fbpx

«Ισχυρή σοσιαλδημοκρατία και ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα είναι δύναμη σταθερότητας»

Συνέντευξη στον ιστότοπο news247.gr και τους δημοσιογράφους Γεράσιμο Λιβιτσάνο και Παναγιώτη Μένεγο παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για την ανάγκη το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού «να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του» και αναφέρθηκε στην θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για αναθεώρηση του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ», διερωτώμενος ως προς τα πρώτα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών «γιατί πανηγυρίζει ο κ. Μηταράκης, ενώ υπάρχουν 30.000 μετεγκαταστάσεις έναντι 960.000 αιτήσεων ασύλου το 2022;». Επισήμανε στη συνέχεια, ότι «εμείς, οι σοσιαλιστές, υποστηρίζουμε πως, όταν κάποιος μπαίνει στην Ευρώπη δεν πρέπει να είναι υπεύθυνη για την απονομή ασύλου μόνο η χώρα εισδοχής, αλλά το σύνολο της ΕΕ. Να υπάρχει μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης βάσει πληθυσμού, ΑΕΠ, οικονομικής κατάστασης, χωρίς να μπορεί κάποιος να εξαγοράσει την αλληλεγγύη».

Επί των φορολογικών, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε τη θέση για «προοδευτική φορολόγηση και κλίμακες παντού, στο οποίο είμαστε αταλάντευτοι καθώς αποτελεί ζήτημα αρχών για τον σοσιαλδημοκράτη» απέναντι στο «φορολογικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη που δίνει λίγα στους φτωχούς, λίγα στους μεσαίους, λίγο περισσότερα στους μεσαίους και τα πάντα στους ολιγάρχες».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, μεταξύ άλλων, στη μισθωτή εργασία, υποστηρίζοντας ότι «οι υψηλές εισφορές οδηγούν σε “μαύρη” εργασία η οποία σιγά-σιγά γίνεται κουλτούρα μίας γενιάς. Όχι, δεν το δεχόμαστε αυτό. Πρέπει οι εισφορές να είναι χαμηλές ώστε να υπάρχουν περισσότερα έσοδα για τα ταμεία, λιγότερη “μαύρη” εργασία και μισθοί αξιοπρέπειας. Αυτές είναι δοκιμασμένες πολιτικές σε άλλες χώρες με πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν είναι πειράματα».

Στο ζήτημα της ανάπτυξης, καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «ακόμη και εκεί λέει ψέματα», σχολιάζοντας το σποτ της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο «υπόσχεται ότι θα αυξήσει 25% τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, την ίδια ώρα που στο μεσοπρόθεσμο στις Βρυξέλλες, προβλέπεται 13% αύξηση. Είναι επί της ουσίας κοροϊδία προς τον ελληνικό λαό».

Ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αυτοαποκαλείται εκσυγχρονιστής  «ενώ δεν έχει στηρίξει καμία μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ. Το να σέβεσαι την ιστορία ενός άλλου πολιτικού χώρου αποτελεί πολιτική κουλτούρα. Το να τη χρησιμοποιείς, να τη διαστρεβλώνεις να την εργαλειοποιείς για να τη φέρεις στα μέτρα σου είναι μη ανεκτό πολιτικό ήθος. Όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ανδρέα Παπανδρέου έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία με μία άλλη εποχή μετέπειτα, παρόλο που δεν στήριξε ποτέ τις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ. ΑΣΕΠ, Διαύγεια, Ανεξάρτητες Αρχές, οι νόμοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποια μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Ως προς το διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου, τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται αντίπαλο. Και αυτός φιλοδοξώ να είναι το ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή. Ένα κόμμα ισχυρό, προοδευτικό, αξιόπιστο, προγραμματικό, που θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολη θέση. Να γίνουμε ανάχωμα στο πελατειακό κράτος, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, τη διαφθορά. Εμείς θα είμαστε οι εγγυητές ότι η Ελλάδα θα είναι μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και όχι ένα σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη που εργαλειοποιεί τα πάντα με ένα κράτος-λάφυρο. Μέχρι εδώ. Για αυτό θα πολεμήσουμε και για αυτό ζητώ την ψήφο του ελληνικού λαού».

«Θα υπάρχει θεσμική και σοβαρή αντιπολίτευση, οι συγκρούσεις θα είναι γόνιμες και όχι για επικοινωνία, και θα δίνουμε συναίνεση εκεί που χρειάζεται. Αυτό θα είναι το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ και αυτή θα πρέπει να είναι η σύγχρονη Κεντροαριστερά στα ευρωπαϊκά πρότυπα» πρόσθεσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε δε, ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι «να διαμορφωθεί μία άλλη κουλτούρα ενασχόλησης με τα κόμματα. Τα κόμματα πρέπει να πάψουν να είναι μηχανισμοί αρχηγών, ημετέρων, κολλητών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Θα κάνουμε ένα κράτος αξιοκρατίας με ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς για τους διοικητές όλων των οργανισμών και όλων των νοσοκομείων, για να μην έχουμε τραγωδίες όπως τα Τέμπη».

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού