Νίκος Ανδρουλάκης: «Επιλογή ευθύνης, απόφαση Αλλαγής»

Άρθρο Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Στο Καρφί»

Την ημέρα που προκηρύσσονται και επισήμως οι εκλογές της 21ης Μαΐου, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να θέτουν το ψευτοδίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» ενώ το πραγματικό ερώτημα – διακύβευμα των εκλογών είναι σε ποια επιτέλους χώρα θέλουμε να ζούμε. Σε μια χώρα της οποίας το κράτος θα συνεχίσει να αποτελεί το λάφυρο του εκάστοτε νικητή των εκλογών και να υπηρετεί τα συμφέροντα των πελατειακών δικτύων του ή σε μια χώρα όπου το κράτος δικαίου θα λειτουργεί εγγυώμενο το δημόσιο συμφέρον και ενθαρρύνοντας τις κοινωνικές πρωτοβουλίες, που δημιουργούν νέες προοπτικές και προετοιμάζουν  ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας;

Χρειάζονται ριζικές τομές και ρήξεις και με τα δύο πελατειακά συστήματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα δέκα τελευταία χρόνια προσθέτοντας περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυναν. Όπως, βέβαια, χρειάζονται οι ελάχιστες πολιτικές συμφωνίες και οι αναγκαίες κοινωνικές συναινέσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να αποκτήσει ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και κανονικό κοινωνικό κράτος.

Ο ελληνικός λαός έχει πλέον την εμπειρία και τη γνώση να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής.

Να επιλέξει ανάμεσα σε ένα αδιαφανές κράτος, που υποκλέπτει τις επικοινωνίες των πολιτών του και σε ένα κράτος αξιοκρατίας, διαφάνειας και σεβασμού των θεσμών. Σε ένα  κράτος κοινωνικής αδικίας που υλοποιεί πολιτικές για τους λίγους και ισχυρούς και σε ένα κράτος με δικαιοσύνη, με ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία. Σε ένα κράτος που παραχωρεί σε ξένα funds τα δάνεια και τις περιουσίες του ελληνικού λαού και σε ένα κράτος που διασφαλίζει τη δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σε ένα κράτος που διοικείται από συστήματα εξουσίας που αναπαράγουν πολλαπλές και αλλεπάλληλες κρίσεις αναγκάζοντας τη νέα γενιά να συμβιβαστεί με ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών ή να μεταναστεύσει αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και σε ένα κράτος που στέκεται δίπλα στους πολίτες του, δεν τους προκαλεί ανασφάλεια, τους προστατεύει και τους γεμίζει με αυτοπεποίθηση και ελπίδα.

Αυτοί που απέτυχαν να αλλάξουν τον τρόπο διακυβέρνησης του τόπου, δεν μπορούν να ηγηθούν της αναγκαίας προσπάθειας να αλλάξουν τα πολιτικά και διαχειριστικά πρότυπα της χώρας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα, που κατέθεσε έγκαιρα ένα πλήρως επεξεργασμένο και ρεαλιστικό σχέδιο ριζικών αλλαγών τόσο σε επίπεδο δημοσίων πολιτικών όσο και στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης.

Για εμάς εκείνο που πρωτεύει, είναι η δημιουργία μιας πραγματικά ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η προτεραιοποίηση  των επενδύσεων με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, η συγκρότηση νέων παραγωγικών πυλώνων  για την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων, η προστασία των δυνάμεων της εργασίας.

Εξού και οι επιλογές κοινωνικής ευθύνης και πολιτικής αλλαγής, που κάναμε καταθέτοντας στον δημόσιο διάλογο προτάσεις για την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Αναφέρω ενδεικτικά τη δημιουργία δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών, νεόδμητων με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

 ή ανακατασκευασμένων με παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων στους ιδιοκτήτες τους, με σκοπό τη διάθεση τους με φθηνό ενοίκιο με κοινωνικά κριτήρια, κάτι που θα συμβάλλει και στην αποκλιμάκωση των ενοικίων στην αγορά.

Μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη ανακατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που σήμερα κατευθύνονται σε λίγα μόνο χέρια,  τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να λάβει ούτε ένα νέο δάνειο.

Προτείναμε επίσης να κατευθυνθεί το 8-10% από το Ταμείο Ανάκαμψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί σήμερα τα νοσοκομεία καταρρέουν.

Αναδείξαμε το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και καταθέσαμε τροπολογίες στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Προτείναμε μεταξύ άλλων την επαναφορά του  νόμου 3869 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια, την αγορά του δανείου από τον δανειολήπτη προτού αυτό αγοραστεί από τα funds, την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, αλλά και τη λυτρωτική λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

Έχουμε επεξεργαστεί επίσης ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και πήραμε νομοθετική πρωτοβουλία για την αναπροσαρμογή του επιδόματος μητρότητας των μη μισθωτών γυναικών – ασφαλισμένων.

Επιπλέον, αποτελεί κορυφαία για εμάς προτεραιότητα η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνειδητά απαξίωσε και με  πρόσφατο νόμο αποδόμησε τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Πάνω σε αυτούς τους προγραμματικούς άξονες το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να συμβάλλει δημιουργικά συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον ο λαός μας δώσει μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης και κατοχύρωσης της πολιτικής μας αυτονομίας. Αυτονομίας που αποτελεί προϋπόθεση αλλαγής του πολιτικού παραδείγματος και του μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας.

Στις 21 Μαΐου καλούμε τους πολίτες να πάρουμε μαζί απόφαση Αλλαγής για ένα κράτος , που θα λειτουργεί με αξιοπιστία, διαφάνεια και αξιοκρατία. Με ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία. Με δίκαιη ανάπτυξη, που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού