τηρηθεί από όλους τότε η Δημοκρατική Παράταξη θα μείνει ως λογική αντιπολίτευση.

«Δεν θα μπούμε σε καμία κυβέρνηση για να τακτοποιηθούν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές σε υπουργικές θέσεις. Η παράταξή μας δεν έχει σχέση ούτε με τη Δεξιά ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει όμως εθνική ευθύνη για τα μεγάλα εθνικά θέματα να κάνει γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση κι όχι την καταστροφή που προσέφερε στη χώρα ο Σαμαράς με τον Τσίπρα για να γίνουν πρωθυπουργοί. Γι’ αυτό λοιπόν συμφωνία γραμμένη σε πέτρα κι όχι ένα κουρελόχαρτο».

Αξιοκρατία

«Θέλω να δεσμευτώ πως θα βάλουμε στοπ στην κουλτούρα που λέει ότι το κράτος είναι λάφυρο του πρωθυπουργού για να γεμίζει από κομματικούς αξιωματούχους. Οι θέσεις, που μέχρι σήμερα κατακτούσαν κομματικοί αξιωματούχοι και στελέχη με διαχειριστική ανεπάρκεια, να είναι μέσω κριτηρίων ΑΣΕΠ κι ο κάθε Έλληνας θα μπορεί να κάνει τα χαρτιά του κι εκεί με κλειστή τετραετή θητεία. Άρα η χώρα μας θα έχει κι αξιοκρατία και συνέχεια στο κράτος».

Θεσμοί

«Ο αριστερός κ. Τσίπρας έφερε την απλή αναλογική και τώρα θέλει να τη φέρει και στους δήμους. Εμείς όταν λέμε δημοκρατία, εννοούμε δημοκρατία. Και είναι δέσμευσή μου πως, εάν μπούμε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, οι περιφέρειες του λεκανοπεδίου θα γίνουν, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος βασικό στοιχείο είναι να αυξηθεί ο χρόνος κατά της κυβέρνησης και μάλιστα η κυβέρνηση να είναι με κλειστή τετραετή θητεία για να σταματήσουν τα παιχνίδια με τον ΠτΔ και τους εσωτερικούς οπορτουνισμούς. Στη Δικαιοσύνη προτείνω πέντε χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση των δικαστικών να μην μπορούν θεσμικά να έχουν καμία σχέση με το πολιτικό σύστημα».

Ψηφιακό κράτος

Δίνουμε πολλούς φόρους χωρίς ανταποδοτικότητα. Για να υπάρχει ανταποδοτικότητα πρέπει η δημόσια διοίκηση να σέβεται την καθημερινότητα του πολίτη. Θέλουμε ένα κράτος που, όταν έχουμε ένα αίτημα, να ξέρουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή, ψηφιακά πού βρίσκεται τον αίτημά μας. Εάν σε ένα συγκεκριμένο σημείο της δημόσιας διοίκησης υπάρχει ισχυρή γραφειοκρατία, τρία πράγματα συμβαίνουν: ή υπάρχει διαφθορά οπότε καλούμε τον εισαγγελέα είτε υπάρχει ανεπάρκεια οπότε κάνουμε καθετοποιημένη και συγκεκριμένη αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού ή υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού οπότε μετακινούμε από ένα άλλον κλάδο εκεί. Με αυτό τον τρόπο έχουμε και διαφάνεια κι επιτέλους ένα μεγάλο πρόβλημα της ανάπτυξης που είναι η ισχυρή γραφειοκρατία μπορεί να περιθωριοποιηθεί ώστε να έχουμε προοπτική ευκολότερης κίνησης κεφαλαίων κι ανάπτυξης στη χώρα μας».

Εξωτερική πολιτική

«Χθες έθεσα ένα ερώτημα καθαρό. Η χώρα μας και το ΠΑΣΟΚ για πάρα πολλά χρόνια είχε μια στρατηγική σεβαστή, μια στρατηγική εθνική, πάντα το ΠΑΣΟΚ υπερείχε στα εθνικά θέματα σε σχέση με την άκρα Αριστερά και τη Δεξιά που είχαν πάντα ιδεοληψίες κι έλεγε ότι μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας θα επιλύσουμε τις διαφορές μας. Οι Ευρωπαίοι πια λένε ότι ο δρόμος που έχει πάρει η Τουρκία, μετά το 2019 μπορεί να οδηγήσει σε μια ειδική σχέση γιατί υπάρχει πλήρης καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετεξελίσσεται σε μια προεδρική δικτατορία. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει τώρα με θάρρος να σχεδιάσει, εάν αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να πάμε σε ειδική σχέση, αυτή η ειδική σχέση να μην είναι δικλείδα ασφαλείας των οικονομικών συμφερόντων Γερμανίας κι Ολλανδίας που έχουν το 32% των ξένων επενδύσεων εκεί άρα και να εντάσσεται εκεί κι η εθνική στρατηγική για την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων».

Βαλκάνια

«Εμείς πρέπει να είμαστε πρωτεργάτες ώστε να επιλυθούν όλα τα εθνικά θέματα με τη FYROM, με την Αλβανία και να ενταχθούν και αυτές οι δυο χώρες και η Σερβία και το Μαυροβούνιο στην ΕΕ από το 2019-2024. Θα κερδίσει η χώρα μας γεωπολιτική ασφάλεια και θα έχουμε το στρατηγικό οικονομικό βάθος για να αναπτύξουμε την οικονομία μας.

Παράταξη – Διαφθορά

«Έγιναν πολύ λάθος πολιτικοί χειρισμοί. Τι έφταιξε; Οι ηγεσίες δεν στήριξαν το ενιαίο αφήγημα της δημοκρατικής παράταξης. Διχοτόμησαν ιστορικά σε εποχές την παράταξή μας. Θέλοντας πάντα ο καθένας να εξαγιάσει την δική του περίοδο εις βάρος της προηγούμενης ή της επόμενης.

Αυτοί που στην πλάτη των απλών ανθρώπων, των απλών στελεχών που αγωνιούσαν για τη χώρα, έχτισαν με χυδαίο τρόπο τις πολιτικές τους προίκες, αυτά τα βαρίδια δεν έχουν θέση δίπλα μου.

Η στρατηγική αυτών που πλήγωσαν ακόμη περισσότερο με σκάνδαλα και διαφθορά, αυτοί που έκαναν μια παράταξη γέννημα της αμφισβήτησης, της σύγκρουσης και της προσφοράς να ταυτίζεται με τη δική τους ηθική απαξίωση, όλους αυτούς τους παραδίδουμε εκεί που ανήκουν και δεν ανήκουν πουθενά αλλού παρά μόνο στην ελληνική δικαιοσύνη. Δεν έχουν σχέση, ηθικά και πολιτικά, με τη δημοκρατική παράταξη και δεν θα έχουν ούτε στο μέλλον».

Η επόμενη ημέρα

«Αυτή η παράταξη θα είναι μια παράταξη ενωμένη που θα σέβεται τις διαφορετικότητες. Όμως δεν μπορώ να δεχθώ τις αποφάσεις να τις παίρνει ο αρχηγός ή οι αρχηγοί των κομμάτων. Πήρε μια απόφαση η κα Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη να έχουμε δυο Κ.Ο. Σεβαστή η άποψή τους. Την απόφαση αυτή δεν θα την πάρω ούτε αυτοί ούτε εγώ ούτε οι υπόλοιποι. Την απόφαση αυτή θα την πάρουν οι δεκάδες χιλιάδες συνιδρυτές στις 12 και 19 Νοεμβρίου που θα καθορίσουν, χωρίς ποσοστώσεις και ειδικές κατηγορίες, το ιδρυτικό συνέδριο στις αρχές του 2018. Στη Βουλή θα υπάρχει μια φωνή. Εάν ηγηθώ, το ιδρυτικό συνέδριο δεν θα είναι ένα συνέδριο χειροκροτητών προειλημμένων αποφάσεων. Θα είναι το πρώτο συνέδριο διαδραστικό σε όλο τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Εάν έχω μια φιλοδοξία είναι η δημοκρατική παράταξη να ηγηθεί του προοδευτικού κόσμου της χώρας πλειοψηφικά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Προσωπική πορεία

«Οι δικές μας ιδέες, ο καθημερινός μας αγώνας θα είναι να εξορθολογήσει το δημόσιο διάλογο που θα βγάζει αποτελέσματα κι όχι φαντάσματα. Ένας δημόσιος διάλογος της λογικής και της προόδου για την οικονομία, τα κοινωνικά θέματα, τα εθνικά θέματα χωρίς σκοταδισμούς οποιουδήποτε είδους είτε της Αριστεράς είτε της Δεξιάς. Η σχέση μας θα είναι αδιαμεσολάβητη. Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από την υποψηφιότητά μου. Δεν έχω κηδεμόνες. Δεν είμαι κηδεμόνας. Δεν είμαι προϊόν της εγχώριας μιντιοκρατίας ούτε της εγχώριας ολιγαρχίας.

Δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις χωρίς να μετρήσω ποτέ το πολιτικό κόστος για να παραδώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια σας μια καλύτερη Ελλάδα. Καλό μας αγώνα».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: https://youtu.be/Q4hm0W-byIU?t=35m48s

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού