«Το Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει γραφείο real estate. Η golden visa πρέπει να καταργηθεί…χθες»

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη και την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας είχατε αναφερθεί και αριθμητικά στον στόχο των ευρωεκλογών, προσδιορίζοντάς τον σε ποσοστό ανώτερο του 15 – 16%. Βάζετε σκοπίμως χαμηλά τον πήχη για να μπορέσετε να τον περάσετε και να μην γίνετε δέκτης κριτικής και αμφισβήτησης; 

Στρατηγικός μας στόχος είναι να ξαναγίνει ισχυρή η προοδευτική παράταξη και να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία. Μια σύγχρονη Κεντροαριστερά, που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της κοινωνίας και της χώρας.  

Φιλοδοξούμε ένα ακόμη μεγάλο βήμα σε αυτήν την πορεία να γίνει στις ευρωεκλογές. Συνεπώς, καταλαβαίνετε ότι ο αγώνας μας δεν περιορίζεται στο να πάρουμε απλώς τη δεύτερη θέση ή σε συγκεκριμένα ποσοστά όπως αυτά που αναφέρατε. Θέλουμε να γίνουμε ο στρατηγικός αντίπαλος της συντήρησης στη χώρα μας.

Χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική και έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης. Με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε μόνο πολιτικές διαφορές, αλλά και διαφορές στον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Είναι ενδεικτικό ότι δεν επιδιώχθηκε διαβούλευση και διάλογος  με τους θεσμικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός μοναδικού χρηματοδοτικού εργαλείου, που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών, που παρέχει το κοινωνικό κράτος. Όλα είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων μιας κλειστής παρέας γύρω από τον πρωθυπουργό. Ακόμη και το υπουργικό συμβούλιο φαίνεται να έχει διακοσμητικό ρόλο. Περιφρονούν την αυτοδιοίκηση και την αντιπολίτευση.

 – Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα η κυριαρχία της ΝΔ δεν φαίνεται να απειλείται. Κατά συνέπεια, τι θεαματικό μπορεί να συμβεί μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, ώστε το κόμμα σας να καταφέρει αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και εσείς να κερδίσετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση είναι αντιμέτωποι με τα προβλήματα, που δεν έλυσαν και εκείνα που συσσώρευσαν. Αυτό είναι πια το μέτρο σύγκρισης και όχι η αλήστου μνήμης διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση κρίνεται και αξιολογείται για τις διευθετήσεις που βάφτισε «μεταρρυθμίσεις», για την αδυναμία εκσυγχρονισμού του κράτους, για την έλλειψη οράματος για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής και δίκαιης κοινωνίας, την αναξιοκρατία αλλά και για τις χαμένες ευκαιρίες για τους πολλούς που μετατράπηκαν σε χρυσές ευκαιρίες των ισχυρών.

Διαφήμισαν ως μεγάλη τομή …την πανεπιστημιακή αστυνομία, -που πλήρωσαν οι πολίτες αλλά δεν υφίσταται- και άφησαν την καρδιά του εκπαιδευτικού συστήματος –την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση- να καταρρεύσει. Υποσχέθηκαν τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και έχουμε φτάσει στο σημείο τα νοσοκομεία μας να έχουν μερικές χιλιάδες ασθενείς στην ουρά για ένα χειρουργείο.

Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, με σωρευτικές αυξήσεις +25% στα τρόφιμα την περίοδο Νοεμβρίου’21- Νοεμβρίου’23  και κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών κατά 7,4% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εργαλειοποιήσει τον πληθωρισμό καθιστώντας τον κεντρικό μέσο άσκησης πολιτικής. Το κράτος εισπράττει δισεκατομμύρια από την υπεραπόδοση του ΦΠΑ κι επιστρέφει ένα ελάχιστο ποσό  στους πολίτες μέσω των pass. Αυτή η πολιτική ομηρίας είναι απολύτως ευδιάκριτη στους πολίτες.

Όπως αντιληπτή, είναι και η αβελτηρία τους να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα στέγασης. Στο κέντρο της Αθήνας, για παράδειγμα, όπως και σε άλλες πόλεις, έχουν μετατραπεί πολυκατοικίες και οικοδομικά τετράγωνα σε ξενοδοχεία μέσω της golden visa και της βραχυχρόνιας μίσθωσης, , εμποδίζοντας χιλιάδες οικογένειες και νέους να βρουν προσιτή και αξιοπρεπή στέγη. Αυτό το πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έχουμε, λοιπόν, άλλες προτεραιότητες και έχουμε ρεαλιστικές λύσεις για να απαντήσουμε σε αυτά τα μείζονα προβλήματα, να εγγυηθούμε ευκαιρίες προκοπής και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και πρωτίστως να δημιουργήσουμε τους ιμάντες ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας.

Παρακολουθώ ότι έχετε αναγάγει σε κεντρικό θέμα της αντιπαράθεσης σας με την κυβέρνηση το στεγαστικό πρόβλημα.

ΑΠ. Έχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό εδώ και δύο μήνες για το θέμα, αλλά αγνοεί επιδεικτικά το κοινοβούλιο. Δεν με εκπλήσσει βέβαια αυτή η στάση.

Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια, όταν -σύμφωνα με την EUROSTAT- η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης. Οι Έλληνες πολίτες καταβάλουν το 34,2% του διαθέσιμου εισοδήματος τους για να καλύψουν τα έξοδα στέγασης, όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μόλις το 19,9%. Η σωρευτική αύξηση των ενοικίων προσεγγίζει το 42% την περίοδο 2018-2022.

Η δική μας πρόταση  στοχεύει στη μείωση του κόστους στέγασης για όσους αδυνατούν να αποκτήσουν ιδιοκτησία. Για τους πραγματικά αδύναμους,  τους νέους, τους φοιτητές, τις οικογένειες. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείναμε τη δημιουργία μιας δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών νεόδμητων ή ανακαινισμένων με παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων στους ιδιοκτήτες τους, που θα διατίθενται προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο και κοινωνικά κριτήρια για μεγάλο διάστημα.

Επιπλέον, χρειάζονται περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση και ήρθε η ώρα να καταργηθεί η golden visa στα ακίνητα…χθες, πρωτοβουλία που έχουν πάρει ήδη πολλά ευρωπαϊκά κράτη βλέποντας τα ενοίκια σε δυσθεώρητα ύψη!  Η ελληνική οικονομία αφελληνίζεται και το κόστος στέγασης εκτοξεύεται., αλλά η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα ως γραφείο real estate.

-Η κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ποια στάση θα κρατήσετε;

ΑΠ. Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση και των τριών βαθμίδων της δημόσιας παιδείας. Τα αποτελέσματα της PISA καθώς και τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων κάθε χρόνο δείχνουν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και το πιο ανησυχητικό είναι το μεγάλο χάσμα που αποτυπώνεται μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων, εικονοποιώντας τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, που επικρατούν στη χώρα. Είναι προτεραιότητα για εμάς η ενίσχυση και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη στρεβλή αντίληψη να κοιτάμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Να συζητάμε για παράδειγμα μόνο για τη βάση του 10 και να μην θεραπεύουμε τα αίτια, που οδηγούν τόσες χιλιάδες μαθητές να γράφουν κάτω από αυτή τη βάση. Γι’ αυτό και προτείναμε την εισαγωγή του εθνικού απολυτηρίου.

Όσον αφορά στον χάρτη της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,  είμαστε υπέρ του μοντέλου, που υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπου κεντρικός πυλώνας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο και υπάρχουν και μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, που λειτουργούν όμως κάτω από πολύ αυστηρά κριτήρια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών όλης της Ευρώπης πάει στα δημόσια πανεπιστήμια και η αγωνία του ΠΑΣΟΚ είναι η νέα γενιά να έχει την επιλογή να πάρει εφόδια από το δημόσιο πανεπιστήμιο δωρεάν για να οικοδομήσει με αξιοπρέπεια τη ζωή της.

Περιμένουμε να δούμε ακριβώς πως κατοχυρώνεται τόσο ο μη-κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών πανεπιστημίων όσο και η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, γιατί θα σας φέρω το παράδειγμα της επιστολικής ψήφου: Είπα “ναι” στην επιστολή ψήφο για να διευκολύνουμε τον απόδημο ελληνισμό και όσους εργάζονται σε νησιά ή μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Ξέρετε τι μετέφεραν  οι αρμόδιοι υπουργοί στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πριν από μερικές μέρες, όταν τα ενημέρωσαν; Ότι θέλουν καθολική επιστολική ψήφο. Ακόμη και αν κάποιος μένει στα Εξάρχεια και η κάλπη είναι στην Κωλέττη, να μη χρειαστεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία.

–  Πώς ερμηνεύετε την απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει σε μια νύχτα όλες τις αρμοδιότητες του Δήμου Αθηναίων από την εταιρεία «Ανάπλαση Α.Ε.»;

ΑΠ. Είναι τα αποκαλυπτήρια του κυνισμού και της αλαζονείας του μοντέλου διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τον Φεβρουάριο του 2020 μόλις ο κ. Μπακογιάννης ανέλαβε το τιμόνι του Δήμου Αθηναίων, με τροπολογία της η κυβέρνηση όρισε πρόεδρο της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» τον δήμαρχο της Αθήνας, ο οποίος σημειωτέον είχε τη δυνατότητα να διορίσει τον διευθύνοντα σύμβουλο και την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου.

Μόλις ο ανιψιός του Πρωθυπουργού έχασε το αξίωμα του, αφαιρούνται οι αρμοδιότητες του νεοεκλεγέντος δημάρχου Αθηναίων από μια εταιρεία, που διαχειρίζεται έργα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εντός των ορίων της πρωτεύουσας!  Γιατί; Τι φοβούνται και προσβάλουν τόσο βάναυσα τη λαϊκή ετυμηγορία;

– Ποια είναι τα κοινά που πρωτίστως απευθύνεστε; Όσοι απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δε βλέπουν προοπτική με τον κ. Κασσελάκη; Οι δυσαρεστημένοι κεντρώοι του κ. Μητσοτάκη; Η όσοι προτίμησαν την αποχή από την κάλπη;

ΑΠ. 

Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες με τους οποίους έχουμε κοινές αγωνίες, που ζητούν διαφάνεια, αξιοκρατία και σεβασμό στους θεσμούς. Η αντιπολίτευση του λαϊκισμού και των ψεκασμένων σεναρίων έδειξε τα όρια της.

Η σύγχρονη Κεντροαριστερά για να είναι ισχυρή, χρειάζεται να είναι πλουραλιστική. Να συνενώνει τις καλύτερες παραδόσεις από τον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού Κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, της δημοκρατικής Αριστεράς. Το στοίχημά μας είναι να εμπνεύσουμε τους πολίτες με θετικό λόγο και συγκεκριμένες προτάσεις, όχι να συγκεντρώσουμε απλώς τη δυσαρέσκεια επιμέρους τμημάτων του εκλογικού σώματος. Η ανάκτηση της ηγεμονίας στο πολιτικό σύστημα από την Κεντροαριστερά, για να έχει διάρκεια, οφείλει να εδραιωθεί βάσει ενός αξιόπιστου σχεδίου που θα δίνει προοπτική  και ελπίδα στον ελληνικό λαό – ιδιαίτερα δε, στις νεότερες γενιές. 

Σε μια αποστροφή του λόγου σας την περασμένη Κυριακή στη Βουλή υποστηρίξατε ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται προσωπικά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τι περιμένετε πλέον από αυτή την υπόθεση; Και τι θα απαντήσετε στην προτροπή του Στέφανου Κασσελάκη να καταθέσετε μήνυση κατά του πρωθυπουργού και της ΕΥΠ;

Βεβαίως το φοβάται, όταν ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να κάνει deal ακόμη και με τον Κυριάκο Βελόπουλο για να αλώσει την ΑΔΑΕ και να φρενάρει την έρευνα λίγο πριν τη διασταύρωση των στόχων του predator με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ώστε να αποκαλυφθεί το ενιαίο κέντρο, που έτρεφε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πρώτη στιγμή ανέδειξα το σκάνδαλο των υποκλοπών, γιατί είμαι φύσει -θέσει ενάντια στην υπονόμευση του κράτους δικαίου και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε συνεργασία με μια ομάδα έγκριτων νομικών μεταξύ τον οποίων και ο Νίκος Αλιβιζάτος, κινήσαμε όλες τις διαδικασίες στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στην ελληνική δικαιοσύνη και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένας Πρόεδρος κόμματος θα όφειλε να γνωρίζει -και αν δεν γνωρίζει να ρωτήσει- ότι έχω καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τον Ιούλιο του 2022 και συμπληρωματική αναφορά τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου καταμηνύονται συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις, οι οποίες διώκονται αυτεπαγγέλτως μόλις γνωστοποιηθούν στον Εισαγγελέα, ανεξαρτήτως του τίτλου του δικογράφου. Στη, δε, συμπληρωματική μου αναφορά κατονομάζονται και προσδιορίζονται και τα πρόσωπα, -η φυσική και επιχειρησιακή ηγεσία της ΕΥΠ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι-, που είναι υπεύθυνα για την τέλεση των συγκεκριμένων πράξεων, ώστε να μην δικαιολογείται καμία «απορία» και καμία παρερμηνεία. Κάθε άλλη ερμηνεία είναι άσχετη με την δικονομία, αλλά εκ του πονηρού, καθώς υιοθετεί άκριτα την επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου. Για αυτό όμως οφείλουν άλλοι να δώσουν εξηγήσεις και όχι εγώ.

Πριν μερικές ημέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την εκλογή σας στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πως θα αποτιμούσατε αυτή την πορεία και τι δεν προλάβατε να κάνετε που θα επιδιώξετε να γίνει προσεχώς;

Οι αντίπαλοι μας και κάποιοι πολιτικοί αναλυτές είχαν προδιαγράψει την πορεία μας, εκτιμώντας ότι θα είναι μονόδρομος να ακολουθήσουμε ως συμπλήρωμα εξουσίας τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κατέρρευσε παταγωδώς με μεγάλη προσπάθεια κι αγώνα.

Στις ευρωεκλογές θα αγωνιστούμε να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση και στις επόμενες εθνικές εκλογές κυβέρνηση για να δώσουμε παραγωγική και ελπιδοφόρο διέξοδο στον προοδευτικό κόσμο της χώρας.

Ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια κάτω από δύσκολες συνθήκες, όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την αναγέννηση της παράταξης. Ανανεώσαμε το πολιτικό προσωπικό και συγκροτήσαμε ένα πρόγραμμα με απόλυτη πολιτική αυτονομία απέναντι σε κατεστημένα και  συμφέροντα. Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο και πιστεύω βαθιά πως το ΠΑΣΟΚ εγγυάται πως η Κεντροαριστερά θα κυβερνήσει ξανά τη χώρα με δημιουργικές πολιτικές. 

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού