Νίκος Ανδρουλάκης: «Με ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν θα παίζει χωρίς αντίπαλο»

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη

– Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται πλέον ως το δεύτερο κόμμα στα γκάλοπ κι εσείς μιλάτε για έναν νέο πολιτικό κύκλο. Δεν φοβάστε ότι η τάση αυτή μπορεί να αναστραφεί καθώς τα ποσοστά σας απέχουν πολύ από αυτά της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΠ. Σε λιγότερο από δύο χρόνια πετύχαμε ότι οι αντίπαλοι μας θεωρούσαν ακατόρθωτο.

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ από τις διπλές εθνικές εκλογές του καλοκαιριού έως και σήμερα, βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία, η οποία πιστεύω ότι είναι μη αντιστρέψιμη, γιατί ό,τι χτίζεται σε γερά θεμέλια, δεν κινδυνεύει με οπισθοχώρηση.

Γι’ αυτούς τους λόγους μιλώ  για έναν νέο πολιτικό κύκλο, όπου η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να μπει σε κυβερνητική τροχιά για να αντιμετωπίσει τις ανοικτές πληγές του κοινωνικού κράτους, τις ανισότητες, την ακρίβεια και το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, που δυσκολεύουν τη ζωή των πολιτών.

– Οι ευρωεκλογές συνήθως συνοδεύονται από χαλαρή ψήφο. Δεν φοβάστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ευνοήσει μόνο τα μικρότερα κόμματα;

ΑΠ. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών.

Με ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν θα παίζει χωρίς αντίπαλο και αυτό αποδεικνύεται και σήμερα, που μπορεί να μην είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά είμαστε η ουσιαστική αντιπολίτευση, που αντιπαρατίθεται χωρίς μαγικές λύσεις και βερμπαλισμούς, αλλά με υπεύθυνο προοδευτικό λόγο και συγκεκριμένες προτάσεις.

Όμως, είμαι αισιόδοξος και για έναν ακόμη λόγο: Γιατί αξίζει οι Έλληνες πολίτες να στηρίξουν και την πρόταση μας, την πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, για πολιτικές σύγκλισης, γενναίες πολιτικές πράσινης μετάβασης απέναντι στην κλιματική κρίση, ενιαία εργαλεία ασφάλειας και κοινή εξωτερική πολιτική έναντι τρίτων χωρών. Απέναντι στη συντήρηση, που επιδιώκει μια Ευρώπη, που το τιμόνι της κρατούν οι ισχυροί προτάσσοντας μόνο τις δικές τους προτεραιότητες με κοντόφθαλμο τρόπο υπονομεύοντας το ευρωπαϊκό όραμα. Εμείς έχουμε πειστικό σχέδιο έναντι αυτών,  που θέλουν λιγότερη Ευρώπη και αυτών που δεν θέλουν καθόλου Ευρώπη. Όραμα μας είναι μια Ευρώπη αυτοδύναμη, με ισχυρούς θεσμούς, μέσα στην οποία οι πατρίδες μας θα είναι πιο ανθεκτικές και οι κοινωνίες μας πιο δίκαιες και ανθρώπινες.

-Επομένως ποιος είναι ο πήχης για τις ευρωεκλογές;

ΑΠ. Δεν υπάρχει ταβάνι στον αγώνα που δίνουμε να προσφέρουμε επιλογή προοπτικής στον ελληνικό λαό. Κάθε νίκη που πετυχαίνουμε, θα καταλήξει σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στο μέλλον. Μέρα με τη μέρα οικοδομούμε σχέση εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό κόσμο της χώρας και αυτό είναι μη αναστρέψιμο.

– Με καθαρά λόγια ποιος είναι ο στρατηγικός σας στόχος;

ΑΠ. Να κερδίσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές και μαζί με αυτό, να τερματίσουμε  τη λογική που καλλιεργεί η συντήρηση ότι δήθεν δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης. Να δώσουμε στην κοινωνία ξανά εμπιστοσύνη, προοπτική και ελπίδα μέσα από δημιουργικές πολιτικές. Να πούμε στον ελληνικό λαό, ότι υπάρχει δρόμος για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας. Ότι η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά βάζοντας κανόνες στην αγορά με τις παρεμβάσεις του κράτους  και όχι να είναι ο  πολίτης αιχμάλωτος της αισχροκέρδειας. Ότι το κόστος ζωής και στέγασης μπορεί να περιοριστεί με ρεαλιστικά μέτρα. Ότι οι ανισότητες δεν είναι φυσικό φαινόμενο, όπως διατείνεται ο κ. Μητσοτάκης.

– Στόχος σας είναι να νικήσετε τη Νέα Δημοκρατία ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ισχυρή πρόσβαση στο Κέντρο.

ΑΠ. Ρωτώ ευθέως: Είναι κεντρώα πολιτική η καταπάτηση του κράτους δικαίου με τις υποκλοπές;

Έχει σχέση με το Κέντρο η συνεργασία με την ακροδεξιά του κ. Βελόπουλου, για να περάσει η κυβέρνηση τις επιλογές στις ανεξάρτητες αρχές;

Είναι φιλοευρωπαϊκή στάση να ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία  την πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη, πετώντας τις ευθύνες στην …αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ;

Η΄ μήπως είναι εκσυγχρονισμός να βλέπεις το κόστος στέγασης να καλπάζει και αντί να πάρεις αποφάσεις -όπως έκαναν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία- αναστέλλοντας ή καταργώντας την golden visa για τα ακίνητα, να επιτρέπεις τον αφελληνισμό εις βάρος της καθημερινότητας των πιο αδύναμων Ελλήνων και της  μεσαίας τάξης;

Είναι “επιτελική” η κυβέρνηση , όταν χωρίς σχέδιο ταλαιπωρούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης με το flyover, ένα έργο για το οποίο δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία καθώς απέρριψαν το master plan που προέβλεπε πρώτα την κατασκευή του περιφερειακού δακτυλίου που θα αποσυμφόριζε  τη βαριά κυκλοφορία. Στην Αθήνα παλαιότερα έγιναν πολύ περισσότερα έργα χωρίς  να ταλαιπωρηθούν τόσο οι πολίτες.

Καταλαβαίνω την ιδεολογική και στελεχιακή ένδεια της ΝΔ και του πρωθυπουργού, αλλά το copy paste συνθημάτων που ανήκουν στη δική μας πολιτική παράδοση, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός ή η ψευδεπίγραφη επίκληση του μεσαίου χώρου, αποτελούν στάχτη στα μάτια.

– Πώς βλέπετε την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ. Εξαρχής τηρήσαμε, ως κόμμα, μια διακριτική στάση και δεν σχολιάσαμε τις εσωτερικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα τα αποφασίζει ο ελληνικός λαός που κρίνει και συγκρίνει.

– Θα ξεκινούσατε διάλογο για συνεργασίες με τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή με τα στελέχη της Ομπρέλας των 6+6 ή όποιας άλλης τάσης;

ΑΠ. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής περιλαμβάνει ήδη στους κόλπους του, -οργανικά-, στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας καθώς και κινήσεις πολιτών.

Αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για να αντιμετωπίσουμε πελατειακές πρακτικές, συντηρητικές αντιλήψεις αλλά και να ενισχύσουμε τον ορθολογισμό και τον προοδευτικό λόγο.

Και αυτή μας η στάση δίνει γνήσια προοπτική στην κεντροαριστερά. Δεν μας κάνει μέρος του προβλήματος, γιατί δεν πιστεύουμε σε ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής αλλά σε γενναία ανοίγματα μέσα στην κοινωνία με πολιτικούς όρους.

-Δηλαδή, καμία συνεργασία μέχρι τις ευρωεκλογές;

ΑΠ. Νομίζω ότι εξήγησα επαρκώς για τι είδους συνεργασίες εργαζόμαστε και ποιες απορρίπτουμε.

Δεν πρόκειται να μπούμε ούτε σε διαγκωνισμούς ούτε σε χαρακώματα. Οι συνεργασίες που προκρίνουμε, είναι πολιτικές και αξιακές. Δεν συναλλασσόμαστε με όρους εξουσίας, γιατί αυτό όχι μόνο θα υπονομεύσει μια νέα ηγεμονία της κεντροαριστεράς αλλά και γιατί απογοητεύει τους πολίτες οδηγώντας τους στην αποχή.

– Και πώς θα πετύχετε την αμφίπλευρη διεύρυνση; Περάσατε στη δεύτερη θέση αλλά δεν αυξήσατε θεαματικά τα ποσοστά σας παρά την εκλογική και δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠ.

Οι αναλυτές προεξοφλούσαν ότι θα συνθλίβουμε στις διπλές εθνικές εκλογές. Οι ίδιοι αναλυτές στη συνέχεια προέβλεπαν ότι η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα ανακόψει, αλλά θα συρρικνώσει το ΠΑΣΟΚ.

Έπεσαν -όπως γνωρίζετε έξω-, αλλά ακόμη και σήμερα αναπαράγουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνει, μολονότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Δεν πανηγυρίζουμε με τις δημοσκοπήσεις. Συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους και σκληρή δουλειά, μέσα και έξω από τη Βουλή.

– Στις νέες πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται το ΠΑΣΟΚ θα πάει αριστερά προσβλέποντας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή προς το Κέντρο;

AΠ. Κρατάμε σταθερά το τιμόνι στην κατεύθυνση της προόδου, της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας για κοινωνική δικαιοσύνη, βιώσιμη ανάπτυξη, ευκαιρίες δημιουργίας  για όλους τους πολίτες.

Έχουμε χρέος να εκπροσωπήσουμε τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους πλειοψηφικά και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε γιατί προσφέρουμε εφικτές λύσεις χωρίς να εργαλειοποιούμε τα αδιέξοδα τους.

– Ο κ Μητσοτάκης δηλώνει κεντροδεξιός, ο κ. Κασσελάκης «πατριωτική Αριστερά». Εσείς, πώς αυτοπροσδιορίζεστε;

ΑΠ. Είμαι ένας περήφανος σοσιαλδημοκράτης που πιστεύει σε μια Ευρώπη της προόδου και της αλληλεγγύης. Έχω αποδείξει ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνω είτε στα χρόνια του Ευρωκοινοβουλίου είτε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κινούνται με πυξίδα το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Προτεραιότητά μου είναι, με δημιουργικές πολιτικές, να συμβάλλω σε ένα μέλλον ασφάλειας, σιγουριάς και ευημερίας για τους πολίτες. Αλλά και να δώσουμε πραγματική ελπίδα στους συνανθρώπους μας, που νιώθουν ότι οι σημερινές συνθήκες ψαλιδίζουν κάθε προοπτική τους.

-Κάνατε πρόσφατα λόγο για μια γνήσια ανανέωση στο κόμμα. Τι εννοείτε; Δώστε μας ένα παράδειγμα.

ΑΠ.  Γνήσια ανανέωση σημαίνει ότι τα νέα πρόσωπα που αναδεικνύουμε, προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο και δεν περιφέρουν από κόμμα σε κόμμα την “αριστεία” τους. Έχουν σύγχρονο πολιτικό λόγο και σύγχρονη αντίληψη για την άσκηση εξουσίας.

Γνήσια ανανέωση πραγματοποιήσαμε με τα νέα πρόσωπα των ψηφοδελτίων μας στις εθνικές κάλπες, που έφτασαν σε ποσοστό 63% και μάλιστα το 31% των υποψηφίων ήταν κάτω των 45 ετών.

-Είστε υπέρ του ισχύοντος συστήματος (με σταυρό, πανελλαδικά) για την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών;

ΑΠ. Είμαστε λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και δεν γνωρίζουμε ακόμα με τι εκλογικό σύστημα θα διεξαχθούν. Τόσο ανεύθυνα αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη σημασία αυτής της κρίσιμης ευρωπαϊκής εκλογικής διαδικασίας. Είναι πάγια άποψη μου ότι οι ευρωβουλευτές πρέπει να αξιολογούνται και να επιλέγονται από τους πολίτες και όχι να διορίζονται από τις εκάστοτε κομματικές ηγεσίες. Αν τώρα κάποιοι θέλουν ποιοτικότερα ψηφοδέλτια, ας αφήσουν τις διαρροές και ας τα συγκροτήσουν. Δεν τους εμποδίζει κανείς.

-Ο κ. Κασσελάκης τονίζει ότι κινείται με όρους ενισχυμένης αναλογικής. Κι εσείς; Η απλή αναλογική πέθανε;

ΑΠ. Η απλή αναλογική λειτουργεί με θετικά αποτελέσματα σε πάρα πολλά ευρωπαϊκά κράτη προσφέροντας διαφάνεια και σταθερότητα.

Γιατί μετά τις εκλογές δίνεται χρόνος σε προγραμματικές συγκλίσεις, που οδηγούν σε στέρεες κυβερνήσεις.

Εδώ, ο τρόπος, που πήγε να εφαρμοστεί, δεν έδινε τέτοιο περιθώριο και αυτήν ακριβώς την προχειρότητα εκμεταλλεύτηκε η ΝΔ.

Η Ελλάδα έχει μια κακή παράδοση να αλλάζει τα εκλογικά συστήματα πρόχειρα και με πολιτική ιδιοτέλεια. Δίκη μου αντίληψη είναι ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε μια δημοκρατία με πιο ισχυρά θεσμικά αντίβαρα και λιγότερο πρωθυπουργοκεντρική. Ώστε να σταματήσει το κράτος να είναι λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων που στο βωμό της αναπαραγωγής της εξουσίας τους, θυσιάζουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και εν τέλει το δημόσιο συμφέρον.

– Βλέπετε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και διασπάσεις νέα κόμματα δίπλα σας στις ευρωεκλογές;

ΑΠ. Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν κόμματα-δορυφόροι και κόμματα – διάττοντες αστέρες. Στο τέλος της ημέρας θα μας κρίνουν όλους οι πολίτες.

– Τις πράσινες πολιτικές για τις οποίες πολλοί ερίζουν λόγω κλιματικής αλλαγής μπορεί να τις εκφράσει το ΠΑΣΟΚ; Και, αν ναι, πώς;

ΑΠ. Μιλήσαμε πρώτοι για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και την ανάγκη ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος της ενεργειακής αναβάθμισης της χώρας, με φωτοβολταϊκά στις στέγες και την ενίσχυση του δικτύου. Θέλουμε την εισαγωγή στη διδακτέα ύλη του μαθήματος της περιβαλλοντικής ηθικής αλλά και τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου πράσινων σχολείων, που θα καταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν τα ίδια, θα ενισχύουν την ανακύκλωση και θα προωθούν τη χρήση ποδηλάτου και άλλων πράσινων μέσων μεταφοράς.

– Πού αποδίδετε τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΚΕ;

ΑΠ. Το ΚΚΕ, πιθανώς, έλκει μια μερίδα ψηφοφόρων από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την περίοδο.

-Έχουν εκλεγεί πράγματι νέοι -και ηλικιακά- βουλευτές με το κόμμα σας. Ποιο είναι για εσάς το ιδανικό προφίλ της ομάδας σας για την Ευρωβουλή;

ΑΠ. Μια ομάδα με επάρκεια, γνώση των διεθνών εξελίξεων και του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο όραμα μας για το μέλλον της Ένωσης και τις σύγχρονες ανάγκες του ελληνικού λαού.

– Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είχε αγκαλιάσει τον Αλέξη Τσίπρα την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Σήμερα στηρίζει το ΠΑΣΟΚ; Θα προχωρήσετε σε κοινές δράσεις εν όψει των ευρωεκλογών;

ΑΠ. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και η πρόεδρος της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, στηρίζουν έμπρακτα το ΠΑΣΟΚ. Πέρυσι τον Μάρτιο συνεδρίασε στην Αθήνα το προεδρείο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δίνοντας έμφαση στις πολιτικές για την εργασία των νέων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά τη βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία επισκεφτήκαμε μαζί με κυρία Πέρες τις πληγείσες περιοχές.

Η οικογένεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας χαίρεται ιδιαίτερα για την άνοδο του ΠΑΣΟΚ καιν αυτό φάνηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμαμτος στη Μάλαγα. Είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις ενόψει των ευρωεκλογών.

– Η ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά είδη και ο επίμονος πληθωρισμός είναι το No 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

ΑΠ. Δεν έχουμε κυβέρνηση που προστατεύει τον πολίτη, αλλά κυβέρνηση τροχονόμο ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων. Από τα τρόφιμα, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες έως τα ενοίκια και τα επιτόκια προκύπτουν υπερκέρδη εις βάρος του ελληνικού λαού.

 Η λύση είναι οι αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα στάδια της αγοράς -όχι μόνο στη λιανική-, η ενδυνάμωση του καταναλωτικού κινήματος -είχαμε μάλιστα καταθέσει πρόταση νόμου για τη θέσπιση Αρχής Καταναλωτή-, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης για όσο διαρκεί η κρίση, η επιβολή κανόνων στην αγορά κατοικίας και έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας.

– Ποιο είναι το πρώτο βήμα που θα κάνατε για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ;

ΑΠ. Είναι εκκωφαντική η έλλειψη ισχυρής πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Γι’ αυτό, προτείνουμε ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. Με δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με υπηρεσίες Οικογενειακής Ιατρικής, που φθάνουν στο σπίτι μας, όταν τις έχουμε ανάγκη. Και βέβαια, με έμφαση στην πρόληψη.

-Παιδεία. Ναι στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια;

ΑΠ. Προτεραιότητά μας είναι η οικονομική, ερευνητική  και υλικοτεχνική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, ώστε η δημόσια εκπαίδευση να γίνει ξανά μοχλός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας.

Δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση ενός μη κρατικού μη κερδοσκοπικού πανεπιστήμιου, αλλά στη βάση υψηλών ποιοτικών προτύπων όπως λειτουργούν μεγάλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

– Σε λίγες ημέρες έρχεται στη χώρα μας ο Ταγίπ Ερντογάν για τη διυπουργική συνάντηση. Βλέπετε ότι μπορεί να γίνουν κάποια βήματα στα Ελληνοτουρκικά;

ΑΠ. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ο κ. Ερντογάν θα έρθει εδώ να κάνει ό,τι έκανε στο Βερολίνο. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε μια νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική, σε σχέση με την Τουρκία, “καρότου” και “μαστιγίου”. Στο αίτημα της γείτονος για την αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, θα πρέπει να ενσωματώσουμε κυρώσεις που θα ενεργοποιούνται όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο ή καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Επιπλέον, δεν νοείται ευρωπαϊκές χώρες να εξοπλίζουν την Τουρκία ενώ εκείνη συνεχίζει τις προκλήσεις, γι’ αυτό μίλησα και επιμένω για εμπάργκο όπλων.

– Διαφωνήσατε με τη στάση της χώρας και την απόφασή της να απέχει από το ψήφισμα των Αραβικών Χωρών στον OHE για τη Γάζα παρότι ήταν η στάση που τήρησαν οι περισσότερεςχ ώρες της Ε.Ε. Σας κατηγορούν ότι δεν θέλετε να πάρετε ξεκάθαρη θέση…

ΑΠ. Καταδικάσαμε τις βάρβαρες πρακτικές της Χαμάς που θύμισαν το «Ισλαμικό Κράτος» και αναγνωρίσαμε στο Ισραήλ το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος έχει κανόνες που διέπονται από το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορεί να παρακολουθεί η ανθρωπότητα τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Γάζα και να μην παίρνει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό υποστήριξα ότι η Ελλάδα κακώς δεν ψήφισε στον ΟΗΕ το ψήφισμα για την ανθρωπιστική εκεχειρία.

Οφείλω να σημειώσω ότι τις τελευταίες μέρες βλέπω την κυβέρνηση ότι μπροστά στο σφαγείο που εξελίσσεται στη Γάζα, κάνει κυβίστηση προς τη θέση μας.

– Μεταναστευτικό: Υπάρχουν οι συσχετισμοί για μία ευρωπαϊκή λύση;

ΑΠ. Απέχουμε πολύ από μια συνολική λύση. Για παράδειγμα, οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου είναι κατώτερες των περιστάσεων. Δεν μπορεί να προτείνεις 30.000 μετεγκαταστάσεις, όταν πέρυσι είχαμε 960.000 αιτήσεις ασύλου στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρειαζόμαστε λύσεις με περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη με υποχρεωτική μετεγκατάσταση. Λύσεις που αντιμετωπίζουν τα πραγματικά αίτια της μαζικής κινητικότητας από τρίτες χώρες προς την ΕΕ, με το να γίνουν επενδύσεις για να υπάρχουν νησίδες οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας σε χώρες της Αφρικής, που θα περιορίζουν τη μετανάστευση, και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή σε αυτούς τους ανθρώπους. Και βεβαίως, περισσότερη συνεργασία με τρίτες χώρες για να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα που εμπορεύονται τις αγωνίες των ανθρώπων αυτών οδηγώντας χιλιάδες στον θάνατο.

– Όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι εδώ κι ότι απαιτούνται δράσεις χθες. Πιστεύετε πως οι Ξεχωριστοί μονόλογοι από τα κόμματα μπορούν να φέρουν λύσεις;

ΑΠ. Είναι εθνικός στόχος μια νέα Πράσινη Συμφωνία, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, που θα καθιστά τη χώρα μας περισσότερο ενεργειακά αυτόνομη, την οικονομία και της κοινωνία ανθεκτική στις εξωτερικές κρίσεις. Το αντίθετο δηλαδή από όσα πράττει η κυβέρνηση. Έχω πει, ωστόσο, το πρόβλημα υπερβαίνει τόσο τη σημερινή όσο και την επόμενη κυβέρνηση και χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις για την αντιμετώπισή του.

– Όταν λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ένα κράτος δικαίου αναφέρεστε προφανώς σε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα – σε ποια;

ΑΠ. Είμαστε η παράταξη του μεγάλου θεσμικού εκσυγχρονισμού που εγγυάται τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και την προστασία των δικαιωμάτων.

Είτε μιλάμε για την αξιοκρατία με το ΑΣΕΠ, είτε για τις ανεξάρτητες αρχές, τη Διαύγεια, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το open.gov. Όλα αυτά, δηλαδή, που η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να περιορίσουν ώστε να ελέγχουν τους αρμούς της εξουσίας.

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού