Να τιμήσουμε τους 210.000 συνιδρυτές στο συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής»

«Θα καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος»

Το πολιτικό του στίγμα, ενόψει του συνεδρίου του «Κινήματος Αλλαγής», και τις θέσεις του για τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει ο νέος φορέας, καταθέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ThessNews» της Θεσσαλονίκης.

Ο ευρωβουλευτής ζητά να έχουν ρόλο στη συγκρότηση του νέου φορέα της κεντροαριστεράς όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

«Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με το σεβασμό που τους αρμόζει και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα ως σύνεδροι, χωρίς τους περιορισμούς των αριστίνδην συνέδρων ή των ποσοστώσεων που διαστρεβλώνουν τη λαϊκή βούληση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως λέει, ο ίδιος θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο συνέδριο ώστε «να προκύψει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα».

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επέλεξε μια σκληρή φορολογική πολιτική προκειμένου να παρουσιάσει πλεονάσματα. Όμως έτσι κατέστρεψε την παραγωγή και υποθήκευσε την φορολογική βάση του μέλλοντος.

Τέλος, τονίζει ότι η υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος διότι έχουν προκύψει ερωτήματα και σκιές.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Ν. Ανδρουλάκη στην Εφημερίδα Thessnews:

Κύριε Ανδρουλάκη, η αξιολόγηση δείχνει ότι κλείνει για πρώτη φορά χωρίς «θρίλερ». Είναι αυτό μια επιτυχία της κυβέρνησης ή είναι προεκλογικός επικοινωνιακός σχεδιασμός;

Αυτό είναι κάτι που απομένει να το δούμε μιας κι έχουμε συνηθίσει σε ατυχήματα της τελευταία στιγμής. Σε κάθε περίπτωση, η 22η Ιανουαρίου είναι μια κρίσιμη ημερομηνία, με βάση την οποία διακυβεύεται η έξοδος από τα μνημόνια στις αγορές, αλλά και η χρήση του «μαξιλαριού» του ESM για το χρέος. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να διεκδικεί επιτυχίες που δεν της ανήκουν.

Τα πολύ μεγάλα πλεονάσματα του 2016, υψηλότερα των στόχων που επέβαλαν οι δανειστές, δείχνουν την αχρείαστη πίεση που ασκήθηκε στην οικονομία. Η κυβέρνηση επέβαλε μια σκληρή φορολογική πολιτική, η οποία έφερε προσωρινά και μη επαναλαμβανόμενα έσοδα. Όσο, όμως, πιο σκληρή η δημοσιονομική πολιτική, τόσο πιο δύσκολη η μετέπειτα ανάκαμψη, διότι, καταστρέφονται τα κίνητρα για παράγωγη και η φορολογική βάση του μέλλοντος συρρικνώνεται. Η επαναφορά της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης απαιτεί πολλά που δεν γίνονται. Απαιτεί αξιοπιστία κι επιμονή στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

 

Κατά την άποψή σας υπάρχει σκάνδαλο πίσω από την πώληση πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία;

Ο βασικός κανόνας που πρέπει να διέπει τις δημόσιες πολιτικές είναι η διαφάνεια. Ειδικά για τις αγοραπωλησίες οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών – σε περιοχές όπου μπορούν να επηρεάσουν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας – πρέπει να ισχύουν αυστηρότερες προϋποθέσεις δημόσιας λογοδοσίας κι ελέγχου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, υπάρχει κι ένα επιπρόσθετο ηθικό ζήτημα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία δήθεν κόπτεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως υποστηρίζει, επιχείρησε να προχωρήσει σε πώληση πυρομαχικών σε περιοχή όπου υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη.

Στην Υεμένη έχουμε μια πολεμική σύρραξη, με χιλιάδες νεκρούς συμπεριλαμβανομένου και αμάχων, λόγω του λιμού. Υπάρχει, επίσης, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2016, το οποίο προτρέπει την αναστολή των εξαγωγών αμυντικού υλικού προς την περιοχή το οποίο δεν έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση. Πρέπει, λοιπόν, να χυθεί άπλετο φως σε αυτήν την υπόθεση για να μην υπάρχουν σκιές κι αμφιβολίες.

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και υπήρξε διχόνοια, κατά κάποιον λόγο, για το «Κίνημα Αλλαγής». Αρνητικό σημάδι ή λάθος κίνηση;

Πράγματι, θα ήταν καλύτερο το όνομα του νέου φορέα να είχε προκύψει από μια ανοιχτή και συλλογική διαδικασία, όπως επιβάλλεται να συμβαίνει και με όλες τις αποφάσεις ενός δημοκρατικού κόμματος της σύγχρονης εποχής. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε στην ονοματολογία, θέλω να δεσμευτώ ότι θα αγωνιστώ ώστε οι πολιτικές μας προτάσεις να είναι εξίσου ριζοσπαστικές με το όνομα του νέου φορέα.

Προεκλογικά είχατε αναδείξει το θέμα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Είστε ικανοποιημένος από την κοινή πορεία Γεννηματά-Θεοδωράκη;

Η μαζική συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη της ηγεσίας της νέας παράταξης έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα για την ενιαία εκπροσώπηση του χώρου μας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του κοινοβουλευτικού. Το ζητούμενο δεν είναι, λοιπόν, εάν υπάρχει ένας χαλαρός συντονισμός των δύο ομάδων, αλλά κοινή πορεία κι αντιμετώπιση της νομοθετικής επικαιρότητας. Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η συγκεκριμένη επιλογή, θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες για αυτό μελλοντικά.

Τι πρέπει να γίνει, κατά την γνώμη σας στο δρόμο προς το συνέδριο;

Πριν από λίγες εβδομάδες 210.000 συμπολίτες μας συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που είναι και συνιδρυτές, πρέπει να έχουν ρόλο, εφόσον το επιθυμούν, και την επόμενη μέρα. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με το σεβασμό που τους αρμόζει και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα ως σύνεδροι, χωρίς τους περιορισμούς των αριστίνδην συνέδρων ή των ποσοστώσεων που διαστρεβλώνουν τη λαϊκή βούληση.

Από το συνέδριο πρέπει να προκύψει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Η εισήγηση που σκοπεύω να κάνω σε αυτό θα αποσκοπεί ακριβώς στην περιγραφή της λειτουργίας τέτοιων κομμάτων, όπως τα έχω ζήσει κι από κοντά κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος φορέας πρέπει να είναι μια παράταξη δημοκρατική που θα λειτουργεί με όρους διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα και θα λαμβάνει τις αποφάσεις συλλογικά. Βασικό στοιχείο της πρότασής μας πρέπει να είναι και η υιοθέτηση ενός σύγχρονου προγράμματος με ρεαλιστικές απαντήσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός.

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού