fbpx

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Το Βήμα» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χόνδρο

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Το Βήμα» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χόνδρο

-Χαρακτηρίσατε προσωπική ήττα του κ. Μητσοτάκη τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όμως η ΝΔ εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη δύναμη στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης είχαν θέσει ως στόχο 13 στις 13 περιφέρειες και 3 στους 3 μεγάλους δήμους στη χώρα. Στην προσπάθειά τους να «βάψουν» για άλλη μια φορά τον χάρτη μπλε, δεν δίστασαν να συνεργαστούν ακόμα και με το σκοτάδι. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Α. Μπέος στον Βόλο, τον οποίο στήριξαν δημόσια υπουργοί της κυβέρνησης με την παρουσία τους στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, και ο ίδιος ανταπέδωσε στηρίζοντας τον εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό. 

Το αποτέλεσμα όχι μόνο δεν είναι αυτό που είχε τεθεί ως στόχος, αλλά είναι πολύ χειρότερο από αυτό του 2019 και στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε την αλαζονεία και το συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντιμετωπίζει ως λάφυρο και το κράτος και την αυτοδιοίκηση. 

Οι πολίτες έστειλαν μήνυμα ότι δεν θέλουν μία αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί ως το «μακρύ χέρι» του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά μια αυτοδιοίκηση που βελτιώνει την καθημερινότητά τους. 

Δηλαδή, εκτιμάτε ότι έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί;

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές κρίνονται οι παρατάξεις της αυτοδιοίκησης για το έργο τους και το πρόγραμμά τους. Διαχρονικά όμως οι πολίτες στέλνουν και πολιτικά μηνύματα. Οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, που ηττήθηκαν, δεν έπεισαν. Στην ήττα τους όμως καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το ευρύτερο πολιτικό κλίμα, που καλλιεργήθηκε από την αναποτελεσματική διαχείριση της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες. 

Η ακρίβεια συνεχίζει να ροκανίζει το εισόδημα τους, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό της απληστίας, όπου τα κέρδη κάποιων μεγάλων εταιρειών πολλαπλασιάζονται, ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται. 

Είδαν την πλήρη αδυναμία του «επιτελικού κράτους» να τους προστατεύσει από τις καταστροφικές επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων. 

Ακροδεξιούς χούλιγκαν να διασχίζουν ανενόχλητοι τα Βαλκάνια και να δολοφονούν έναν νέο στο κέντρο της Αθήνας. 

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία συμμαχούσε με τον κ. Βελόπουλο με μόνο στόχο την άλωση των ανεξάρτητων αρχών. 

Όλα κινούνται στη λογική του “όπου βγει”, με αναξιοκρατία και πελατειακές λογικές αρκεί να κρατάμε σφιχτά στα χέρια μας την εξουσία. Αυτή είναι η νοοτροπία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πολίτες είδαν, λοιπόν, και αποφάσισαν.

Το ΠΑΣΟΚ στήριξε ένα μοντέλο αυτοδιοίκησης δίπλα στον πολίτη, δίνοντας το περιθώριο να φτιαχτούν σχήματα διευρυμένα από τα κάτω και αυτό επιβραβεύτηκε επιβεβαιώνοντας τη δυναμική και σταθερά ανοδική του πορεία. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρόσωπα που προέρχονται από την παράταξη μας εκλέχτηκαν δήμαρχοι σε περισσότερους από 100. Αυτό ήταν το δεύτερο βήμα μετά το πρώτο και πολύ σημαντικό των εθνικών εκλογών. Το επόμενο διάστημα, ως ΠΑΣΟΚ θα αναδείξουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το δικό μας προοδευτικό και αξιόπιστο πρόγραμμα, που θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Έτσι μόνο θα πετύχουμε την ολική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Μήπως οι πανηγυρισμοί σας ήταν υπερβολικοί; Η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν λόγο για «πράσινη αλαζονεία».

Με συγχωρείτε, αλλά αλαζονεία είναι να απαξιώνεις το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου όπου οι υποψήφιοι που στήριξες, έχασαν σχεδόν όλοι, -όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης-.

Αλαζονεία είναι το πρωτοφανές: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γυρνά την πλάτη στη λαϊκή ετυμηγορία, να ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να κομπάζει για επιτυχίες στις οποίες ήταν απλώς παρατηρητής.

Εμείς χαιρόμαστε γιατί το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά μετά από πάνω από 10 χρόνια βρίσκεται σε μία σταθερά ανοδική πορεία. Μια πορεία που μας γεμίζει ευθύνη να ανταποκριθούμε με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή στις αυξημένες απαιτήσεις του ελληνικού λαού. 

Το αποτέλεσμα στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλία έχει τροφοδοτήσει συζητήσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς βλέπετε αυτή τη συζήτηση;

Η ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία αγωνιζόμαστε διαχρονικά, είναι μια μάχη ιδεών για κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διαφάνεια και κράτος δικαίου, που εξελίσσεται καθημερινά μέσα στην κοινωνία. 

Οι παρασκηνιακές συμφωνίες κορυφής είναι ατελέσφορες και απωθητικές για τους πολίτες. 

Όσοι εργάζονται καθημερινά προτείνοντας λύσεις για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, προσφέρουν τα μέγιστα στην ενότητα και την προοπτική της δημοκρατικής παράταξης.

Εμφανίσατε στις τοπικές εκλογές αρκετά νέα πρόσωπα, ένα από αυτά ήταν ο κ. Δούκας. Θα συνεχίσετε την πολιτική της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού του ΠαΣοΚ;

Απέδειξα στην πράξη ότι η ανανέωση της παράταξης δεν ήταν ένα απλό σύνθημα. Σε μόλις δύο χρόνια, δεκάδες νέοι άνθρωποι με σύγχρονες προοδευτικές ιδέες, επάρκεια και ήθος είναι στην πρώτη γραμμή της παράταξης πρωταγωνιστώντας στο Κοινοβούλιο, στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια. Σε κάθε εκλογική μάχη που δώσαμε ως σήμερα, πετύχαμε τους στόχους μας, αναδεικνύοντας στελέχη που αναλαμβάνουν την ευθύνη να κάνουν  τη χώρα ανθεκτική στις παγκόσμιες προκλήσεις , προσαρμόζοντάς την στρατηγικά στα νέα δεδομένα, όπως είναι η μετάβαση στη πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

-Ο στόχος σας, τώρα, είναι η δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές. Είναι εφικτός; Αν δεν τον πετύχετε;

Ο στόχος μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές το προοδευτικό μας πρόγραμμα να είναι σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Σίγουρα οι ευρωεκλογές είναι ένας σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός. Είμαι σίγουρος ότι και σε αυτόν θα τα καταφέρουμε.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έγινε σαφές ότι έχουμε τη συνταγή και τα υλικά, που είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη Νέα Δημοκρατία: 

-Τις θέσεις μας που αφορούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, την κοινωνικά δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που βασίζεται σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την ποιότητα ζωής. 

-Το σύγχρονο πολιτικό προσωπικό, που έχει την επάρκεια να υλοποιήσει τις σύγχρονες αυτές πολιτικές.

Μία αντίληψη για την πολιτική που είναι μακριά από αυτό που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης αλλά και αυτό που έζησε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Για εμάς ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός που στο βωμό για την κατάκτηση της θα θυσιάζονται η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η δημοσιονομική σταθερότητα.

Αυτή είναι η συνταγή της νέας μας πορείας. Έχοντας ως βάση αυτό το τρίπτυχο, καλούμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, τα κινήματα της οικολογίας και των δικαιωμάτων, όλους τους πολίτες με τους οποίους έχουμε κοινές αγωνίες για το μέλλον της πατρίδας μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποκτήσουμε μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές μια κυβέρνηση αντάξια των προκλήσεων της εποχής.

Τα καταφέραμε σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις έχοντας  απέναντι μας ένα σύστημα εξουσίας, που λειτουργεί πέρα από το πλαίσιο μιας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας. Που κάνει πολιτική με non papers και δολοφονίες χαρακτήρων χρησιμοποιώντας μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης .

Σχετικά με την πρόθεσή σας να καταθέσετε αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη;

Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας απέστειλε από το καλοκαίρι δικογραφία για τις καθυστερήσεις και την κακοδιαχείριση των κρίσιμων έργων της τηλεδιοίκησης στο πλαίσιο της σύμβασης 717. Έργα που όπως επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες, αν είχαν ολοκληρωθεί, δεν θα είχαμε θρηνήσει δεκάδες νέους συνανθρώπους μας τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου.

Γι’ αυτό ζητούμε τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τους διατελέσαντες υπουργούς των διαδοχικών κυβερνήσεων, που αναφέρονται στη δικογραφία.

Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, να υπερψηφίσουν την πρότασή μας γιατί το οφείλουμε στην αλήθεια, στη διαφάνεια αλλά και στη μνήμη όσων έχασαν με τόσο τραγικό και άδικο τρόπο τη ζωή τους.

-Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή;

Οι απίστευτης βιαιότητας τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες άνοιξαν έναν νέο κύκλο βίας σε μία εύφλεκτη περιοχή. Οι επιθέσεις αυτές, με δολοφονίες και απαγωγές αμάχων, που η βαρβαρότητά τους θύμιζε σε πολλά τον ISIS, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά αντιθέτως τον υπονομεύουν. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί και να προστατεύσει τους πολίτες του. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη ζωή των αμάχων. Άλλο πράγμα η άμυνα και άλλο η εκδίκηση. 

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί της Γάζας είναι απολύτως καταδικαστέος και θα πρέπει άμεσα να διερευνηθεί.

Αντίστοιχα και το χτύπημα στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου όπου χιλιάδες άμαχοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, είχαν βρει καταφύγιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποφύγουμε την επέκταση της σύγκρουσης, μια εξέλιξη που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες.

Πάγια θέση μας είναι ότι για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή , πρέπει να γίνουν σεβαστά το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αφορούν το παλαιστινιακό.

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού