Άρθρο του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών
Η κρίση του κορωνοϊού προκαλεί τεράστιες ζημιές στις οικονομίες των κρατών – μελών και στους εργαζόμενους. Η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει διχαστεί ως προς την εξεύρεση λύσης. Ποια πιστεύετε θα ήταν η απάντηση για μια ουσιαστική στήριξη, με βάση τα πρωτόγνωρα δεδομένα της συγκυρίας; Θεωρείτε ικανοποιητική τη λύση στην οποία καταλήγει το Eurogroup;
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, οι εθνικές στρατηγικές έχουν υπερισχύσει του κοινού συμφέροντος. Η απουσία ισχυρής Ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι παραπάνω από εμφανής. Το Eurogroup συνεδρίαζε τρεις ημέρες και καμία πρόταση δεν παρουσιάστηκε από την Επιτροπή, μόνο η Γαλλική, η Ιταλική, η Γερμανική ή η Ολλανδική πρόταση ακούγονται.
Η κα Von der Leyen αντί να βάλει το κοινό Ευρωπαϊκό συμφέρον πάνω από τα εθνικά, φαίνεται να λειτουργεί περισσότερο ως Γερμανίδα Επίτροπος από ότι Πρόεδρος της Επιτροπής.
Η οικονομική κρίση που συνοδεύει τον κορωνοϊό θα πλήξει όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή οικονομία κρατιέται αυτή τη στιγμή στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Για να μπορέσει να ξεκινήσει ξανά θα χρειαστεί μία πολύ γερή ένεση ρευστότητας. Όταν η πανδημία περιοριστεί, θα βρισκόμαστε σε μία νέα πραγματικότητα και για αυτό χρειαζόμαστε και νέα εργαλεία, όπως το ευρωομόλογο. Όμως η Ευρώπη φαίνεται να λειτουργεί ακόμα με την τακτική της δημιουργικής ασάφειας. Ακούμε για μετατροπή του νέου προϋπολογισμού σε ένα Ευρωπαϊκό Marshal Plan για την ανασυγκρότηση της οικονομίας αλλά τίποτα χειροπιαστό. Περιμένουμε ακόμα να δούμε τις λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργήσει ακριβώς η εγγύηση 100 δισεκατομμυρίων στην μάχη κατά της ανεργίας.
Η υποχώρηση των Ολλανδών στην παροχή χρηματοδότησης από τον ESM, χωρίς μνημόνια και υποχρεώσεις, πέρα από την χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι θετική αλλά όχι αρκετή καθώς αυτή περιορίζεται στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας. Τα πιο σημαντικά μέτρα, όπως αυτό της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τους όρους με τους οποίους θα λειτουργεί, τη διάρκειά του αλλά και τα «καινοτόμα εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότησή του μετατέθηκαν ουσιαστικά για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Ας ελπίσουμε ότι παρά την όποια αβελτηρία που έχει παρουσιαστεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα χρησιμοποιήσουν την εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις ώστε τα όποια μέτρα να μην αποδειχθούν πολύ λίγα και πολύ αργά.