Στο πλαίσιο συνέντευξής του στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και την εκπομπή «Ημερολόγιο» του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολίασε τα οικονομικά προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ .
«Δίνει ένα ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Τσίπρας δίνει δύο και τρία, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια με τα μνημόνια, τις σεισάχθειες κλπ. Η Κυβέρνηση έχει το αφήγημα ότι η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά, άρα έχει να δώσει. Η οικονομία δεν πάει καλά. Διότι, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, το χρέος, όχι μόνο παραμένει το μεγαλύτερο της Ευρώπης, αλλά έχει αυξηθεί. Έχει ανέβει 50 δισ. ευρώ και έχει ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ. Το ΑΕΠ δεν είναι ποιοτικό . Μπορεί να έχουμε αύξηση των εξαγωγών, αλλά είναι συντριπτικά μεγαλύτερη η αύξηση των εισαγωγών, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα εμπορικά ελλείμματα. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει την αίσθηση μιας ανάπτυξης με εσωτερικά δανεικά» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Υπογράμμισε την επιβάρυνση κυρίως των πιο αδύναμων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων από τους έμμεσους φόρους. «Τα έσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους λόγω του πληθωρισμού, τα πληρώνει η πιο φτωχή και μεσαία τάξη. Όχι όλοι. Αυτοί είναι που σηκώνουν το βάρος των έμμεσων φόρων. Άρα, τι οικονομία θέλει ο κ. Μητσοτάκης; Μία οικονομία όπου οι φτωχότεροι Έλληνες και η μεσαία τάξη πληρώνουν υπέρογκους φόρους και κάποιοι κερδοσκοπούν» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και αναρωτήθηκε αν το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές μέχρι 4,8 εκατ. ευρώ ανά τέκνο «αφορά τη μεσαία τάξη ή τον φτωχό λαό;»
Επισήμανε επιπλέον ότι «το 2022 τα κέρδη 150 εισηγμένων εταιρειών τετραπλασιάστηκαν καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ 20ετίας. Παρά την ενεργειακή κρίση και των υψηλό πληθωρισμό, θα διανείμουν μερίσματα-ρεκόρ 2,5 δισ. ευρώ. Και εγώ λέω, συγγνώμη, γιατί να έχουμε οριζόντια φόρο 5% στα μερίσματα; Είναι κακό να πληρώνουν την κρίση και το “μάρμαρο” οι πιο φτωχοί Έλληνες και η μεσαία τάξη, οι νέοι άνθρωποι και όχι αυτοί που κερδοσκοπούν. Εγώ λέω μέχρι 50.000 ευρώ φόρο 5% στα μερίσματα και από 50.000 ευρώ και πάνω να φτάνει κλιμακωτά μέχρι το 15%. Να έχουμε δηλαδή μία δίκαιη προοδευτική φορολόγηση».
Σημείωσε την ανάγκη να δοθούν γενναία φορολογικά κίνητρα στις οικογένειες με παιδιά. «Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το δημογραφικό. Και με όρους οικονομικούς αλλά και με όρους κοινωνικού κράτους. Έχουμε τη μικρότερη διαφορά συντελεστών μεταξύ μιας οικογένειας που έχει παιδιά και μιας οικογένειας που δεν έχει στην Ευρώπη» ανέφερε.
«Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι η οικονομία είναι μία “αγελάδα” που μοιράζει γάλα χωρίς να την ταΐζεις. Έχετε ακούσει ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ να ταΐζει την αγελάδα αυτή; Να λέει από πού θα τα πάρει και πού θα τα δώσει; Μόνο μοιράζει» επισήμανε αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν έχει μνήμη ο ελληνικός λαός; Μπορεί να πιστέψει αυτόν που του έλεγε “θα σκίσω τα μνημόνια”, “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, “σεισάχθεια”, “μην πληρώνετε τα κόκκινα δάνεια” και μετά πήγε το 2015 και πούλησε χωρίς κριτήρια, χωρίς κανόνες διαπραγμάτευσης δανειολήπτη -fund, τα”κόκκινα δάνεια” στα funds; Ή τον κ. Μητσοτάκη που λέει ότι θα έχουμε 25% αύξηση των μισθών; Πώς; Με βασιλικό διάταγμα;» πρόσθεσε.
Σχετικά με την αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τον φράχτη, δείχνουν ότι έχει κάνει μεγάλη στροφή. Δηλαδή, τι είπε χθες; Ότι επικροτεί επί της ουσίας τον φράχτη. Άλλα έλεγαν τόσα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ. Είδε το πολιτικό κόστος. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Μόλις δει το πολιτικό κόστος, θα τα τουμπάρει όλα. Θα πει το ίδιο και το αντίθετο για να έχει τα μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη».
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών και τη χθεσινοβραδινή δημόσια παραδοχή του κ.Μητσοτάκη, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Ο πρωθυπουργός είπε για πρώτη φορά ότι ξέρει τον λόγο της παρακολούθησης. Δεν ήμουν εθνικός κίνδυνος. Εγώ ξέρω τι είμαι, όπως και οι σύντροφοι και οι φίλοι μου στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την πορεία μου και ξέρουν αν ήμουν κίνδυνος για τη δημοκρατία και για την πατρίδα. Το θέμα είναι άλλο. Το άκουσε αυτό η ελληνική δικαιοσύνη; Να μας πει η ελληνική δικαιοσύνη, γιατί η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, Β. Βλάχου υπέγραψε ότι η παρακολούθησή μου έγινε για εθνικούς λόγους. Ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή δηλώνει ότι η κυρία Βλάχου κακώς υπέγραψε επικαλούμενη εθνικούς λόγους. Πρέπει επιτέλους η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Β. Βλάχου και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Κοντολέων, να απολογηθούν γιατί υπέγραψαν ότι η παρακολούθησή μου γίνεται για εθνικούς λόγους».
«Αναρωτιέμαι, έχει χρέος ο κ. Μητσοτάκης να πει στον λαό ποιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έκανε το κομματικό ρουσφέτι και πήρε έναν άσχετο και τον έβαλε σταθμάρχη; Έχει ευθύνη να το πει αυτό προεκλογικά στις οικογένειες. Τυχαία έγινε η παράβαση του νόμου; Δεν είναι ρουσφέτι; Αν δεν είναι βουλευτής, να μας πει ποιου κομματικού συνδικαλιστή είναι το ρουσφέτι του σταθμάρχη» τόνισε ως προς την παράνομη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη στον απόηχο του πορίσματος της επιτροπής του Υπ. Μεταφορών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα είναι ανάχωμα στον αυταρχισμό, την παρακμή των θεσμών, την ασέβεια προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί εμείς ιστορικά έχουμε έναν αξιακό κώδικα, που δεν επέτρεψε να παίξουμε με αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την ποιότητα της Δημοκρατίας».
«Στα κοινωνικά θέματα έχουμε μεγάλες διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία. Στα εθνικά θέματα και στα θέματα του μεταναστευτικού – προσφυγικού έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε άλλα κόμματα. Είμαι σοσιαλδημοκράτης, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα του ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κομμουνιστικογενές κόμμα και οι άλλοι είναι κόμμα της λαϊκής Δεξιάς. Προφανώς, έχουμε άλλον ιδεολογικό κώδικα κι άλλες θέσεις» σχολίασε ερωτηθείς αν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συγκλίνει είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη λαϊκή ετυμηγορία, με την τρίτη εντολή θα προσπαθήσω να έχουμε σταθερότητα και πρόοδο. Με προγραμματικές συγκλίσεις, έχω βάλει κάποιες προγραμματικές κόκκινες γραμμές και δηλώνω και κάτι άλλο: Το πρόσωπο του Πρωθυπουργού και των κύριων Υπουργείων πρέπει να εκφράζουν τις προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισχυρή Δημόσια Υγεία, αλλά να έχουμε Υπουργό τον κ. Πλεύρη. Πρέπει να έχεις έναν υπουργό όπως ήταν ο Γιώργος Γεννηματάς να πιστεύει στο ΕΣΥ, να ρίξει δαπάνες στο ΕΣΥ» συμπλήρωσε.
«Ό,τι λέω σήμερα, θα είναι οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα. Δεν θα υπάρχει καμία παρέκκλιση γιατί θέλω σε αυτήν τη νέα αρχή να έχουμε με τους πολίτες σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης» επανέλαβε ο κ. Ανδρουλάκης.