Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Νίκολας Σμιτ, συναντήθηκαν με το σωματείο αυτοαπασχολούμενων διανομέων Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Σμιτ ήταν ο πρωτεργάτης της κοινοτικής Οδηγίας που αποδίδει πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους στις πλατφόρμες.
Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε μεταξύ άλλων: « Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε, είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης. Η Ευρώπη που με τις πρωτοβουλίες της δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής, γεωπολιτικής, εργασιακής και οικονομικής ασφάλειας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, σε όλους τους πολίτες.
Χαίρομαι πολύ σήμερα, γιατί αυτή η Ευρώπη εικονοποιείται στη νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε ο υποψήφιός μας για την ευρωπαϊκή προεδρία, Νίκολας Σμιτ, ως Ευρωπαίος Επίτροπος. Μια πρωτοβουλία η οποία βοήθησε τους ανθρώπους που είναι εδώ κοντά μας, τους ταχυμεταφορείς όλης της Ευρώπης.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πια καλύτερα εργασιακά δικαιώματα, καλύτερους μισθούς, δεν είναι πλέον ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα – μισθωτοί.
Αυτή, λοιπόν, η πρωτοβουλία δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των εργαζομένων της Ευρώπης. Και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της πολιτικής μας οικογένειας, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.
Κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη για όλους τους πολίτες, για όλους τους εργαζομένους, για καλύτερες ημέρες, για πιο δυνατές κοινωνίες χωρίς ανισότητες».
Από την πλευρά του ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Νίκολας Σμιτ, σημείωσε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι, εδώ στη Θεσσαλονίκη, με τον καλό μου φίλο, τον Νίκο, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πολύ σημαντικό: έχουμε αποδείξει ότι η αλλαγή είναι δυνατή. Ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, τις συνθήκες διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών. Ως σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες ανακοινώσαμε ότι θα κάνουμε το παν ώστε στην έναρξη της νέας θητείας να βελτιώσουμε τις εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Είναι δικό σας βίωμα πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεστε ως προς τις ώρες εργασίας, την απουσία κοινωνικής προστασίας και εργασιακής ασφάλειας. Αντικειμενικός μας στόχος ήταν να σας δώσουμε τα ίδια δικαιώματα, που έχουν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, στους μισθούς, στην κοινωνική ασφάλιση και σε άλλα εργασιακά δικαιώματα.
Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι η εργασία σας βασίζεται σε αλγόριθμους σχετικά με τις παραγγελίες – πότε θα δοθούν , αν θα δοθούν ή όχι- . Εσείς φυσικά δεν γνωρίζετε πως λειτουργούν οι αλγόριθμοι. Γι’ αυτό θελήσαμε να θεσπίσουμε νέους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία αυτών των μηχανών επί της δικής σας εργασίας. Δεν ήταν εύκολο να πετύχουμε συμφωνία πρώτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδίως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όμως τα καταφέραμε, μολονότι η Γερμανία και η Γαλλία εξέφρασαν είτε σοβαρές αντιρρήσεις είτε απείχαν. Στην αρχή και η ελληνική κυβέρνηση ήταν εναντίον και την τελευταία στιγμή υπό την πίεση του ΠΑΣΟΚ στο κοινοβούλιο και βλέποντας την πλειοψηφία που διαμορφωνόταν, άλλαξε θέση. Τα καταφέραμε. Ευτυχώς, σήμερα με τη νέα Οδηγία θα είστε καλύτερα προστατευμένοι. Θα απαιτηθεί χρόνος –το ξέρουμε- μέχρις ότου η οδηγία εφαρμοστεί πλήρως. Ως δύο χρόνια. Ξέρω ότι καθυστερεί η εφαρμογή αλλά ως Επιτροπή θα παρακολουθήσουμε στενά την πρόοδο υλοποίησης της Οδηγίας σε όλη την Ευρώπη και προφανώς και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο στις ευρωεκλογές να έχουμε ένα προοδευτικό μήνυμα και μια ισχυρή σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήρθα να στηρίξω τους φίλους μας στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε την Ευρώπη, να βελτιώσουμε τις κοινωνικές συνθήκες όλων των πολιτών και όλων των εργαζομένων. Νίκο, έχεις τη στήριξη μου και ξέρω ότι έχω τη δική σου, άλλωστε».
Ο Χρυσοβαλάντης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του σωματείου αυτοαπασχολούμενων διανομέων Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος στους κ.κ. Ανδρουλάκη και Σμιτ υπογράμμισε: «Εμείς έχουμε ως πρωταρχικό στόχο να βάλουμε το επάγγελμα μας σε ράγες και να αποκτήσει μια πιο επαγγελματική υπόσταση. Με αυτό τον τρόπο και με τη βοήθεια της Ευρώπης, όπως και του κ. Σμίτ που είναι εδώ, ίσως στεγνώσει λίγο το αίμα που χύνουν οι συνάδελφοί μου στην άσφαλτο, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι από το 2017 και από τις συνθήκες πίεσης που δημιουργεί η εργασία αυτή, έχουμε 71 νεκρούς διανομείς. Ελπίζουμε πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας προστατεύσει, να μπορέσει να δώσει υπόσταση σε αυτό το νέο επάγγελμα. Είμαστε περίπου 27 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις πλατφόρμες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 7-8.000 στην ελληνική επικράτεια. Θέλουμε, πραγματικά, να μας βοηθήσουν να μην πιεζόμαστε να δουλεύουμε 10 ώρες την ημέρα, 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα, γιατί αυτό δημιουργεί πίεση, δημιουργεί συνθήκες εργασίας οι οποίες δεν είναι ασφαλείς κι έχουμε τόσα ατυχήματα μέσα σε 7 χρόνια. Δηλαδή έχουμε 10 νεκρούς συναδέλφους περίπου τον χρόνο».