Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές: «Απίστευτα κενά στην πρόληψη και την αποκατάσταση καταστροφών»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφτηκε το πρωί την περιφέρεια Δυτικής Αττικής και τις πληγείσες περιοχές και συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη, Γ. Βασιλείου και τον δήμαρχο Νέας Περάμου, Γρ. Σταμούλη.

Ενημερώθηκε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων που συνδράμουν τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών καθώς και για την έκταση των καταστροφών και τον αριθμό των θυμάτων και αγνοούμενων.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την οδύνη του για τα θύματα αυτής της απίστευτης τραγωδίας και συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θανόντων.

Όπως τονίζει, «η εθνική τραγωδία που ζούμε τις τελευταίες ώρες φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα διαχρονικά προβλήματα και τις ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τα κενά που παρουσιάζονται κάθε φορά που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή, κενά σε δύο τομείς: 

Την αποκατάσταση και την πρόληψη. Αυτά είναι τα δύο σημεία που πρέπει αναλύσουμε αυτές τις κρίσιμες για την Ελλάδα ώρες ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα και να καταγράφουμε καταστροφές».

Στον τομέα της αποκατάστασης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει καταθέσει ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα κοινοτικά κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα για φυσικές καταστροφές. Η απάντηση ήταν ότι υπάρχουν σχετικά προγράμματα που μπορούν να απορροφηθούν.

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης: «Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την αποκατάσταση ζημιών σε πληγέντες, κονδύλια που ωστόσο έχουν «παγώσει» για πολύ καιρό.

Μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στο 10μηνο το ΠΔΕ είναι μειωμένο κατά 1 δις ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Χωρίς την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και χρήματα από το ΠΔΕ είναι αδύνατον να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αποτραπούν μελλοντικές τραγωδίες. Πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα και να αποζημιωθούν το ταχύτερο οι πληγέντες.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, ωστόσο, αναδεικνύεται το διαχρονικό έγκλημα των κρατικών  δομών. Είναι αδιανόητο να μαθαίνουμε τώρα ότι πριν από 100 χρόνια τα ρέματα στην Αττική ήταν 700 και σήμερα είναι μόλις 70. Αυτό δεν είναι έγκλημα της φύσης, είναι έγκλημα του κράτους που αδιαφορεί για τις απίστευτες πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Πρόληψη σημαίνει το κράτος να προλαμβάνει και να προχωρά σε ορθολογικό σχεδιασμό. 

Είναι αδιανόητο την εποχή της τεχνολογικής έκρηξης το ελληνικό κράτος να μην είναι ψηφιοποιημένο. Να μην γνωρίζει ο κάθε ένας πολίτης, και κυρίως οι αρμόδιοι φορείς, τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που συμβαίνουν καθημερινά.

Είναι αδιανόητο να είμαστε μαζί με την Αλβανία οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ολοκληρώσει το κτηματολόγιο. 

Καταδικάζω, τέλος τη συμπεριφορά της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Evelyn Gebhardt, η οποία δεν αποδέχθηκε το αίτημα να τηρηθεί ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της φονικής κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα. Είναι κρίμα που εξαιτίας αυτής της απόφασης το Κοινοβούλιο δεν συμμετέχει στην έκφραση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τη χώρα μας».

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού