ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία στη Θεσσαλία, ακόμη το «επιτελικό» κράτος της Νέας Δημοκρατίας δίνει διαπιστευτήρια της αποτυχίας του.
Την περασμένη Δευτέρα βρέθηκα για δεύτερη φορά στις πληγείσες περιοχές με την Πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την κυρία Πέρεθ.
Συναντήσαμε -ακόμα και τότε- δίπλα στον δρόμο κουφάρια ζώων εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες μέσα στις λάσπες.
Για τη βιβλική καταστροφή, επικαλείστε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που όντως υπήρχαν.
Για την ανικανότητα σας να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της καταστροφής που οδηγούν σε υγειονομική βόμβα όλη τη Θεσσαλία 15 μέρες τώρα, ποια είναι η δικαιολογία;
Ποια δικαιολογία υπάρχει για το γεγονός ότι δεν έχετε καταφέρει 15 μέρες τώρα να απομακρύνετε τα νεκρά ζώα, να γίνει η καύση τους, να υπάρξει υγειονομική ασφάλεια σε μια τεράστια περιφέρεια της χώρας;
Μπορεί τα φώτα των media να μην είναι πια στραμμένα στη Θεσσαλία, όπως θα έπρεπε, αλλά εμείς θα είμαστε εκεί, για να αναδεικνύουμε τις αβελτηρίες και τις εγκληματικές σας καθυστερήσεις.
Η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικές παρεμβάσεις.
Η καταστροφή αυτή είναι μια τομή στην Ιστορία της χώρας.
Απαιτείται λοιπόν ένα ολοκληρωμένο ενιαίο σχέδιο, που θα επεξεργαστούν και θα εξειδικεύσουν ειδικοί επιστήμονες και, βέβαια, θα πρέπει να ελέγχουν και την εφαρμογή του.
Ενιαίο σχέδιο που δεν θα περιορίζεται μόνο σε έργα υποδομών, αλλά θα περιλαμβάνει και θέματα που θα αφορούν την παραγωγή, τις επιχειρήσεις, την κοινωνική πολιτική, και την απασχόληση.
Αυτό απαιτεί διαχείριση πολύ μεγάλων κονδυλίων και πρέπει να γίνει με διαφάνεια και στοχευμένες επιλογές.
Δεν είναι ένα έργο που μπορεί να επιτελέσει απλά μια εταιρεία διαχείρισης υδάτων, που είχε ιδρυθεί το 1960. Πρέπει να υπάρχει ενιαία αρχή διαχείρισης υδάτων, αλλά όχι για να αναλάβει ένα τόσο τιτάνιο έργο.
Γι’ αυτό, λοιπόν, επαναλαμβάνω την πρότασή μας – που είναι λογική κι έχετε χρέος να την ακολουθήσετε – για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, που θα δουλέψει με το σύστημα των Ομάδων Διοίκησης Έργου.
Μια task force στα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα διασφαλίζει και την ταχύτητα και τη διαφάνεια. Για εμάς δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ αυτών των δύο. Και το λέμε συνεχώς διότι στη πανδημία με τον φερετζέ της ταχύτητας θυσιάσατε προς όφελος ημετέρων πολλές φορές τη διαφάνεια. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί και στη Θεσσαλία, σε μια κοινωνία η οποία είναι εξοργισμένη και απελπισμένη.
Χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή πρέπει αυτή η επιτροπή να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την υλοποίηση των έργων.
Επίσης, για τη Θεσσαλία προτείνουμε να μπει διατίμηση στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης για να βοηθήσουμε τους πολίτες να σταθούν όρθιοι.
Οι Θεσσαλοί αλλά και οι πληγέντες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, από φυσικές καταστροφές, -Αρκαλοχώρι, Εύβοια και άλλες περιοχές- έχουν ξαναζήσει την κυβερνητική κοροϊδία όπου αποζημιώσεις και μέτρα εξαγγέλλονται αλλά τελικά γίνονται πολύ λίγα.
Φτάνει πια με την επικοινωνία και τη διαχείριση του πολιτικού κόστους. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε με τις επιπτώσεις.Οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσαν πόσο σαθρό, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο είναι το δήθεν «επιτελικό» κράτος.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Πάτε από αποτυχία σε αποτυχία. Και αυτό το πληρώνει η ελληνική κοινωνία, διότι σε κάθε μεγάλη κρίση αποδεικνύει το «επιτελικό» κράτος ότι είναι το περιτύλιγμα μιας συγκεντρωμένης εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον κ. Μητσοτάκη, με λιγοστά πρόσωπα. Αυτό το μοντέλο είναι καταστροφικό για τη διακυβέρνηση του τόπου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Επιτρέψτε μου πριν μπω στο νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, να κάνω ένα σχόλιο και για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ενώ ο κ. Ερντογάν, επαναλάμβανε τις προκλήσεις, μη αποδεχόμενος την επανένωνση της Κύπρου ως πιθανή λύση, και προωθώντας τη διχοτόμηση της νήσου.
Ο κ. Πρωθυπουργός, για πάρα πολλές ώρες, έκανε ότι δεν άκουσε. Στην ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, υπήρχε αναφορά μόνο στη θετική ατζέντα. Ακόμα όμως και στην ευκαιρία που είχε με τη χθεσινοβραδινή του ομιλία αναφερόμενος στο Κυπριακό, δεν είπε σε κανένα σημείο τη λέξη «Τουρκία».
Λες και η παράνομη και βάρβαρη εισβολή δεν έχει ονοματεπώνυμο.
Και δεν είναι πρώτη φορά που το κάνει αυτό από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Για να είναι ουσιαστική και με περιεχόμενο οποιαδήποτε πρόοδος, δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μην βλέπει και να κάνει ότι δεν ακούει όσα προκλητικά εκστομίζει ο κ. Ερντογάν. Δεν είναι μόνο οι προκλητικές δηλώσεις, με κάθε ευκαιρία. Είναι και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Είναι οι πρόσφατες επιθέσεις στο προσωπικό του ΟΗΕ στην Πύλα.
Η Τουρκία δεν κρύβει τον στόχο της για την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.
Δεν επιτρέπεται να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε, και ότι δεν ακούμε αυτές τις προκλήσεις.
Διότι για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ, ήρεμα νερά και θετικό κλίμα αλλά μια Τουρκία που σε κάθε διεθνές φόρουμ προπαγανδίζει τη διχοτόμηση της Κύπρου και την αναγνώριση του ψευδοκράτους, δεν πάνε μαζί.
Εκτός βέβαια αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μιμηθεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και να μείνει πιστός στην πολιτική σας ιστορία, όταν λίγο μετά τη βάρβαρη εισβολή, είχε πει ότι «η Κύπρος κείται μακράν».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στην εποχή των μεγάλων αλλαγών στην παραγωγή και στην οικονομία, στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλάζει και η εργασία. Εμείς δεν εθελοτυφλούμε. Οι νέες μορφές έχουν ήδη έρθει στο προσκήνιο.
Ο μετασχηματισμός αναμφίβολα δημιουργεί νέα ερωτήματα, που χρειάζονται νέες απαντήσεις.
Όμως, οι έως τώρα νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, προωθούν βαθιά ένα συντηρητικό μοντέλο.
Φθηνή εργασία, εργαζόμενοι σε ανασφάλεια, και διεύρυνση των ανισοτήτων.
Το 30% των εργαζομένων δουλεύουν με μερική απασχόληση και μισθούς των 400-500 ευρώ τον μήνα.
Η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταθλήτρια στην ΕΕ με μέσο όρο εβδομαδιαίας απασχόλησης τις 39,7 ώρες όταν ο μέσος όρος είναι στις 36,4 ώρες στα υπόλοιπα κράτη.
Έχουμε τη χειρότερη επίδοση όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής και από τις χειρότερες σχετικά με τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης και ποιότητας του εισοδήματος.
Συνειδητά η Νέα Δημοκρατία θεσμοθέτησε δραστικούς περιορισμούς στην κήρυξη των κλαδικών συμβάσεων ως υποχρεωτικές ευνοώντας ασύδοτους εργοδότες, που δεν θέλουν δεσμεύσεις από συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Από τις 22 κλαδικές και όμοιο-επαγγελματικές συμβάσεις που υπεγράφησαν το 2022, μόνο 5 κηρύχθηκαν υποχρεωτικές και αυτές ελέω εκλογών.
Κατήργησε το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εργαζομένων όταν η απόλυση τους κρίνεται παράνομη στο δικαστήριο.
Κατήργησε την υποχρέωση σύναψη συλλογικής σύμβασης για αλλαγή του ημερήσιου χρόνου εργασίας, αντικαθιστώντας την με την ατομική σύμβαση όπου ο εργαζόμενος είναι το αδύναμο μέρος.
Αποδυνάμωσε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ,μετατρέποντας το σε μία κατ’ όνομα ανεξάρτητη αρχή. Γιατί; Προφανώς για να απαλλαγεί από τις ευθύνες για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που καλπάζει και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφαλείας των εργαζομένων.
Οι συνέπειες της απουσίας ελέγχων αποδεικνύονται με τραγικό τρόπο στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
Το 2022 104 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαμε 86 απώλειες συνανθρώπων μας.
Κυρίες και κύριοι,
Με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα στην Βουλή, οι μάσκες πέφτουν ολοκληρωτικά. Πλήρως ελαστική εργασία χωρίς εγγυήσεις και κανόνες. Μείωση του εργατικού κόστους με ουσιαστική κατάργηση υπερωριών και υπερεργασίας
Δημιουργία συνθηκών πλήρους ανασφάλειας για το αύριο των εργαζομένων.Οφείλω να σταθώ σε τρία σημεία:
–Τις κατά παραγγελία συμβάσεις με τις οποίες ο εργαζόμενος θα είναι δέσμιος του εργοδότη, χωρίς προγραμματισμό της προσωπικής του ζωής, με πλήρη ανασφάλεια και φυσικά με πολύ χαμηλές αμοιβές. Μάλιστα η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την πρωτοβουλία της, κρύβεται πίσω από τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 1152 του 2019, η οποία επιδιώκει την προστασία των εργαζομένων με αυτές τις μορφές εργασίας, όχι όμως τη γενίκευσή τους. Η καθιέρωση των συμβάσεων αυτών είναι συνειδητή επιλογή του κ. Μητσοτάκη.
Προσέξτε! Ρητά αναφέρεται στην οδηγία ότι τα μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν ως βάση για τη γενική καθιέρωση του μέτρου αυτού στο εθνικό τους δίκαιο. Όμως η Νέα Δημοκρατία πράττει ακριβώς αυτό και έχει το θράσος να μας εγκαλεί γιατί δεν τη στηρίζουμε. Να στηρίξουμε τί; Την πλήρη απορρύθμιση;
Οι συμβάσεις αυτές, αποτελούν το άκρον άωτον της εργασιακής επισφάλειας και των καταχρηστικών πρακτικών εις βάρος των εργαζομένων, που τίθενται σε εργασιακή ετοιμότητα για όποτε και όσο τους χρειάζεται η επιχείρηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμό τους. Γενικεύεται η ανασφάλεια, καταργείται ακόμη και η προσαύξηση των αμοιβών για την εργασία τις νυχτερινές ώρες.
–Δεύτερο σημείο, η ακόμη δυσμενέστερη για τον εργαζόμενο διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αλλάζετε τον δικό σας νόμο, κύριοι της ΝΔ, δίνοντας τη δυνατότητα εφαρμογής συστήματος ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση με ατομική σύμβαση εργασίας.Χωρίς καν να προηγείται αίτημα του εργαζόμενου, όπως στην περίπτωση της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας του νόμου Χατζηδάκη.
-Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω και τη βαθιά υποκρισία της Κυβέρνησης, που δήθεν κόπτεται για τη βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων με την παράλληλη απασχόληση, δηλαδή τη δεύτερη και τρίτη δουλειά και την εργασία 13 ωρών την ημέρα. Το κάνει μάλιστα, χωρίς να περιλαμβάνει, όπως θα όφειλε, ασφαλιστικές δικλίδες, προκειμένου να απαγορεύεται ή να περιορίζεται η επιπλέον απασχόληση σε επικίνδυνες και βαριές για τον εργαζόμενο δουλειές.
Ούτε νομοθετήσατε, την αποτροπή απασχόλησης σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και σε εταιρείες του ίδιου ομίλου, δηλαδή στον ίδιο εργοδότη! Και για να το εξηγήσω απλά με ένα παράδειγμα: Μπορεί ένας εργαζόμενος να απασχολείται σε φαινομενικά διαφορετικούς εργοδότες, που στην ουσία θα είναι άμεσα συνδεδεμένοι, δουλεύοντας δηλαδή 13 ώρες ημερησίως χωρίς να λαμβάνει προσαύξηση για την απασχόλησή του πέραν από τις 8 ώρες.
Είναι μια συνειδητή σας επιλογή. Αναφέρεστε σε αυτό στην αιτιολογική έκθεση αλλά όχι στη διάταξη ενώ θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί και οι απαραίτητες κυρώσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τις παραμονές των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό, ότι μέσα στην τετραετία οι μισθοί των εργαζομένων θα αυξηθούν κατά 25%. Βέβαια την ίδια στιγμή δεσμευόταν στην ΕΕ για αυξήσεις 13% μέσα στην τετραετία, δηλαδή το μισό.
Ο πληθωρισμός της απληστίας που με την ανοχή της κυβέρνησης κυριαρχεί, εκτινάσσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και ισοπεδώνει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των ελληνικών νοικοκυριών.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε και κατά 8,7% το 2022. Είμαστε τρίτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και όπως καταλαβαίνετε, με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών ,σε μια ανεξέλεγκτη αγορά, αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Ο Πρωθυπουργός, πιεσμένος από την διαλυτική κατάστασητου δήθεν επιτελικού κράτους, εξαγγέλλει το μισθολογικό «ξεπάγωμα» των τριετιών από 1 /1 /2024.
Όμως, όπως συμβαίνει συχνά με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα λόγια με τις πράξεις απέχουν κατά πολύ. Ο εμπαιγμός αποκαλύφθηκε στην κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να πει δημόσια ότι το «ξεπάγωμα» έχει προσωρινό χαρακτήρα και μπορεί να ανασταλεί το 2027.Γιατί το 2027; Μήπως ταυτίζεται με τον εκλογικό κύκλο; Ή ότι μπορεί επίσης να ανασταλεί αν το αποφασίσει η Κυβέρνηση για να κάνει πάλι τα χατίρια ισχυρών συμφερόντων.
Ντροπή. Υποτιμά για άλλη μια φορά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Με αστεία τρικ που συνδέουν το μέτρο με την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ. Δηλαδή για ακόμη μια φορά, θυσιάζετε την ουσία, τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας στην επικοινωνία και στην εξουσία.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το μέτρο αυτό αφορά μόνο το 40% των εργαζομένων και ειδικά αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή έχουν σχετικές ρήτρες στις συμβάσεις τους. Με τους υπόλοιπους τι θα γίνει; Είπε κάτι για αυτούς ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ; Ιδιαίτερα όταν με τα κυβερνητικά μέτρα οι ισχύουσες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν μόνο το 29% των εργαζομένων και οι περισσότερες δεν κηρύσσονται υποχρεωτικές. Όταν από τις 217 επιχειρησιακές συμβάσεις, που υπεγράφησαν το 2022, μόνο οι 80 περιείχαν κάποιες οικονομικές αυξήσεις. Όταν με τα μέτρα στα οποία αναφερθήκαμε ήδη, οι διαδικασίες των συμβάσεων έχουν υπονομευτεί, ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας έχει αποδυναμωθεί.
«Αντί αυξήσεων, δουλέψτε πιο πολλές ώρες με φθηνό ημερομίσθιο και χωρίς δικαιώματα». Αυτή είναι η πραγματική τοποθέτηση της Κυβέρνησης προς τους εργαζομένους.
Για τον λόγο αυτό επανακαταθέσαμε την πρότασή μας για ξεπάγωμα των τριετιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που κατά τύχη συμβαδίζουν με τον εκλογικό κύκλο.
Θέλω επίσης να καταγγείλω και την κοινοβουλευτική απρέπειά σας, που βέβαια δεν είναι η πρώτη. Το έχετε κάνει ρουτίνα. Είναι κοινοβουλευτική, νομοθετική σας πρακτική. Στην τροπολογία για τις τριετίες, συμπεριλάβατε και τα μέτρα για τους πληγέντες στη Θεσσαλία, προσπαθώντας να εκβιάσετε την ψήφο μας. Είναι σοβαρή νομοθετική πρακτική αυτή; Η θέση μας για τις τριετίες είναι σαφής και εμπεριέχεται στην τροπολογία που καταθέσαμεκαι δείχνει τη διακριτή πολιτική μας θέση.Μία πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης και σεβασμού των δικαιωμάτων του εργαζομένου.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ήταν και είναι ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι. Είναι ευνόητο ότι θα καταψηφίσουμε επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο και τα βασικά του άρθρα.
Βεβαίως, σε θέματα που αφορούν την πληροφόρηση των εργαζομένων για τις συμβάσεις τους, είναι αυτονόητη η θετική ψήφος μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Υπάρχει ο δικό σας δρόμος, ο βαθιά συντηρητικός, ιδεοληπτικός. Υπάρχει και ο δικός μας προοδευτικός δρόμος, ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας, ο οποίος όπου έχει γίνει κυβερνητικό σχέδιο στην Ευρώπη φέρνει καλύτερες μέρες και για τον εργαζόμενο και για την οικονομία. Γιατί είναι η «χρυσή τομή» της βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. Και όχι της ανάπτυξης για τους λίγους, τους ισχυρούς εις βάρος της κοινωνίας και των πιο αδύναμων πολιτών.
Στον δικό μας δρόμο η εργασία αποτελεί θεμέλιο της ατομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας ,το κύριο κριτήριο των οικονομικών επιδόσεων.
Χρειαζόμαστε πραγματική ανάπτυξη, χρειάζεται να αυξηθεί ο πλούτος που παράγεται στην χώρα. Όμως, τα οφέλη αυτά πρέπει -με πολιτικές αναδιανομής – να μειώνουν τις ανισότητες να δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, να αυξάνονται οι προοπτικές για τους ανέργους και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Για να σταματήσουν να έχουν προτεραιότητα μόλις πάρουν το πτυχίο του Πανεπιστημίου να φύγουν σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα να οικοδομήσουν το μέλλον τους.
Μόνο έτσι, με ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία και την κοινωνία θα πετύχουμε τον στόχο της πλήρους απασχόλησης.
Λέμε ναι στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Αλλά με ομαλή προσαρμογή, με κανόνες και ασφάλεια για τον εργαζόμενο.Με αξιοπρεπείς αμοιβές. Με σεβασμό των δικαιωμάτων του.
Η νέα τεχνολογία, η υψηλή παραγωγικότητα, η ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων και της οικονομίας, πρέπει να στηρίζεται στη σύγχρονη γνώση και στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού.
Για αυτό καθιστούμε και πάλι σαφές, ότι τις νομοθετικές διατάξεις που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις, έχουμε χρέος να τις καταργήσουμε. Και θα τις καταργήσουμε μόλις η Δημοκρατική Παράταξη αναλάβει τα ηνία του τόπου. Πιστεύουμε σε μία νέα ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Με κανόνες που τηρούνται απαρέγκλιτα και διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.
Που εγγυάται τα δικαιώματα όσων δουλεύουν εξ αποστάσεως, στις πλατφόρμες και στη διανομή αγαθών, με το τεκμήριο της εξαρτημένης εργασίας.
Που απελευθερώνει και στηρίζει την εθνική και τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε οι μισθοί να καθορίζονται με τη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων και να ισχύουν υποχρεωτικά και καθολικά για τους εργαζόμενους κάθε κλάδου.
Που αναβαθμίζει την επαγγελματική κατάρτιση, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και σύμφωνα με τις ανάγκες τους βοηθώντας παράλληλα τον εργαζόμενο να διασφαλίζει τη δια βίου εκπαίδευσή του. Να είναι ανθεκτικός μπροστά στις αναταράξεις, στις προκλήσεις, στις αλλαγές. Και όχι ευάλωτος, όπως είναι σήμερα.
Αντί της σημερινής κοροϊδίας και σπατάλης με τα ανεξέλεγκτα voucher προς τα κάθε λογής κέντρα, εμείς προτείνουμε έναν άλλον δρόμο.
Που δημιουργεί ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή της νομιμότητας, με επαναφορά του ΣΕΠΕ στον έλεγχο του Υπουργείου και την πλήρη στελέχωσή του.
Με αυτές τις πολιτικές εμείς αγωνιζόμαστε για τη νέα κοινωνική πλειοψηφία, που θα ανοίξει τον δρόμο στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.
Που καθημερινά αποδεικνύετε με τις πρακτικές σας, την αβελτηρία σας, την αναποτελεσματικότητά σας, το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά ότι είναι μονόδρομος για να αλλάξει η χώρα σελίδα. Και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει το γρηγορότερο δυνατό.