«Για να υπάρχει προοπτική για το Κίνημα πρέπει να δείξουμε στην κοινωνία ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι η αναβάπτιση ενός παλιού συστήματος εξουσίας, ότι δεν είναι «μία από τα ίδια». Αλλά ότι δημιουργούμε κάτι καινούργιο, που θέλει να υπηρετήσει το εθνικό και δημόσιο συμφέρον».
Με τα λόγια αυτά έκλεισε την ομιλία του ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που έγινε την Κυριακή.
Αναφερόμενος στη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει στο μέλλον η παράταξη, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι πρέπει να παρουσιαστεί ένα σύγχρονο κόμμα, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις.
«Η νίκη απέναντι στον ανορθολογισμό του δημόσιου βίου θέλει καθαρό λόγο. Γι’ αυτό ο πολυκομματικός φορέας πρέπει να έχει ενιαία λειτουργία και μία φωνή».
Όπως ανέφερε, η διαφορετικότητα είναι σεβαστή εντός του πολυκομματικού φορέα, «αλλά η φωνή στη Βουλή πρέπει να ειναι μία και ενιαία για να δημιουργήσουμε κοινωνικό ρεύμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ».
Καλώντας όλους να υπηρετήσουν την ενότητα, χωρίς στρεβλά αφηγήματα και μικρότητες αλλά με μεγαθυμία, ζήτησε να αποτυπωθεί στο καταστατικό ότι «το κόμμα δεν είναι λάφυρο κανενός αλλά ανήκει στα μέλη του και στους φίλους του».
Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός κόμματος – θεσμού το οποίο μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με τη μαζική συμμετοχή των νέων ανθρώπων που βρίσκονται είτε στην ανεργία είτε στο εξωτερικό.
«Να δεσμευτούμε σήμερα ότι το άθροισμα των διορισμένων συνέδρων θα είναι μικρότερο από τους εκλεγμένους συνέδρους, τους οποίους θα επιλέξουν οι 210 χιλιάδες φίλοι και σύντροφοι που μας στήριξαν στις 12 και 19 Νοεμβρίου.
Πρέπει στις 4 του Μάρτη -που θα γίνουν οι εκλογές- να υπάρχει μαζική συμμετοχή των πολιτών για να καταλάβουν ότι αυτοί παίρνουν το ιδρυτικό συνέδριο στα χέρια τους, κι όχι οι αποφάσεις να ληφθούν σε κλειστούς χώρους».
Διακήρυξη
Μιλώντας για τη διακήρυξη της παράταξης και τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ανέφερε ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα σύγχρονα προβλήματα με δικαιοσύνη και μακροπρόθεσμη ευημερία. «Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αντισταθούν, πέρα από ιδεοληψίες, ταμπού και δεσμεύσεις. Να συζητήσουμε για έναν ήπιο προστατευτισμό ο οποίος θα μπορεί να περιφρουρήσει εργασιακά δικαιώματα, να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια και την καταστροφή του περιβάλλοντος».
Τέλος ανέφερε ότι η ατζέντα των σοσιαλδημοκρατών πρέπει να είναι καθαρή. «Σκληρή πολιτική ενοποίηση, ενιαίοι κανόνες φορολογίας, απομάκρυνση του ΔΝΤ, μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό ταμείο υπό τον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου, ενιαία πολιτική ασύλου για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς να υπάρχει το βάρος της «πρώτης χώρας υποδοχής» και βέβαια μία πραγματική δημοκρατία που οι λαοί αποφασίζουν στις εκλογές που πάει η Ευρωπαϊκή Ένωση».