Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 και στην εκπομπή “Ημερολόγιο”
Τη νέα διάρθρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει και των ακροάσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου σχολίασε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας την θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, μετά την ανάληψη χαρτοφυλακίου αντιπροέδρου από τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την ελπίδα του, ότι η αστοχία της επερχόμενης προέδρου της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, να ονοματίσει το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα Επιτρόπου «διατήρηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.
Όμως, ο κ. Ανδρουλάκης προβλέπει ότι μεγάλη αντίδραση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα προκαλέσει η επιλογή από την κα von der Leyen του υπουργού Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας για το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Διεύρυνσης. «Μιλάμε για τον άνθρωπο που θα χειριστεί τους φακέλους των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας. Η κ. Von der Leyen δίνει το χαρτοφυλάκιο στον υπουργό του Όρμπαν που έχει καταπατήσει δεκάδες φορές τις Ευρωπαϊκές αξίες, το Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τι θα λέμε στις χώρες αυτές;» αναρωτήθηκε, ενώ πρόσθεσε πως η επιλογή αυτή «αφορά τη χώρα μας, τις χώρες που είναι στη γειτονιά μας και θέλουμε να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σεβόμενοι τις αξίες, σεβόμενοι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης».
Όσον αφορά τους υπόλοιπους αντιπροέδρους και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι τα χαρτοφυλάκια όπως παρουσιάστηκαν δεν είναι ξεκάθαρα και θα χρειαστεί αναμονή για να διευκρινιστεί στην πράξη πώς θα λειτουργήσει η νέα δομή. «Οι προκλήσεις τα επόμενα 5 χρόνια, δεν θα είναι μόνο το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, θα έρθει η Mercosur, η πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία που θα κάνει η ΕΕ σε σύγκρουση με τους Αμερικάνους. Για να πετύχει η ΕΕ θα πρέπει να υπάρχει ένα ευέλικτο σχήμα και φοβάμαι πάρα πολύ ότι με τον σημερινό σχεδιασμό δε φαίνεται αυτό να ισχύει».
Όσον αφορά τη συζήτηση στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, ο ευρωβουλευτής θεωρεί ότι με τον τρόπο που ανοίγεται είναι ξεπερασμένη, μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.
Κανείς δεν περίμενε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια επιζήμια πενταετή διακυβέρνηση της χώρας, θα έπαιρνε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό και μαζί με την ΝΔ, διαμορφώνει έναν νέο δικομματισμό που πιέζει ακόμη περισσότερο την παράταξή μας».
Τόνισε τέλος ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει επί της ουσίας για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται, ώστε η «Δημοκρατική Παράταξη με ριζοσπαστικό λόγο, ξεκάθαρες θέσεις και πρόσωπα που εμπνέουν εμπιστοσύνη στον Ελληνικό λαό να ανασυνταχθεί, με προτεραιότητά μας αυτή η παράταξη να πρωταγωνιστήσει».