Είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν κοινοί κανόνες σχετικά με τα ταξίδια αλλά και τα ξενοδοχεία

Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στη Δημοκρατική της Ρόδου και στη Δημοσιογράφο Πέγκυ Ντόκου

 

 Κύριε Ανδρουλάκη, η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου κρίση στην παγκόσμια οικονομία. Κατά την εκτίμησή σας, πώς θα μπορέσουν οι χώρες της Ευρώπης να αντεπεξέλθουν στα δεδομένα της ‘επόμενης μέρας’;
Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι πολύ σημαντικές και πλήττουν όλες τις χώρες της Ευρώπης, όχι όμως με έναν συμμετρικό τρόπο, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής η ύφεση στην Ένωση θα είναι 4,7% στην Πολωνία, αλλά πάνω από διπλάσια, στο 9,7% για την Ελλάδα. Ο στόχος θα πρέπει να είναι διττός, η παροχή ρευστότητας τώρα ώστε να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ανοιχτές και επιπλέον χρηματοδοτική στήριξη στο άμεσο μέλλον ώστε να μπορέσει η οικονομία να αρχίσει να λειτουργεί. Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τους εργαζομένους ώστε αυτή τη δύσκολη περίοδο να μην χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και να διατηρήσουν έστω μέρος των εισοδημάτων τους για το επόμενο διάστημα. Για να μπορέσουν οι χώρες να χρηματοδοτήσουν όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, απαιτείται η Ευρωπαϊκή παρέμβαση, καθώς ιδιαίτερα οι χώρες του νότου όπως η Ελλάδα που θα πληγούν βαρύτερα, έχουν και το μικρότερο δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους και τους πολίτες τους. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ πραγματικά χρήματα, το οποίο θα αποτελείται κυρίως από επιδοτήσεις και όχι δάνεια, οι οποίες θα κατευθυνθούν προς τις πιο ευάλωτες χώρες. Μόνο έτσι θα μπορέσει η ευρωπαϊκή οικονομία να βγει από την κρίση συνολικά με την οικονομία της ζωντανή.

• Πώς είδατε την κοινή πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αν. Μέρκελ για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία με τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ;
Η κοινή πρόταση Γερμανίας και Γαλλίας έρχεται λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η Γερμανία προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση της από Ολλανδία και Αυστρία. Αν και αντιτάχθηκε σθεναρά στην έκδοση ευρωομολόγων, η πρότασή της είναι στην ουσία μία παραλλαγή, καθώς προβλέπει ότι θα δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 500 δισεκατομμύρια από τις αγορές, τα οποία θα δοθούν στις χώρες που έχουν ανάγκη όχι ως δάνεια, αλλά ως επιδοτήσεις και χωρίς να επιβαρυνθούν οι κρατικοί ισολογισμοί με νέο χρέος. Παράλληλα η αποπληρωμή του δανείου αυτού θα γίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και βάσει των εισφορών κάθε χώρας και όχι του ποσού που έλαβε ως επιδότηση. Μιλάμε δηλαδή για μία πρώτη μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους που θα μπορούσε να είναι η αρχή για μία πιο ισχυρή και πολιτικά ενοποιημένη Ευρώπη. Πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα γίνει η διάθεση των χρημάτων, αλλά και ποιες δράσεις θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Επίσης τα 500 δισεκατομμύρια απέχουν πολύ από το 1,5 έως 2 τρις ευρώ που όλοι ομολογούν ότι θα πρέπει να είναι το νέο Ταμείο Ανάκαμψης και ζήτησε το Κοινοβούλιο. Ελπίζω ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα παρουσιαστεί τις ερχόμενες ημέρες, θα είναι ακόμα πιο προωθημένη και θα θέτει τις βάσεις για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας.

• Τα βλέμματα όλων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, παραμένουν στραμμένα στον Τουρισμό. Είστε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί ένα Μodus Vivendi για να ταξιδέψουν οι τουρίστες από και προς την χώρα μας;
Ο Τουρισμός είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία σε όλη την Ευρώπη. Καθώς κάθε χώρα έχει διαφορετικό ρυθμό αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μία πολιτική που θα εφαρμοστεί κατευθείαν σε όλη την Ευρώπη. Η Στρατηγική που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες αν και μη δεσμευτική για τα Κράτη, προσφέρει έναν πολύ καλό οδικό χάρτη για τις επόμενες ημέρες. Είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν κοινοί κανόνες σχετικά με τα ταξίδια αλλά και τα ξενοδοχεία. Πρέπει οι πολίτες να είναι αλλά και να νιώθουν ασφαλείς όταν ταξιδεύουν. Η χώρα μας έχει κερδίσει πολύ θετική δημοσιότητα χάρη στα πολύ λίγα κρούσματα που είχαμε. Το γεγονός αυτό μας δίνει ένα μικρό προβάδισμα, καθώς θεωρούμαστε ένας ασφαλής προορισμός για διακοπές, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Όμως δεν πρέπει να ονειροβατούμε. Η φετινή σεζόν θα είναι πολύ περιορισμένη τόσο χρονικά όσο και σε επισκέψεις. Η κυβέρνηση έθεσε την έναρξη της τουριστικής περιόδου την 15η Ιουνίου. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να πιέσουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε από εκείνη την ημερομηνία να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τρίτες χώρες, οι οποίες έχουν περιορίσει σημαντικά την πανδημία και είναι βασικές αγορές για εμάς, όπως είναι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το Ισραήλ και άλλες χώρες. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίσουμε μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και διμερών συμφωνιών, ότι οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα για 2 εβδομάδες όταν γυρίσουν στις χώρες τους. Επιπλέον πρέπει να γίνει μία ολοκληρωμένη προσπάθεια για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Αν τις προηγούμενες χρονιές ήταν επιθυμητό, τώρα είναι αναγκαίο. Η ενίσχυση ακόμα του εσωτερικού τουρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει μία πηγή εισοδήματος ώστε να καλύψει τις απώλειες από τις περιορισμένες αφίξεις εξωτερικού. Τέλος, τόσο οι τουριστικές επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι, εποχιακοί και μη, θα πρέπει να τύχουν την στήριξη της πολιτείας. Τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ο Τουρισμός ήταν αυτός που κράτησε ζωντανή την Ελληνική οικονομία. Φέτος πρέπει να είναι το κράτος που θα τον στηρίξει για να παραμείνει ζωντανός.

 

• Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Επιτροπή συνεχίζει να χρηματοδοτεί την αγορά σκαφών για την τουρκική ακτοφυλακή και οχημάτων για τον τουρκικό στρατό. Θα ήθελα το σχόλιό σας με αφορμή και την συνεχιζόμενη πρακτική της γείτονος να προκαλεί την χώρα μας.
Πριν από δύο χρόνια με γραπτή μου ερώτηση προς την Επιτροπή είχα αποκαλύψει την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενός προγράμματος που προέβλεπε την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων για την Τουρκική συνοριοφυλακή. Το θέμα αυτό είχε μάλιστα συζητηθεί και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά όμως τα γεγονότα στον Έβρο και τον διεμβολισμό από Τουρκική ακταιωρό ενός πλοίου του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, θεώρησα σκόπιμο να ρωτήσω την Επιτροπή αν μετά από όλα αυτά πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσει την χρηματοδότηση της αγοράς 4 σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Η απάντηση του Ούγγρου Επιτρόπου, κ. Várhely, αρμόδιου για την Πολιτική γειτονίας ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη. Δεν μπορεί η Επιτροπή, μετά από όλες αυτές τις προκλήσεις τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο, να συνεχίζει τα προγράμματα αυτά. Ακόμα και αν αυτά τα μέσα δεν φέρουν οπλισμό, δίνουν ένα λάθος μήνυμα. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει χρήματα από το Ταμείο Προενταξιακής βοήθειας, ιδιαίτερα για έργα που έχουν να κάνουν με την αγορά μέσων για τις Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Από πλευράς μου συνεχίζω να πιέζω ώστε να σταματήσουν τα προγράμματα αυτά και ελπίζω να κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση.

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού