«Σήμερα είναι η μέρα της νίκης του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών της ΝΔ»

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση της επερώτησης της Κ.Ο. για την οικονομία

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Βουλή των Ελλήνων, όχι για τους λόγους που νομίζετε.

Σήμερα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποδεικνύεται ότι είναι μια μέρα συμβολική, μια μέρα που θα γραφτεί στην ιστορία της πατρίδας μας ως η μέρα της νίκης του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών της Νέας Δημοκρατίας. Του παρακράτους των υποκλοπών που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Του παρακράτους των υποκλοπών που κάνατε ό,τι μπορείτε -και συνεχίζετε- για να το συγκαλύψετε, γιατί έχετε βαρύτατες ποινικές ευθύνες.

Σήμερα το πρωί, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο, που ψήφισε η κυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας, για να καλύψει το παρακράτος των υποκλοπών. Τον νόμο του κ. Τσιάρα. Τον νόμο, που απαγόρευε την ενημέρωση των θυμάτων, όσων είχαν παρακολουθηθεί. Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ η ΑΔΑΕ καλείται να με ενημερώσει άμεσα. Θεσμικά, νόμιμα, όπως έπρεπε από την αρχή. Γι’ αυτό ενημερώνω τον ελληνικό λαό ότι τη Δευτέρα το πρωί θα συναντήσω τον κ. Ράμμο στα γραφεία της ΑΔΑΕ για τις νόμιμες διαδικασίες ενημέρωσης, όπως λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι, όμως, και μια μέρα γελοιοποίησης των συκοφαντών. Των συκοφαντών της Νέας Δημοκρατίας που μου έλεγαν για μήνες “γιατί δεν πας να ενημερωθείς στο αυτί από τον κ. Γεραπετρίτη; Γιατί κάτι φοβάσαι. Γιατί κάτι έχεις κάνεις”. Αυτά λέγατε στα κανάλια, στα social media, θέλοντας να εμφανίσετε το θύμα ως θύτη, ότι κάτι κρύβω. Και σας απαντούσα ότι δεν πάω, γιατί είμαι δημοκράτης και σέβομαι τον νόμο.

Αλλά και μια απάντηση προς τους συκοφάντες του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρό του, τον κ. Κασσελάκη, που είχε το θράσος να πει ότι δεν έκανα όσα θα έπρεπε νομικά και γι’αυτό είμαι “εκβιαζόμενος”.

Έκανα αυτά που έπρεπε να κάνω ως ένας πολίτης που σέβεται το κράτος δικαίου, την διάκριση των εξουσιών και δεν θέλει καμία ειδική μεταχείριση όπως έχουν μάθει οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της πατρίδας μας.

Έχω μια άλλη διαδρομή, όσο κι αν προσπαθείτε να τη σπιλώσετε, γιατί αυτό θέλατε να πετύχετε.

Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στόχο να πλήξουν την πολιτική μου διαδρομή και αξιοπρέπεια.

Σήμερα οι συκοφάντες γελοιοποιήθηκαν. Σήμερα είναι η πρώτη μεγάλη ήττα του παρακράτους των υποκλοπών και μια πρώτη μεγάλη νίκη του κράτους δικαίου.

Αποδεικνύεται με την απόφαση αυτή, που είναι και ήττα προσωπική του Πρωθυπουργού, γιατί ο ίδιος έδωσε το πράσινο φως να φτιαχτεί ένας αντισυνταγματικός νόμος που στόχο είχε να κρύψει και να συγκαλύψει τις πομπές του ίδιου και του κ. Δημητριάδη.

Σήμερα, λοιπόν, το κράτος δικαίου που υπονομεύσατε για να συγκαλύψετε τις ευθύνες σας, σάς απάντησε. Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι όποιος κινείται θεσμικά, δεν είναι ευάλωτος, αλλά είναι ισχυρός.

Όπως είπα πριν από μερικές ημέρες, χωρίς να ξέρω βέβαια τι θα συνέβαινε σήμερα το πρωί, αυτή την ιστορική μέρα: θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα με τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες είτε αυτό αφορά τις υποκλοπές είτε τα email που παράνομα πήρατε στο κόμμα σας είτε τη μεγάλη τραγωδία των Τεμπών.

Γιατί ο λαός μας διψά για δικαιοσύνη, διαφάνεια και αξιοκρατία. Θέλει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Θέλει ο κάθε πολίτης να είναι ισότιμος απέναντι στο νόμο και όχι κάποιοι να είναι πάντα στο απυρόβλητο.

Όσον αφορά στη συζήτηση τη σημερινή, είστε πλέον πέντε χρόνια κυβέρνηση. Το 2019, αν θυμάστε – γιατί παίζετε ένα παιχνίδι μνήμης – αναλάβατε την εξουσία υποσχόμενοι ότι θα επουλώσετε τις πληγές στο κράτος δικαίου και στη διάκριση των εξουσιών, που άφησε πίσω της η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.

Εσείς, όμως, όχι μόνο δεν επουλώσατε τις πληγές, αλλά ανοίξατε και νέες πληγές με το τρίπτυχο το συνεχές και μόνιμο τρίπτυχο: διαφθορά, συγκάλυψη και ατιμωρησία. Έχει γίνει το μότο πια της κυβέρνησής του κ. Μητσοτάκη.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Τι άλλο λέγατε; «Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια του πολίτη. Θα έχετε ασφάλεια σε κάθε γειτονιά. Θα φύγει ο φόβος από την καθημερινότητα».

Και μέσα σε λίγες εβδομάδες ζούμε συγκλονιστικά γεγονότα. Το καλοκαίρι; Ορδές χούλιγκαν από την Κροατία φτάνουν, χωρίς να βάζει κάποιος το οποιοδήποτε εμπόδιο, στο κέντρο της Αθήνας, διαπράττουν ένα έγκλημα, χάνει ένας νέος άνθρωπος τη ζωή του.

Άλλαξε κάτι; Μετά ξυπνήσατε να πάτε τη λίστα με τους χούλιγκαν στη δικαιοσύνη. Γιατί όλα είναι επικοινωνία.

Δεν θα αναφερθώ στα πολλά ενδιάμεσα γεγονότα, τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Θα φτάσω στο τελευταίο και το πιο εκκωφαντικό.

Μία νέα γυναίκα που τα έκανε όλα σωστά, έκανε ό,τι έπρεπε για να διασφαλίσει την ασφάλειά της και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που ήξερε ότι παραμονεύει.

Πήγε στην αστυνομία να προστατευθεί και δολοφονήθηκε λίγα μέτρα έξω ακριβώς από το αστυνομικό τμήμα.

Το κράτος ούτε σε αυτή την περίπτωση κατάφερε να κάνει τα ελάχιστα.

Είναι παταγώδης η αποτυχία σας στα ζητήματα ασφάλειας. Δυστυχώς η τελευταία τραγική γυναικοκτονία δείχνει ότι τα πράγματα δεν έχουν σταματημό. Αντί να βελτιώνετε, λοιπόν, τα θέματα ασφάλειας καθημερινότητας, χειροτερεύουν.

Μπορείτε να πείτε ότι είναι «παθογένειες», «πάγιες δυσλειτουργίες» αλλά έχουν περάσει 5 χρόνια. Δεν γίνατε κυβέρνηση πέρυσι τον Ιούνιο. Έχουν περάσει 5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κι όμως τα επιχειρήματα αυτά τα χρησιμοποιείτε ως μια συνεχόμενη δικαιολογία.

Εμείς πήραμε σήμερα την πρωτοβουλία για να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση για την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, γιατί κι εδώ υπάρχει, δυστυχώς, μια στρατηγική αποτυχία, η οποία δεν αφορά μόνο λάθος αποφάσεις. Αφορά και τις προσωπικές ιδεοληψίες του Πρωθυπουργού στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Δεν είναι, λοιπόν, επιμέρους αστοχίες, είναι δομικά προβλήματα στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Σας καταθέσαμε τη σημερινή επερώτηση γιατί παρά τις εξαγγελίες σας θεωρούμε ότι η οικονομία δεν αποκτά την απαιτούμενη ανθεκτικότητα.

Η οικονομία μας και οι πολίτες δεν είναι προστατευμένοι από τις διεθνείς κρίσεις, αλλά αντιθέτως είναι ευάλωτοι.

Η κοινωνία μας υφίσταται δυσμενέστερα, από άλλες χώρες, τις επιπτώσεις και τις συνέπειες διεθνών κρίσεων και πάντα αν συγκρίνουμε τον λαό μας με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.

Ο πληθωρισμός απληστίας θεριεύει, η κερδοσκοπία παραμένει ανεξέλεγκτη, οι τιμές των ενοικίων έχουν γίνει απλησίαστες για τον μέσο Έλληνα, το ιδιωτικό χρέος φαίνεται διαχειρίσιμο αλλά στην πραγματικότητα γιγαντώνεται, ενώ ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από τις τράπεζες για να πάρει ένα δάνειο και να στηρίξει την επιχείρησή του, παρ’ όλα τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήσατε μέχρι σήμερα μια οικονομική πολιτική στο όνομα της «μεσαίας τάξης», αλλά είναι μια οικονομική πολιτική που φέρνει αποτελέσματα ενάντια στη μεσαία τάξη και στον πιο αδύναμο και φτωχότερο πληθυσμό της χώρας.

Επί της ουσίας, από τις δικές επιλογές, κερδίζουν πολλαπλάσια οι πλούσιοι απ’ ότι οι υπόλοιποι Έλληνες.

Αντί, λοιπόν, να λάβετε θεσμικά μέτρα για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών όπως σας είχαμε προτείνει πολλές φορές, επιδοθήκατε σε οριζόντιες πολιτικές χωρίς κανένα ουσιαστικό και -κυρίως- μόνιμο αποτέλεσμα.

Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, πολύ καθυστερημένα, προεκλογικά για άλλη μια φορά, που όμως δεν θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα διότι ο πληθωρισμός καλπάζει και ιδιαίτερα στα τρόφιμα, που αφορούν τους φτωχότερους και τη μεσαία τάξη.

Για εμάς, λοιπόν, η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής κρίνεται κατά πόσον τα οφέλη της ανάπτυξης διαχέονται και συμβάλλουν κυρίως να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων, αυτών που συμβάλουν πρωταγωνιστικά στην παραγωγή πλούτου.

Ποια είναι, λοιπόν, η κατάσταση τα χρόνια της διακυβέρνησης σας;

Εδώ εξελίσσεται μια αναδιανομή. Αλλά τι είδους αναδιανομή είναι αυτή; Η ψαλίδα μεταξύ μισθών και κερδών συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το μερίδιο μισθών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των κερδών μεγεθύνεται συστηματικά, φτάνοντας να είναι το τρίτο υψηλότερο ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.

Έχετε αφήσει ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία στην αγορά.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού κάνει λόγο για έλλειψη ανταγωνισμού σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα από την παραγωγή έως τη λιανική. Δεν τα είπε μόνο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα είπε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος που διαπιστώνει ότι «έχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη».

Γι’ αυτό, βεβαίως, σας λέμε εδώ και μήνες ότι επί Νέας Δημοκρατίας ο ελληνικός λαός από τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας, πλέον καταβάλλει τις δεύτερες υψηλότερες μετά τη Βουλγαρία. Αντί να βελτιώνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης η κατάσταση στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, τη χειροτερεύσατε. Φανταστείτε να μην είχαμε και το Ταμείο Ανάκαμψης, θα είχαμε ξεπεράσει ήδη τη Βουλγαρία. Πιθανόν να την ξεπεράσουμε τους επόμενους μήνες.

Και, προσέξτε, υποχωρεί ο γενικός πληθωρισμός στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά στη χώρα μας αυξήθηκε τον Μάρτιο όπως λένε τα στοιχεία της Eurostat, με τον πληθωρισμό τροφίμων να είναι ο δεύτερος υψηλότερος στους 27.

Το 2023, η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα είναι η τελευταία στην Ευρωζώνη και προτελευταία στην ΕΕ. Μας ξεπερνά πάλι η Βουλγαρία κατά σύμπτωση.

Πως λοιπόν είναι δυνατόν να επιχαίρετε, κ. Χατζηδάκη, για την οικονομική σας πολιτική όταν ο λαός μας είναι δεύτερος από το τέλος της ΕΕ σε αγοραστική δύναμη; Μάλλον κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το εντοπίσετε, διότι αυτό δυσκολεύει την καθημερινότητα του ελληνικού λαού.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο πληθωρισμός διευρύνει τις ανισότητες. Χτυπά τους πιο αδύναμους, γιατί αυτοί, όπως είπα προηγουμένως, δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για τρόφιμα.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες για την περίοδο 2019 έως τον Φεβρουάριο 2024, τα πιο αδύναμα νοικοκυριά για να διατηρήσουν σταθερή την κατανάλωση τροφίμων, θα έπρεπε να αυξήσουν τις συνολικές τους δαπάνες πολύ περισσότερο (πάνω από 16%), σε σχέση με το πλουσιότερο 10% (μόλις κατά 4%).

Σήμερα, πάνω από 1 στους 4 Έλληνες κινδυνεύει με φτώχεια, ενώ το πιο πλούσιο 1% ελέγχει το 1/4 του συνολικού πλούτου.

Να πάμε στις περιφερειακές ανισότητες; Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022 στις ελληνικές περιφέρειες, πλην της Αττικής, ήταν κάτω του 75% του μέσου όρου της ΕΕ, με το Βόρειο Αιγαίο να καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ.

Τα μέτρα που λαμβάνετε για τους εργαζόμενους είναι ανεπαρκή.

Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού τα τελευταία χρόνια δεν διασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, καθώς υπολείπονται της σωρευτικής αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων που υπερβαίνει το 32%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός σε μονάδες αγοραστικής δύναμης υπολείπεται αρκετά του αντίστοιχου χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Αλλά ακόμα και η νέα αύξηση του κατώτατου ουσιαστικά εξανεμίζεται από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Από τα σχεδόν 40 ευρώ καθαρά της νέας αύξησης του κατώτατου, τα 10 ευρώ χάνονται αυτομάτως λόγω υπέρβασης του αφορολόγητου ορίου.

Με τις πολιτικές σας έχετε καταδικάσει τον ελληνικό λαό στη φτηνή εργασία, χωρίς προοπτική και προστασία.

Πέρσι, το 53,7% των μισθωτών αμειβόταν έως 1.000 ευρώ μεικτά, σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός της ΕΕ στο ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που έπρεπε να είναι αυτονόητο μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, μετά το πέρας των μνημονίων.

Κύριοι υπουργοί,

Ως κυβέρνηση οικοδομήσατε το δήθεν οικονομικό θαύμα σε σαθρά θεμέλια. Καλλιεργείτε έναν επικίνδυνο εφησυχασμό, που θυμίζει τη «θωρακισμένη οικονομία» που παραδώσατε το 2009. Σήμερα όμως το οικονομικό σας θαύμα αποδεικνύεται φενάκη.

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε η ΕΛΣΤΑΤ με την προσγείωση της ανάπτυξης στο 2% του ΑΕΠ από 2,4% που προβλέπατε.

Το δεύτερο ηχηρό καμπανάκι ήρθε από τη Moody’s και τη JP Morgan, που δεν αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο.

Οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας γίνονται πλέον ορατές. Και η βασική είναι αυτή που μας οδήγησε στα μνημόνια: Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, που παραμένει -επίμονα και ανησυχητικά- υψηλό.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις βρίσκονται πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αλλά και όσες σχετικά μεγάλες επενδύσεις γίνονται, πραγματοποιούνται με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Επί της ουσίας το δημόσιο είναι αυτό που επενδύει στις δήθεν ιδιωτικές επενδύσεις.

Διαφημίζετε τη δημιουργία data center, αλλά για το κλείσιμο παραγωγικών βιομηχανιών δεν κάνετε τίποτα.

Δέκα εργοστάσια κατέβασαν ρολά από το 2019 μέχρι σήμερα, με το φάντασμα της αποβιομηχάνισης να συνεχίζει να στοιχειώνει τις όποιες προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας.

Πανηγυρίζετε για τα «ρεκόρ» στις ξένες άμεσες επενδύσεις, αλλά αποσιωπάτε όμως ότι το 2023 ήταν μειωμένες κατά 40% σε σχέση με το 2022. Αποσιωπάτε επίσης ότι άνω του 45% των ξένων επενδύσεων ήταν real estate λόγω της Golden visa. Αυτό είναι το μέλλον της πατρίδας μας; Να βαφτίζουμε ανάπτυξη το ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας σε τρίτες χώρες; Αυτό είναι ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, μη ανθεκτικό και χωρίς καμία προοπτική. Δεν ανοίγει καλές θέσεις εργασίας, δεν ενδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

Αυτό οδηγεί σε αυτά που λέγαμε: αύξηση των ενοικίων, αύξηση του κόστους ζωής, δυσκολίες στην καθημερινότητα του πολίτη.

Χαιρόμαστε, βεβαίως, που με την πίεσή μας έγινε ένα σημαντικό βήμα: Προστατεύσαμε την περιουσία και την προοπτική των αδύναμων και της μεσαίας τάξης στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όταν η Golden Visa πήγε από τις 250.000 στις 800.000 ευρώ .Εύχομαι να το διευρύνετε και στα μικρότερα νησιά για να προστατεύσουμε τον ιδιαίτερο οικιστικό τους χαρακτήρα.

Πανηγυρίζετε ακόμα για τα βραβεία από τον Economist, αλλά επί των ημερών σας, η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας παρουσιάζει επιδείνωση!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Institute for Management Development (IMD), η Ελλάδα υποχώρησε στην 49η θέση μεταξύ 64 χωρών, από την 47η. Για ποια αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας μιλάτε;

Φτιάξατε ένα σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών.

Η μόνη σταθερά του δικού σας σχεδίου είναι ότι τα δάνεια του Ταμείου κατευθύνονται σε λίγους και ισχυρούς, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Εμείς προτείναμε εξαρχής έναν ειδικό χρηματοδοτικό φορές όπως έκανε η Πορτογαλία που δανείζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέρα από τα κριτήρια της αγοράς.

Επίσης προτείναμε να κατευθύνουμε τους πόρους από το Ταμείο για κοινωνικά θέματα. Για να υλοποιήσουμε προγράμματα κοινωνικών κατοικιών. Μας περιφρονούσε ο Πρωθυπουργός ότι θέλουμε να δαπανήσουμε δισεκατομμύρια. Τα έδωσαν και οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί για να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής. Δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί δεν κάνατε το ίδιο για να φέρετε αποτελέσματα.

Για να ενισχύσουμε τα δίκτυα ενέργειας. Δώσατε όσα έπρεπε για να έχουμε ένα σύγχρονο δίκτυο ενέργειας ώστε να έχουμε χαμηλό κόστος παραγωγής και δίκαιη πράσινη μετάβαση προς όφελος παραγωγών, μεταποιητών, συνεταιρισμών και όχι μόνο προς όφελος μεγάλων κατασκευαστικών; Όχι, δεν το κάνατε. Γιατί; Διότι έχουμε άλλες προτεραιότητες. Εάν το κάνατε αυτό και αν στον αναπτυξιακό νόμο, κ. Χατζηδάκη, είχατε ενισχύσει τα κίνητρα για ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, όπως είναι τα θερμοκήπια, πιθανόν στο εμπορικό μας έλλειμμα να μη συναντούσαμε τεράστιες εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων. Αλλά όλα είναι επιδερμικά και επικοινωνιακά και δεν κατευθύνουν πόρους βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης που τόσο έχουμε ανάγκη.

Διότι για εμάς, το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα οικοδομήσουμε μία οικονομία πιο ανθεκτική πιο δυναμική και πιο συμπεριληπτική, που θα πετυχαίνει σταθερούς και ποιοτικούς ρυθμούς ανάπτυξης μακροχρόνια.

Μακροχρόνια σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης με real estate δεν θα πετύχετε και θα καταφέρετε μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα για τον ελληνικό λαό, όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες με ανάλογες κυβερνητικές επιλογές.

Δεν το λέμε εμείς αλλά το ΔΝΤ. Όπως τα έλεγε και το 2007, αλλά δεν τα ακούγατε. Δεν λέω ότι είμαστε εκεί που ήμασταν τότε, αλλά γιατί να μην είμαστε πολύ πιο μπροστά από εδώ που είμαστε σήμερα; Αυτός είναι ο στόχος. Όχι να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την επόμενη δημοσιονομική περιπέτεια και τα χρόνια της ασφυκτικής εποπτείας και της λιτότητας. Δεν περίμενε αυτά ο ελληνικός λαός μετά το πέρας των μνημονίων. Άλλα περίμενε, αλλά δεν τα βλέπει ως πολιτικές επιλογές.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η αύξηση του ΑΕΠ θα προσγειωθεί σε χαμηλά επίπεδα της τάξης του 1,2% από το 2027 και έπειτα.

Τα λέω αυτά γιατί είχατε την τύχη να κυβερνάτε μετά τα μνημόνια με ένα ακόμη bonus: το τεράστιο όφελος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αυτή, λοιπόν, η επίπλαστη σημερινή οικονομική πραγματικότητα αφορά στο ότι έχουν έρθει δισεκατομμύρια πόροι πάνω από αυτούς που σχεδιάζετε στην Ελλάδα. Εσείς, όμως, αντί να τους αξιοποιείτε σωστά, οδηγείτε τη χώρα σε άλλη μία χαμένη ευκαιρία, όπως κάνατε ως κυβέρνηση και μετά το 2004. Τότε που αντί να αντιμετωπίσετε τις παθογένειες που υπήρχαν, τις χειροτερέψατε. Αυτό κάνετε και σήμερα.

Η συνολική σας στρατηγική για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν έχει όραμα, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Για να είναι σήμερα οι τράπεζες λειτουργικές και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το κόστος για το Δημόσιο είναι τεράστιο.

Ακούω το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κάνει μπακαλίστικους υπολογισμούς για το κατά πόσο το Δημόσιο βγήκε -λέει- κερδισμένο από τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Για το πραγματικό κόστος θα σας παραπέμψω μόνο στις συσσωρευμένες ζημίες των 37 δισεκατομμυρίων για το πρώτο εξάμηνο του 2023, που δηλώνει το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ενδιάμεση οικονομική του έκθεση.

Για να μην αναφερθώ στα σχεδόν 14 δισ. ευρώ της αναβαλλόμενης φορολογίας που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, το ποσοστό της οποίας θέλω να τονίσω ότι επιβάλλεται να μειωθεί από τα κέρδη των τραπεζών και όχι με περαιτέρω επιβάρυνση του Δημοσίου.

Αλλά και στην περίπτωση της Aegean, διαχειρίζεστε τις συμμετοχές του Δημοσίου, όχι προς όφελος των φορολογούμενων αλλά προς όφελος των ιδιωτών μετόχων με αποτέλεσμα ζημιά του Δημοσίου της τάξης των 35 εκατ. ευρώ. Δεν πήρατε το παράδειγμα της Lufthansa, που σε αυτή την περίπτωση έβγαλαν χρήματα, δεν έχασαν. Περίμεναν και κέρδισαν χρήματα. Εσείς βιαστήκατε.

Το ίδιο και με την ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, την οποία προωθήσατε με πλήρως αδιαφανή τρόπο φέρνοντας, εσείς, κ. Χατζηδάκη, μεταμεσονύχτια τροπολογία που εκποίησε το σημαντικό αυτό περιουσιακό στοιχείο. Η Κυβέρνηση απεμπόλησε τα δικαιώματα του Δημοσίου και τα εκχώρησε σε fund Καναδών συνταξιούχων. Έτσι εννοείτε την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου της πατρίδας μας!

Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι θα μπορούσαμε να περιγράφουμε πολλές ώρες αυτό το έργο που λέγεται «οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας». Όμως, υπάρχει ένας πυρήνας του προβλήματος που είναι το επιτελικό κράτος. Γιατί εσείς ως υπουργός, όπως και συνάδελφοί σας υπηρετείτε ένα κεντρικό επιτελικό κράτος το οποίο παράγει και σχεδιάζει μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι αυτό ένα κράτος διαφάνειας και λογοδοσίας; Ένα κράτος που διαβουλεύεται; Ή είναι ένα κλειστό σύστημα εξουσίας που υπηρετεί μόνο την εξουσία του Πρωθυπουργού;

Θα μου πείτε, έχει αυτό σχέση με τη συζήτησή μας; Απόλυτη σχέση έχει. Διότι οι επιλογές αυτού του κλειστού συστήματος εξουσίας υπονομεύουν ένα μακροπρόθεσμο σταθερό σχεδιασμό για την ελληνική οικονομία.

Δεν είναι ένα κράτος -στρατηγείο, που υπηρετεί ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικής οικονομίας. Δεν επενδύει όσο χρειάζεται στο κοινωνικό κράτος, στη δημόσια παιδεία και υγεία με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι ανισότητες. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αιωρείται από όλες αυτές τις προκλήσεις που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Εμείς πρεσβεύουμε ένα διαφορετικό βαθιά προοδευτικό, συμμετοχικό και διαφανές πολιτικό παράδειγμα, που βάζει στο παιχνίδι την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών, το επιχειρείν και κατανοεί τα πραγματικά δεδομένα και τις πραγματικές ανάγκες στον σχεδιασμό.

Αυτήν τη νοοτροπία έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Αυτό χρειάζεται το ελληνικό κράτος για να εκσυγχρονιστεί. Και όχι ό,τι έχετε πετύχει τα τελευταία χρόνια, που αντί να μας πάνε μπροστά, μας πηγαίνουν πίσω.

Και μπορεί στο μέλλον να μας πάνε ακόμη πιο πίσω, γρηγορότερα, μόλις κλείσουν το Ταμείο Ανάκαμψης και χαθεί αυτή η επίπλαστη ευμάρεια που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός με τα όποια προβλήματα και τις σημαντικές ανισότητες.

Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζομένους, τους πιο ευάλωτους. Η χώρα μας έχει ανάγκη από αξιοκρατία και διαφάνεια.Αυτό θα είναι ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος που αξίζει στον ελληνικό λαό. Ένα κράτος αντάξιο στις προσδοκίες του. Και όχι ένα κράτος που πείθει τη νέα γενιά να μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να έχει μία καλή θέση εργασίας, ένα καλό νοσοκομείο, ένα καλό σχολείο για το παιδί του. Όχι, δεν θέλουμε αυτό.

Εμείς θέλουμε την Ελλάδα που θα ευημερήσει, που θα πετύχει μετρήσιμους στόχους για το μέλλον και που τα παιδιά της θα μείνουν ή θα έρθουν στην Ελλάδα για μια πατρίδα ισχυρή, βιώσιμη, με αξιοπρέπεια και προοπτική.

Αυτό είναι το σχέδιό μας. Αυτή είναι η αγωνία μας. Και για αυτό σας θέσαμε, κ. υπουργέ, όλα αυτά τα στοιχεία της γόνιμης παραγωγικής και ρεαλιστικής κριτικής σήμερα.

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού