«Ένα μέτωπο έχουμε. Μέτωπο απέναντι στη φαυλότητα, στην τοξικότητα, στο λαϊκισμό, στον ελιτισμό»

Ανήμερα της κεντρικής πολιτικής ομιλίας του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παραχώρησε  συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου από τη ραδιοφωνική συχνότητα του REAL FM.

Ο κ. Ανδρουλάκης απέρριψε τις ιδέες περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού σημειώνοντας: «Κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Όχι, κανονική κυβέρνηση. Κανονική κυβέρνηση, που θα έχει ρήτρα την εξεταστική επιτροπή χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου. Αυτά που θα μάθουμε, θα τα αξιοποιήσει και η δικαιοσύνη και η Βουλή με προανακριτική μετά. Τι θέλουν κάποιοι; Να κάνουμε την προανακριτική χωρίς να έχει προηγηθεί η έρευνα στα πρόσωπα που δεν ήρθαν στην πρώτη εξεταστική επιτροπή, γιατί τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο; Τι καταλαβαίνω για τον κ. Τσίπρα; Αυτά που κάνει ο κ. Τσίπρας – για κάποιο λόγο – δείχνουν μια αγωνία. Ό,τι λέει ο κ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα δεν έχει σταθερότητα. Τη μια λέει για κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη, την άλλη ανοχή. Εκτιμώ ότι νομίζει πως θα σωθεί συμπιέζοντας το ΠΑΣΟΚ. Άρα, μάλλον, το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα δεν είναι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά η εξόντωση του ΠΑΣΟΚ. Λέω, λοιπόν, σε κάθε προοδευτικό πολίτη να ψηφίσει τη παράταξη των μεγάλων αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, του ΕΣΥ, της δημόσιας παιδείας, των ανεξάρτητων αρχών, χωρίς περιπέτειες, για να δημιουργηθεί ένα πραγματικό αντίβαρο στην αλαζονεία, τον αυταρχισμό και το πελατειακό κράτος όπως αυτό εκφράστηκε από τον κ. Μητσοτάκη την τετραετία αυτή αλλά και από τον κ. Τσίπρα την προηγούμενη τετραετία».

«Ο ένας είναι λαϊκιστής χωρίς γραβάτα, ο άλλος λαϊκιστής με γραβάτα. Οδηγούν τη χώρα σε νέες περιπέτειες και ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα είναι εμπόδιο στις περιπέτειες αυτές, γιατί έχει και σεβασμό στη δημοκρατία και είναι ένα κόμμα που πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει μέσω της σοσιαλδημοκρατίας τη βιώσιμη ανάπτυξη ώστε ο ελληνικός λαός να έχει πολύ καλύτερες μέρες» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι αρνείται να συναντηθούν, επανέλαβε: «Ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε με έχει καλέσει επίσημα, βάσει πρωτοκόλλου, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν στις  συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Έχω συναντηθεί δύο φορές με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπήρξε πρωτόκολλο. Θέλω, λοιπόν, από την εκπομπή σας να καλέσω το Γραφείο του Πρωθυπουργού να σας στείλει αύριο το πρωί πότε μου έστειλαν πρόσκληση να συζητήσουμε για ένα εθνικό θέμα ή για ένα θέμα που αφορά την ελληνική κοινωνία κι εγώ αρνήθηκα. Ποτέ. Αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι είμαστε γείτονες και το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα “φιλικό” στη Νέα Δημοκρατία . Αν θεωρεί ότι είναι ένας “στρατηγικός” του εταίρος και μπορεί να έχει τέτοια αλαζονεία και τέτοια περιφρόνηση, θέλω να σας πω ότι ηττήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο, με βαθιά ιστορία, με κοινωνική ρίζα. Είμαστε αντίπαλοι με τον κ. Μητσοτάκη , όπως είμαστε αντίπαλοι και με τον κ. Τσίπρα. Δεν είμαστε συνεταίροι.  Και θα αποδειχθεί και την Κυριακή και τη Δευτέρα».

Σχετικά με τις συνεχείς αναφορές του κ. Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επέμεινε: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν συγκυβέρνησε τότε με τα ακροδεξιά περιτρίμματα τύπου Καμμένου, κ. Τσίπρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα έλεγε πότε «Πρέσπες του Αιγαίου», κ. Τσίπρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα έλεγε πότε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Γι’ αυτό, λοιπόν, πάει πολύ να μας κάνουν μαθήματα για τον πατριώτη, δημοκράτη, προοδευτικό Ανδρέα Παπανδρέου, αυτοί οι οποίοι δεν έχουν καμία πολιτική σχέση μαζί του, αυτοί που συγκυβέρνησαν με την ακροδεξιά, μ’ αυτούς που αποκαλούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου “πράκτορα” και έχουν τον εκπρόσωπο του Καραμανλή στο κόμμα τους».

Απευθύνθηκε στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας τη μια λέει ότι μπορεί να συγκυβερνήσει με τον Βαρουφάκη. Την άλλη λέει για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Μετά λέει για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Χθες, μάλιστα, είπε ότι ο Βαρουφάκης είναι χορηγός του Μητσοτάκη με όσα λέει για το πρόγραμμα ‘’Δήμητρα’’. Γιατί αυτά που λέει ο Τσακαλώτος για τα τοπικά νομίσματα, δεν είναι χορηγία στον κ.Μητσοτάκη; Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που έλεγε για τον φράχτη του Έβρου, να μην τον πληρώσουν οι Ευρωπαίοι αλλά ο ελληνικός λαός, δεν είναι χορηγός του Μητσοτάκη; Αυτά που λέει για ‘’Πρέσπες του Αιγαίου’’ και ότι ‘’η θάλασσα δεν έχει σύνορα’’, δεν είναι χορηγός του Μητσοτάκη; Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν ισχυρό και ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν ήδη παρελθόν, γιατί θα μπορούσε όλος ο δημοκρατικός – προοδευτικός κόσμος να ακουμπήσει σε μια αξιόπιστη λύση. Αυτή είναι η αγωνία μου να έχει ο λαός αξιόπιστη λύση για να τελειώνουμε επιτέλους με συστήματα εξουσίας, που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και η έγνοια τους είναι μόνο η καρέκλα».

«Ένα μέτωπο έχουμε. Μέτωπο απέναντι στη φαυλότητα, στην τοξικότητα, στο λαϊκισμό, στον ελιτισμό. Για να γυρίσει ο τόπος σελίδα. Θέλω να θυμηθεί ο λαός αν μοιάζουν οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν εκπροσωπώ τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα λαϊκίστικο κόμμα. Ποιος το λέει αυτό; Το 2010, εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ακολουθήσει αυτό που ψήφισαν ο κ.Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη μαζί, η χώρα θα είχε δραχμή. Ακόμη και η αδερφή του κ. Μητσοτάκη ψήφισε να μείνουμε στο ευρώ. Ο κ.Μητσοτάκης με τον κ.Τσίπρα μαζί, -το τονίζω, για να θυμηθεί ο λαός ποιος είναι λαϊκιστής και ποιος έκανε ό,τι μπορούσε εις βάρος της πατρίδας για να γίνει πρωθυπουργός-, ψήφισαν τη δραχμή. Ποιος είναι ο προοδευτικός εκσυγχρονιστής; Έφτασα εδώ που έφτασα και δεν θα γυρίσει ποτέ κανένας να σας πει “με διόρισε ο Ανδρουλάκης στο δημόσιο”. Εάν βάλουμε σε μία σειρά τα ρουσφέτια του Μητσοτάκη και της οικογένειάς του σε μήκος θα ξεπεράσουν το Σινικό Τείχος»  συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ανέδειξε την πολιτική αναξιοπιστία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

«Θεωρείτε αξιόπιστο εκείνον που υποσχόταν “σεισάχθεια” και “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και εν τέλει πούλησε δισεκατομμύρια ευρώ “κόκκινα δάνεια” στα funds που εκβιάζουν σήμερα τον ελληνικό λαό; Θεωρείτε αξιόπιστο αυτόν που μιλούσε  για καλές θέσεις εργασίας, σεβασμό στους θεσμούς, τέλος στη θεσμική παρακμή του Τσίπρα και έκανε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης με τον ανιψιό του και έφερε την οικονομία στα σημερινά χάλια με θέσεις εργασίας των 500 ευρώ και ένα τεράστιο δημόσιο χρέος; Όχι, δεν είναι αξιόπιστα πρόσωπα. Αξιόπιστη κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που θα φέρει την Ελλάδα μπροστά, ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων και όχι ουραγό που παίρνει τα χρήματα από την Ευρώπη και δεν μπορεί να κάνει τα στοιχειώδη» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Άσκησε κριτική στη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης: «Να δούμε τι λέει ο ΟΟΣΑ: 7,4% έπεσαν οι πραγματικοί μισθοί το 2022. Τα έσοδα του κράτους είναι κατά 66% – δηλαδή τα 2/3– από έμμεσους φόρους που πλήττουν κυρίως τους πιο φτωχούς και τη μεσαία τάξη. Οι πραγματικές άμεσες ξένες επενδύσεις –παραγωγικές επενδύσεις – μειώθηκαν 14%. Και η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών είναι τρίτη από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το χρέος μας αυξήθηκε 45-50 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τώρα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας ή επιβεβαιώνουν αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης, εγώ διαφωνώ. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότεροΕμείς, αυτή τη στιγμή, έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα μετά το 2010. Πάμε στην ανάπτυξη. Τι ανάπτυξη έχουμε; Έχουμε ανάπτυξη με  καλές θέσεις εργασίας; Έχουμε ανάπτυξη εξωστρέφειας με πολλές εξαγωγές; Έχουμε μια ανάπτυξη η οποία δημιουργεί μια σταθερή οικονομία; Όχι, realestate έχουμε, εξαγορά ήδη υπαρχόντων ελληνικών επιχειρήσεων. Τα realestate είναι ξεπούλημα. Αν τώρα η επένδυση και η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι ο αφελληνισμός της ελληνικής οικονομίας, αυτό θα είναι καταστροφικό για το μέλλον του τόπου».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τα ελληνοτουρκικά τόνισε: «Ο μόνος τρόπος να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πέρα από τη δική μας στρατηγική, είναι να επικρατήσει στην Τουρκία ένα κυβερνητικό σχήμα που δεν θα έχει μέσα την Ακροδεξιά. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Ο Μπαχτσελί πάει τον Ερντογάν ακόμη παραπέρα, ο ένας τραβάει τον άλλον. Αν στον πυρήνα του Κιλιτσντάρογλου είναι ισχυρή η Ακσενέρ, δεν είναι καλό για την Ελλάδα. Αν είναι ισχυρό το 9% του HDP, είναι καλό. Άρα εμάς μας συμφέρει η κυβέρνηση συνεργασίας της Τουρκίας να μην έχει μέσα ισχυρά εθνικιστικά στοιχεία».

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού