«Οραματίζομαι την Ευρώπη ως έναν οικουμενικό φάρο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με εύρωστη οικονομία και ευημερία για τους πολίτες»

Συζήτηση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με νέες και νέους

Νίκος Ανδρουλάκης: Χαίρομαι που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, γιατί έχει μια αξία να συζητάμε για την ουσία των ευρωπαϊκών εκλογών. Τους συσχετισμούς, πως αυτοί θα κρίνουν το μέλλον μας, τι αποφασίζεται στην Ευρώπη, τι μπορεί να αλλάξει από τις Βρυξέλλες, ποια τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ποιες είναι οι ιδέες της πολιτικής ομάδας της σοσιαλδημοκρατίας που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ.
Δυστυχώς είμαστε 10 μέρες πριν  τις εκλογές, και ενώ ζήτησα debate, το αρνήθηκαν. Να ενημερώσουμε για τα κρίσιμα διλήμματα, που αφορούν όλον τον ελληνικό λαό .
Πάνω από όλα, ευχαριστώ τον φίλο μου, τον Γιάννη ,που ήρθε και μου έκανε έκπληξη και θα πάμε μαζί να δούμε τον αγώνα Ολυμπιακός- Φιορεντίνα. Εμείς είμαστε από τους χαρούμενους, ο Γιάννης είναι ΠΑΟΚτσής πήρε το Πρωτάθλημα, εγώ Παναθηναϊκός πήραμε το Ευρωπαϊκό στο μπάσκετ,  μακάρι να το πάρει σήμερα ο Ολυμπιακός να είναι και το πρώτο κύπελλο ελληνικής ομάδας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Ρένια Δεληκλειτσιώτη φοιτήτρια Δημ. Διοίκησης: Είμαι 19 χρονών και μένω στην Αθήνα. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι νέοι είναι η στέγαση, που έχει γίνει πολυτέλεια. Ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα στη χώρα. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;
Νίκος Ανδρουλάκης: Είναι ένα πρόβλημα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε περιοχές που έχουν πολύ τουρισμό, γιατί μετατρέπονται πάρα πολλές κατοικίες σε βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα γνωστά Airbnb, με αποτέλεσμα οι φοιτητές στην Κέρκυρα και στο Ηράκλειο να δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν κατοικία χαμηλού κόστους.
Αυτό το φαινόμενο είναι πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά. Η Ελλάδα είχε να ζήσει τέτοια στεγαστική κρίση από τα χρόνια της αστυφιλίας. Δυστυχώς, φαινόταν το πρόβλημα να έρχεται. Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Από το 2018 μέχρι το 2022 έχουν αυξηθεί τα ενοίκια 42% για τις οικογένειες και 51% για τους φοιτητές. Πάρα πολλοί άνθρωποι της γενιάς σας πια επιλέγουν σχολές στα μηχανογραφικά όχι βάσει αυτού που θέλουν να πετύχουν στη ζωή τους, αλλά βάσει του κόστους ζωής που είναι δυσβάσταχτο σε σχέση με τα ενοίκια και την καθημερινότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νέες ανισότητες, νέες αδικίες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Συν το δημογραφικό, που εάν τα νέα ζευγάρια δεν έχουν μια αξιοπρεπή στέγαση, δε μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους.
Εμείς λοιπόν τι είπαμε; Δεν είμαστε εφευρέτες, παίρνουμε μοντέλα άλλων χωρών, κυρίως της Πορτογαλίας που έχει ανάλογο μέγεθος και οικονομικές δυνατότητες με την Ελλάδα, αλλά και της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας της Γερμανίας και προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα: Πρώτον, δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών: είτε νεόδμητων από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε παρέχοντας φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ανακατασκευής για να ανοίξουν παλιά σπίτια και να ενταχθούν στη δεξαμενή. Δηλαδή δεν πληρώνεις ΕΝΦΙΑ, πληρώνεις μειωμένο φόρο στο ενοίκιο, αλλά βάζεις για 10-15 χρόνια το ακίνητο με ένα πολύ μειωμένο ενοίκιο για να το πάρουν κάποιοι νέοι άνθρωποι με κοινωνικά κριτήρια. Αυτή η δεξαμενή αν είχε ξεκινήσει όταν το πρωτοείπαμε, θα μπορούσε να έχει χιλιάδες σπίτια με χαμηλά ενοίκια που θα δημιουργούσαν έναν ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να πέσει συνολικά το κόστος ενοικίου στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Δεύτερον, προτείναμε κατάργηση της Golden Visa. Έρχονται χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών και αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα, είναι πάνω από 20.000 αυτοί που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια. Εμείς είπαμε καταργήστε την, η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς και αυτό είναι μια νίκη του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή εκεί που ήταν 250.000 και 400.000 ευρώ στα αστικά κέντρα, πήγαν στις 800.000 για να μη κινδυνεύουν ακίνητα που αφορούν τους φτωχότερους και τη μεσαία τάξη. Τρίτη πρότασή μας ήταν οι περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση. Μπορείς να έχεις Airbnb αλλά δε μπορείς να μετατρέψεις μια ολόκληρη πολυκατοικία σε Airbnb, στερώντας αυτά τα σπίτι από ελληνόπουλα που θέλουν να σπουδάσουν και να κάνουν τις οικογένειές τους. Από αυτά η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα, τα περιφρόνησε και χθες άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει “ψάχνω λεφτά για να συνεχίσω το πρόγραμμα Σπίτι μου” που δεν είναι για χαμηλό ενοίκιο, είναι για να αγοράσεις σπίτι με χαμηλό δάνειο. Πώς ψάχνεις λεφτά; Η απάντηση είναι πως ήρθαν τα λεφτά. 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που αντί να τα αξιοποιήσεις όπως οι Πορτογάλοι που έφτιαξαν 22.000 σπίτια, οι Ισπανοί 11.000 σπίτια, οι Ιταλοί 10.000 σπίτια, εσύ έβαλες στο πρόγραμμα αυτό μόνο 100 κατοικίες, 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Η Ευρώπη σου έστειλε τα λεφτά αλλά εσύ τα αξιοποίησες για άλλους λόγους, σε ένα ζήτημα που συμφωνώ μαζί σου ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της γενιάς μας. Άρα η Ευρώπη μπορεί, αρκεί και εμείς να ακολουθούμε βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλα κράτη.
Δάφνη Καστανιά, φοιτήτρια Οικονομικών: Είμαι 23 χρονών, τα παιδιά στην ηλικία μου αντιμετωπίζουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Σκέφτονται ότι μέχρι τα 30 δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν ένα δικό τους σπίτι, δικό του αυτοκίνητο, να γεμίσει το καλάθι του ψυγείου του. Κάτι που είναι πολύ σοβαρό και μας επηρεάζει στην καθημερινότητα μας. Θέλω να ρωτήσω, ποιος είναι εν τελεί ο ρόλος των πολιτικών τόσο σε ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο για προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη των νέων και να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια;
Νίκος Ανδρουλάκης: Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο τους νέους αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Εδώ τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, ο πληθωρισμός ξεκινά πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας, κορυφώνεται μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, υπάρχει ένα παράδοξο στην Ελλάδα, το φθινόπωρο του 2022, εκεί που η ακρίβεια στα τρόφιμα ακολουθεί τον γενικό πληθωρισμό, ο γενικός πληθωρισμός μένει σταθερός και εκτινάσσεται ο πληθωρισμός στα τρόφιμα. Αυτό είναι ένα καμπανάκι αισχροκέρδειας, που αντί να ηχήσει στα αφτιά της κυβέρνησης και να πάρει μέτρα, δεν έκανε τίποτα, με αποτέλεσμα αυτό που βιώνουμε σήμερα. Για πάρα πολλούς μήνες να έχουμε πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στα τρόφιμα απ’ ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Για να καταλάβετε, για τον μήνα Απρίλιο είχαμε υπερτριπλάσιο πληθωρισμό στα τρόφιμα, τον μήνα Μάρτιο υπερτετραπλάσιο. Πάμε τώρα στην ουσία. Εμείς έχουμε προτείνει πρώτον: μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, -δεν είπαμε για μηδενισμό από το 13% στο 0%-. Είπαμε για μείωση για κάποιες μονάδες σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο έχει εισπράξει 215 εκατ. ευρώ επιπλέον ΦΠΑ. Άρα, αν το πάμε αναλογικά, θα εισπράξει πολύ περισσότερα από όσο κοστίζει το μέτρο που προτείνουμε. Λέει η ΝΔ: «Δεν μειώνω το ΦΠΑ γιατί απέτυχε στην Ισπανία». Οι δεξιοί της Ισπανίας, το αδελφό κόμμα του κ. Μητσοτάκη λέει ότι πέτυχε και ζητούν συνέχιση του μέτρου που έχουν εφαρμόσει οι Ισπανοί σοσιαλιστές ακόμη και επέκταση σε περισσότερα προϊόντα. Άρα, έχουμε την ισπανική δεξιά, που το ζει, να λέει ότι πέτυχε και η ελληνική δεξιά να λέει ότι απέτυχε. Μάλλον κάτι δεν ξέρει καλά ο κ. Μητσοτάκης ή για ένα ακόμη θέμα περιφρονεί τη νοημοσύνη μας.
Δεύτερο θέμα, λέει ότι είναι υψηλού κόστους. 2 δισ.ευρώ είπε μια μέρα, σήμερα ένας εκπρόσωπος της ΝΔ είπε σε ένα κανάλι 12 δισ. Το μέτρο αυτό για την Ισπανία για περισσότερα αγαθά από αυτά που προτείνουμε εμείς και για πληθυσμό 48 εκατομμυρίων είναι 2.2 δισ. Εμείς έχουμε 11 εκατομμύρια πληθυσμό. Είναι προφανές ότι αυτό το μέτρο δεν είναι 2 δισ, εγώ το υπολογίζω περίπου 500 εκατ, αλλά που θα ελαφρύνουν τα βάρη που περνάτε και εσείς οι νέοι, οι αδύναμοι συνάνθρωποι μας και η μεσαία τάξη αποκλιμακώνοντας τις τιμές των προϊόντων. Προτείναμε επίσης ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ και Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτή την περίοδο έπρεπε να υπάρχουν χιλιάδες έλεγχοι και μεγάλα πρόστιμα. Ούτε  χιλιάδες έλεγχοι γίνονται, ούτε μεγάλα πρόστιμα επιβάλλονται, με αποτέλεσμα κάποιοι να συνεχίζουν τον πληθωρισμό της απληστίας. Τρίτον, Ενιαία Αρχή Καταναλωτών. Τι κάνουν τα άλλα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη; Όταν ένα προϊόν έχει στη Γερμανία πολλαπλάσια τιμή από ότι στην Ελλάδα, ενημερώνουν τους καταναλωτές και αναλαμβάνουν ως ένα κίνημα αλληλεγγύης να στείλουν μήνυμα στην εταιρεία. Όταν η εταιρεία φοβάται ότι το κίνημα θα την πλήξει στους τζίρους επειδή θα κάνει εμπάργκο σε πολύ περισσότερα προϊόντα όταν κερδοσκοπεί σε κάποια, φοβάται να κάνει αθέμιτες πρακτικές. Όλα αυτά που προτείναμε η κυβέρνηση τα αρνείται. Φέραμε την Ενιαία Αρχή Καταναλωτών και η κυβέρνηση δεν τα ψήφισε. Απάντησε ο πρωθυπουργός με την επιστολή Φον ντερ Λάιεν. Αυτό που λέει αφορά διασυνοριακά εφοδιαστικά ζητήματα προϊόντων και είναι γνωστό στην ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν μελέτες από το 2020 για τις χώρες Benelux, γιατί η Ελλάδα δε ζήτησε το 2020 μαζί με τις άλλες χώρες να κάνουν και στη χώρα μας έρευνα; Καλό είναι να γίνει, αλλά δεν είναι πρωτοβουλία Μητσοτάκη, είναι πρωτοβουλία άλλων χωρών και δε μπορεί να υποτιμά πάλι τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα και  τις μεγάλες λύσεις, επέλεξε πάλι την επικοινωνία. Αυτό ήταν η επιστολή Φον ντερ Λάρεν, μια κωμωδία σε σχέση με ένα τεράστιο ζήτημα που λέγεται ακρίβεια. Πρέπει επιτέλους κάτι να κάνουμε και να σπάσουμε τα ολιγοπώλια.
Μιχάλης Χρυσολωράς, 37 ετών μόνιμος κάτοικος Σερίφου: Αυτά που ακούστηκαν αφορούν και εμάς στις δυτικές Κυκλάδες, Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για το πως θα περιοριστούν οι συνέπειες του υπερτουρισμού στα νησιά μας κάτι που παράλληλα σημαίνει ερήμωση το χειμώνα. Επίσης, όταν υπάρχει σοβαρό ιατρικό περιστατικό, η διακομιδή γίνεται στη Σύρο που δε μπορεί να αντιμετωπίσει τα περιστατικά και δε μπορούμε να πάμε στην Αθήνα.
Νίκος Ανδρουλάκης: Είχαμε κάνει μια εκδήλωση στη Νάξο στη μνήμη της αείμνηστης Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά. Ήρθα πρόσφατα και επισκέφθηκα το Κέντρο Υγείας στη Σέριφο. Για εμάς πρέπει κάθε νησί να έχει μια οργανωμένη μονάδα υγείας για τα μικρότερα νησιά και ένα νοσοκομείο στα μεγαλύτερα νησιά, διότι η υγεία και η παιδεία είναι οι δύο πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Αν δεν στηρίξουμε ιδίως στα θέματα νησιωτικότητας, τότε οι άνθρωποι της γενιάς σου, επιλέγοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής γι’ αυτούς και τα παιδιά τους, θα φεύγουν στα αστικά κέντρα. Πρωτοεπισκέφθηκα τη Σέριφο πριν 2 χρόνια νομίζω. Στην επιστροφή μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ένα παιδί που είχε κάποιο ατύχημα, έφυγε από το νησί να κάνει ακτινογραφία στον Πειραιά, ενώ θα υπήρχε η δυνατότητα αν είχε αδειοδοτηθεί στην ώρα του το μηχάνημα που ήδη διαθέτει η Σέριφος. Αυτό τι δείχνει; Υπάρχει αβελτηρία, υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης. Δε μπορεί οι νησιώτες μας μέσω του υπερτουρισμού να ζουν μια πανάκριβη ζωή με αποτέλεσμα να έχουμε νησιά ζωντανά το καλοκαίρι και νησιά φαντάσματα το χειμώνα.
Τι προτείνουμε: Πέρα από τα υγειονομικά θέματα, φορολογικά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις σε όλα τα μικρά νησιά και όχι αυτή τη στιγμή τα νησιά να είναι κέντρα real estate. Αφελληνίζουν τα νησιά μας και είναι ντροπή για τη Νέα Δημοκρατία που με τη δική μου πίεση η Golden Visa πήγε στις 800.000 αλλά στα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων έμεινε στις 400.000, με αποτέλεσμα να κινδυνεύετε να γίνετε πόλος έλξης της Golden Visa, με ό,τι θα σημάνει αυτό για τα επόμενα χρόνια, για τα ακίνητά σας, την καθημερινότητά σας και το περιβάλλον. Πάμε στο περιβάλλον, τα νησιά δεν έχουν νερό, δε μπορεί κάποιοι να κάνουν παράνομα ή νόμιμα πισίνες και να μην υπάρχει νερό για παραγωγικές επενδύσεις. Πρέπει να υπάρξουν μελέτες για το πώς θα σώσουμε τον χαρακτήρα των μικρών νησιών της πατρίδας μας, και για εσάς τους κατοίκους αλλά και για εθνικούς και πολιτισμικούς λόγους. Ο πολιτισμός της πατρίδας μας δεν πρέπει να γίνει εμπόριο ξένων επενδύσεων, που κάποιοι επαίρονται ότι είναι πολλές αλλά το 42% πανελλαδικά είναι real estate. Γι’ αυτό επιμένω στις παραγωγικές επενδύσεις, χαίρομαι που υπάρχουν νέοι άνθρωποι που έχουν μείνε εκεί. Έχουν πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες, πρέπει κι εμείς να τους στηρίξουμε, να είμαστε στο πλευρό τους με χαμηλό κόστος ενέργειας, χαμηλό κόστος υδάτινων πόρων και φορολογικά κίνητρα. Αυτή είναι η προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ για τα νησιά μας και πρωτίστως τα μικρά νησιά.
Νίκος Παρασκευόπουλος, 36 ετών νέος δικηγόρος: Το μείζον ζήτημα που απασχολεί τους δικηγόρους και πολλούς από τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι η φορολόγηση του τεκμαρτού και όχι του πραγματικού εισοδήματος, που ωθεί πολλούς από εμάς να προτιθέμεθα να φύγουμε από το επάγγελμα, εξαιτίας του δυσβάσταχτου κόστους. Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ, σε αντιστοίχιση με τα ζητήματα των άλλων κρατών, να υπάρξει εναρμόνιση;
Νίκος Ανδρουλάκης: Έχετε δίκιο, πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση, υπάρχουν νέες τεχνολογίες που αξιοποιούνται από άλλα κράτη στη φορολογική τους πολιτική για να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη, εδώ δεν υπάρχει. Στα μερίσματα είμαστε πολύ χαμηλά στη φορολόγηση εμείς και η Λιθουανία. Είπαμε πέρυσι ως ΠΑΣΟΚ μερίσματα άνω των 100.000 ευρώ να φορολογηθούν  πάνω από 10%, μας είπαν φορομπήχτες και τελικά η κυβέρνηση σας κορόιδεψε. Χωρίς να σας πει τίποτα προεκλογικά, ήρθαν μετά από λίγους μήνες και αντί να φορολογήσουν τα μερίσματα, φορολογούν τα επαγγέλματα σας και εμάς. Υπάρχει φοροαποφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες; Υπάρχει. Αλλά με το τεκμαρτό ποιον βοηθάς, τον μηχανικό ή δικηγόρο που έχει χαμηλά εισοδήματα ή τον στρατηγικό κακοπληρωτή φοροφυγά που μπορεί να βγάζει  εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και με το τεκμαρτό μπορεί να δίνει λίγα και να φοροαποφεύγει; Διαφωνώ πλήρως με την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και αν ήμουν πρωθυπουργός θα χρησιμοποιούσα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να πληρώνει για τα εισοδήματα του και όχι κάποιοι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί να πληρώνουν ελάχιστα για μεγάλα εισοδήματα και κάποιοι άλλοι να μπαίνουν σε μεγάλη γραφειοκρατική περιπέτεια με κόστος. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Εάν δεν μπορούν, ας μιμηθούν άλλα ευρωπαϊκά παραδείγματα. Δε μπορεί λοιπόν να λέει στο ΦΠΑ δε μπορώ να το μειώσω γιατί δε θα περάσει στην τιμή άρα εσύ φταις και σε εσάς να λέει ότι δε μπορώ να ελέγξω με σύγχρονα μέσα άρα φορολογώ οριζόντια. Και μετά να λέει έχεις 4 εκατ. ευρώ ακίνητο; Να στο δώσει ο παππούς σου χωρίς φόρο. Να λέει έχεις 1.5 εκατ ευρώ μετοχές του ΟΤΕ; 5% φόρο. Όχι αυτό είναι τεράστια αδικία εις βάρος των νέων γενεών, γι’αυτό έχουμε άλλη φορολογική προσέγγιση από τη Νέα Δημοκρατία.
Φωτεινή Παλιεράκη, Μηχανικός Ορυκτών Πόρων: Συχνά επικαλούμαστε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, θα ήθελα να μας πείτε ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και το πώς θα μπορούσαμε να εναρμονιστούμε με το περιβάλλον μας, ώστε και να ωφεληθούμε, αλλά χωρίς να υπάρχουν ταυτόχρονα συνέπειες για τους πολίτες της χώρας;
Νίκος Ανδρουλάκης: Ως ευρωβουλευτής πάλεψα πολύ σε αυτό το θέμα με πραγματικό αποτέλεσμα. Το 2016 εάν δεν κάνω λάθος, με τροπολογία μου έδωσα την δυνατότητα στη χώρα μας να διαπραγματευτεί μεγάλα πακέτα ενισχύσεων μέσω του συστήματος εμπορίας ρύπων, για να αποκτήσουμε διασύνδεση με τα νησιά μας και καλύτερο δίκτυο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με άστοχη διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης χάσαμε πολλά, πρέπει να πήραμε 800 εκατ.ευρώ ενώ θα μπορούσαμε να πάρουμε περισσότερα. Πρωταγωνίστησα στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, του RescEU, για να μπορούν να έρχονται και να δείχνουν έμπρακτη αλληλεγγύη και με εναέρια και με επίγεια μέσα, πυροσβέστες να βοηθούν δωρεάν. Αυτά έχουν τη δική μου υπογραφή, και μάλιστα τα 7 καναντέρ που έχει παραγγείλει η χώρα μας, τα 2 θα είναι εντελώς δωρεάν και αυτό δική μου πρωτοβουλία. Η Ευρώπη πρέπει για όλα και ιδιαίτερα για τα κράτη του νότου να δείχνουν τον ύψιστο βαθμό αλληλεγγύης και να παρέχουν στήριξη.
Πάμε στο θέμα της ενέργειας. Τι πρέπει να κάνουμε, θέλουμε κυκλική, βιώσιμη οικονομία αλλά η ενεργεία έχει εκτιναχθεί μαζί και το κόστος ζωής. Εδώ και πολλά χρόνια έχω προτείνει την ενίσχυση του δικτύου εντός της χώρας και μια ενεργειακή λεωφόρο Ελλάδας – Κεντρικής Ευρώπης. Χωρίς αυτά ούτε μπορούμε να κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση, ούτε η χώρα μας να είναι ενεργειακά ασφαλής σε ικανοποιητικό βαθμό .Ενώ εδώ και πολλά χρόνια δεν έβλεπα να λέει η κυβέρνηση κάτι ενδιαφέρον, προχθές ακούω έναν επιχειρηματία από τους μεγάλους παίκτες της ενέργειας, να μιλά για το θέμα του δικτύου, ότι δε μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι, χωρίς δίκτυο και ξαφνικά το συζητούν όλοι! Τώρα το θυμήθηκαν; Όταν η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι καν πράσινη γιατί βάζεις στρατηγικά το φυσικό αέριο μεταβατικό ορυκτό καύσιμο, ούτε δίκαιη είναι γιατί κάνεις τεράστια πάρκα και αφήνεις απ’ έξω συνεταιρισμούς, ενεργειακές κοινότητες και φτωχά νοικοκυριά που θα μπορούσαν με φωτοβολταϊκά στις στέγες για χαμηλό κόστος ενέργειας, και ό,τι δεν καταναλώνει να το πουλάει ξανά στο δίκτυο και να εξοικονομεί χρήματα για λιπάσματα, ζωοτροφές, άλλους παραγωγικούς συντελεστές, άρα να έχει ανταγωνιστικότητα μακροπρόθεσμα. Αυτά η Νέα Δημοκρατία δεν τα έκανε γιατί μετέτρεψε την πολιτική σε μπίζνα με την εγχώρια ολιγαρχία και τα ξένα funds. Διαφωνώ απόλυτα με αυτή την πολιτική επιλογή και τώρα βλέπω ως μηχανικός ότι ως το 2027 θα αποκαλυφθεί ότι δεν έχουν καν σχέδιο, γιατί ούτε το δίκτυο υπάρχει, ούτε η ζήτηση. Είναι μια άναρχη πελατειακή στρατηγική που θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τη σημερινή κυβέρνηση εις βάρος του ελληνικού λαού. Μια χώρα που λόγω ήλιου, αέρα και θάλασσας με τις νέες τεχνολογίες να παίξει στρατηγικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση. Αυτό είναι το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με μια Ευρώπη πρωταγωνιστή, χωρίς εξαρτήσεις, κυρίως λόγω φυσικού αερίου.
Γιώργος Παπαγεωργίου, δικηγόρος: Στο δρόμο για τις ευρωεκλογές παρατηρούμε μια ενδυνάμωση της ακροδεξιάς, Πώς θα μπορέσει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό όραμα και να δημιουργήσει ανάχωμα;
Νίκος Ανδρουλάκης: Εκατομμύρια άνθρωποι πάνε στην αποχή, και στην Ελλάδα που έχει από τη μικρότερη συμμετοχή. Και εκατομμύρια πάνε στα άκρα. Γιατί; Η μαγική λέξη είναι η λέξη ανασφάλεια, οικονομική, κοινωνική και γεωπολιτική ανασφάλεια. Η Ευρώπη που οραματίζομαι, είναι η Ευρώπη της ασφάλειας, μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά, κοινωνικά με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, με ένα μοντέλο ευρωπαϊκής οικονομικής κυριαρχίας, που θα επενδύσει στις χώρες για να επαναπατρίσουμε τα παραγωγικά κομμάτια που έφυγαν στην Κίνα και σε άλλες χώρες. Μια Ευρώπη με κοινή στρατηγική στα θέματα ασφάλειας. Να νιώσουν οι πολίτες ότι υπάρχουν ηγέτες και κόμματα που υπηρετούν το σχέδιο της ενωμένης Ευρώπης και όχι αυτής του «λίγο μαζί και πολύ χωριά» που εντέλει συναποφασίζει ο γαλλογερμανικός άξονας. Τότε οι πολίτες θα ξαναδούν γοητευτικά το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.
Για να είμαι δίκαιος, πήραμε πρωτοβουλία που συνυπέγραψαν και άλλα κόμματα και λέει ότι κανείς να η συνεργαστεί με την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά. Αρνήθηκε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του κ. Βέμμπερ, της κυρίας Φον ντερ Λάϊεν και του κ. Μητσοτάκη, γιατί πολύ απλά κάτω από το τραπέζι έχουν ήδη συμφωνήσει με τη γέφυρα στην Ακροδεξιά που λέγεται κυρία Μελόνι. Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα , αυτή είναι Νέα Δημοκρατία, η συμμαχία της δεξιάς με τα άκρα. Όσο χαϊδεύεις τα άκρα τόσο τα νομιμοποιείς και εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Όταν ήρθε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, ακούσαμε τόσες συνωμοσιολογίες από το στόμα του πρωθυπουργού ότι εμείς το φτιάξαμε. Να έχω τόση δύναμη; Να έβαλα να συνεννοηθούν Πράσινοι, Φιλελεύθεροι του Μακρόν, Αριστερά, Σοσιαλδημοκράτες, 7 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, ε νομίζω είναι λίγο δύσκολο. Ήταν μια αυθόρμητη πολιτική απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και της διάκρισης των εξουσιών που υπάρχει στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Ποιοι όμως τον στήριξαν και δεν το ψήφισαν; Το μεγάλο μέρος του ΕΛΚ και η Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά. Σε αυτό το ψήφισμα φάνηκε η πραγματική συμμαχία και ο πραγματικός λόγος που δε θέλουν να υπογράψουν μαζί μας κάτι πολύ απλό: Αποκλείουμε οποιαδήποτε συνεργασία με την Ακροδεξιά και τα κόμματα που υπονομεύουν το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών.
Μαρία Αθανασοπούλου, Απόφοιτη νοσηλευτικής & εργαζόμενη στην εστίαση:
Πολλοί νέοι αναγκαζόμαστε να ζούμε στην εργασιακή επισφάλεια, με δουλειές part time, κακοπληρωμένες. Πώς θα βελτιώσετε την εργασιακή πραγματικότητα για εμάς και τη γενιά μας και πώς η Ευρώπη θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση;
Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν είναι περίεργο, που έχουμε τέτοια έλλειψη σε νοσηλευτές κι εσύ εργάζεσαι στην εστίαση;
Μαρία Αθανασοπούλου: Δεν είναι εύκολο να σε πάρουν στη δουλειά χωρίς προϋπηρεσία.
Νίκος Ανδρουλάκης: Δείτε το παράλογο στη χώρα, μια χώρα με τεράστιες ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό που φεύγουν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές στο εξωτερικό, να μη φτιάχνει ένα περιβάλλον ασφάλειας με καλούς μισθούς για να πάνε ελληνόπουλα που σπουδάζουν νοσηλευτική να δουλέψουν στο ΕΣΥ. Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Στο ερώτημα σας: Οι σοσιαλιστές κατεβάζουμε υποψήφιο για την Κομισιόν τον Νικόλας Σμιτ, που ήταν Επίτροπος στα εργασιακά και πήρε σοβαρές πρωτοβουλίες. Έκανε μια κοινοτική Οδηγία για τον κατώτατο μισθό, πήρε μια πρωτοβουλία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, τους ντελιβεράδες, την αδιαφάνεια που έχουν οι πλατφόρμες, στα ζητήματα πώλησης και κοστολόγησης της διαφοράς και άλλα θέματα που αφορούν άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Ο υποψήφιος μας είναι ο μόνος που πήρε τέτοιες πρωτοβουλίες, παρόλο που είχε την κα Φον ντερ Λάιεν και είναι τιμή μας που τον έχουμε υποψήφιο. Αλλά αυτά πρέπει να γίνουν εντός της χώρας, πρέπει να γίνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις και χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση γιατί εντός της χώρας ο λαός μας πέρασε δέκα χρόνια λιτότητας πάρα πολύ δύσκολα, τώρα ζει χρόνια ακρίβειας και πρέπει να λύσουμε θέματα ποιότητας ζωής. Το χαμηλό κόστος ζωής, οι αξιοπρεπείς μισθοί, τα εργασιακά δικαιώματα είναι ποιότητα ζωής και οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες αυτά τα έχουμε προτεραιότητα, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Ελένη Ντάφου, τελειόφοιτη Μαθηματικού: Με όλα τα προβλήματα οι νέοι αισθάνονται αποκομμένοι από την πολιτική πόσο μάλλον από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που μοιάζουν αποκομμένοι από εμάς. Γιατί να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές και πόσο μάλλον γιατί να ψηφίσω εσάς;
Νίκος Ανδρουλάκης: Πάντα πρέπει να ψηφίζουμε στις εκλογές, η μη συμμετοχή δε λύνει κάτι, πρέπει να συμμετέχουμε. Η μειωμένη συμμετοχή βοηθά τα κόμματα που έχουν δυνατότητες να δημιουργήσουν πολιτική κυριαρχία μέσω των media, μέσω πολλών μηχανισμών. Άρα η συμμετοχή βοηθάει να υπάρχει ένα γνήσιο αποτέλεσμα μιας μεγάλης δημοκρατικής νομιμοποίησης. Τώρα ειδικά για τις ευρωεκλογές, η αποχή είναι ακόμη μεγαλύτερη – αυτό είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο –  και νιώθουν οι πολίτες ότι δεν τους αφορούν. Από τη δική μου εμπειρία 8 χρόνια εκεί, οι περισσότερες αποφάσεις, από την απαγόρευση των πλαστικών μέχρι τα θέματα του κόστους ενέργειας, τα ζητήματα ποιότητας διατροφής, την ποιότητα φαρμάκων, περνούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πώς; Με νομοθεσίες που γίνονται μεταξύ τριών θεσμών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ψηφίζετε εκπροσωπείται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι οι Υπουργοί της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είναι οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ευρώπης, σε ένα τραπέζι διαπραγματεύονται για να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όταν οι εκπρόσωποι αυτών των τριών συστημάτων είναι προοδευτικοί σοσιαλδημοκράτες, τότε το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο δυνατό. Παράδειγμα Ανδρουλάκη, το δικό μου προσωπικό παράδειγμα. Γιατί άργησα; Είναι εδώ ο συνεργάτης μου, ο κ. Παπάζογλου, που έχει ασχοληθεί προσωπικά. Γιατί αργήσαμε στις διαπραγματεύσεις ένα εξάμηνο να συναποφασίσουμε με τους θεσμούς τη δημιουργία και τον προϋπολογισμό 3,1 δισεκ. του RescEU; Διότι είχαμε γερμανική προεδρία, πολυφωνία από την Γερμανία.  Όταν ήρθε η πορτογαλική όμως προεδρία που ήταν μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα, όλα επιταχύνθηκαν. Και πήραμε μια γρήγορη απόφαση με μια γρήγορη συμφωνία.
Άρα, εν κατακλείδι ψηφίζοντας ιδιαίτερα προοδευτικές δυνάμεις πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες καλύτερων δυνατών αποφάσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή σας. Γι’ αυτό σας ζητώ και να συμμετέχετε και να δώσετε μέσω του ΠΑΣΟΚ δύναμη στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Να το πω απλά, γιατί εδώ είστε κάποιοι νεότεροι και κάποιοι λίγο μεγαλύτεροι. Τα χρόνια της λιτότητας, η δική μας πολιτική ομάδα έλεγε όχι τόση λιτότητα για την Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, έλεγαν ακόμα περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα.
Να πάμε στα χρόνια της ακρίβειας; Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έλεγαν κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε τις αδύναμες χώρες του νότου και να ξαναπάμε σε σύγκλιση. Τώρα είμαστε σε απόκλιση γενεών, οικονομιών, κρατών.
Τι λέει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Το είπα προηγουμένως, περισσότερο «λίγο» και λιγότερο «μαζί». Όσο, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ισχυρό, φρενάρει η ενοποίηση, που σημαίνει περισσότερη αλληλεγγύη, άρα καλύτερη ζωή για όλους τους λαούς της Ευρώπης. 
Γι’αυτό σας ζητώ να συμμετέχετε την 9η Ιουνίου και δίνοντας δύναμη στον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, δίνετε δύναμη στην ελπίδα της Σοσιαλδημοκρατίας για να αγωνιστεί και τη δύναμη για καλύτερες ημέρες τα επόμενα χρόνια σε όλη την Ένωση.
Λαμπρινή Κακάβα, Φοιτήτρια Δημόσιας Διοίκησης:  Καλησπέρα και από εμένα. Εγώ ήθελα να πω ότι ακούω/ακούμε συχνά πολιτικούς να αναφέρονται στην ανάγκη κοινών εργαλείων αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για εμάς τους απλούς πολίτες και γιατί θεωρείται αυτό σημαντικό;
Νίκος Ανδρουλάκης: Γιατί χωρίς χρήματα δεν μπορείς να στηρίξεις ούτε το κοινωνικό κράτος ούτε την οικονομία. Κι επειδή οι μικρές χώρες του νότου  και άλλα κράτη έχουν οικονομικά προβλήματα στην Ένωση, χρειάζονται στήριξη γιατί εδώ υπάρχει μια ασυμμετρία ανταγωνιστικότητας.
Η Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες, όχι μόνο πια της δύσης αλλά και της ανατολής, έχουν πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχουν μεγάλο ποσοστό εξαγωγών, έχουν ισχυρές οικονομίες. Εμείς δεν έχουμε βιομηχανία, με αποτέλεσμα να εισαγάγουμε πολλά προϊόντα από αυτές τις χώρες. Άρα, ένα μέρος της δικής τους ευμάρειας είναι ότι εμείς καταναλώνουμε προϊόντα δικά τους.
Αυτό, λοιπόν, για να το ισοφαρίσουμε – για να το πω απλά – πρέπει ένα κομμάτι των εσόδων τους να γίνεται κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία είτε μέσω αυτού του μηχανισμού είτε μέσω ευρωομολόγου, ώστε να γίνονται παραγωγικές επενδύσεις σε κράτη χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Επενδύσεις που αφορούν στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, διάφορα ζητήματα έρευνας – τεχνολογίας, με αποτέλεσμα και εμείς να ανεβαίνουμε ανταγωνιστικά αλλά και να έχουμε έναν υγιή οικονομικό κύκλο. Όσο πιο καλά πάμε εμείς οικονομικά, τόσο και αυτοί θα έχουν οικονομική δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους. Άρα, αυτό είναι ένα θέμα οικονομικής ισορροπίας της Ένωσης, οι λεγόμενες διαβιβαστικές πληρωμές.
Όμως, αυτό που είπα προηγουμένως έχει να κάνει και με κάτι που δεν αφορά την Ένωση, αφορά τη γεωπολιτική μας ασφάλεια και την οικονομική μας ασφάλεια.
Όταν έγινε η πανδημία, ψάχναμε να βρούμε μάσκες τους πρώτους μήνες. Ψάχναμε να βρούμε αναπνευστήρες. Το RescEU που κάναμε, έφτιαξε αποθήκες τελικής καταφυγής.
Εμείς τι λέμε; Ένα κομμάτι αυτών των ταμείων είναι και για την ευρωπαϊκή οικονομική κυριαρχία. Να επαναπατρίσουμε κομμάτι της παραγωγικής βάσης, με αποτέλεσμα και να είμαστε σε μια οικονομική ασφάλεια και όχι ευάλωτοι σε τρίτα κράτη, αλλά και να ανοίξουν καλές θέσεις εργασίας και έτσι να έχετε όλοι περισσότερες πιθανότητες να ζήσετε σε μια Ένωση οικονομικά ανεπτυγμένη και με καλύτερη ευημερία τα επόμενα χρόνια.
Γι’αυτό μιλάμε για αυτά τα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν βέβαια και υποδομές και θέματα κοινωνικού κράτους. Αλλά κυρίως τα επόμενα χρόνια πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση στις παραγωγικές επενδύσεις.
Αργυρώ Παπαδάτου, Φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου: Καλησπέρα και από εμένα. Θα ήθελα να πω ότι βλέπουμε τις αλλεπάλληλες κρίσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, στην Μέση Ανατολή. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο εφικτό είναι να μιλάμε για κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας; Και αν τα σύνορα είναι όντως ευρωπαϊκά ή είναι μόνο στα λόγια; Ευχαριστώ πολύ.
Νίκος Ανδρουλάκης: Ο μακαρίτης ο Κίσσινγκερ έλεγε «ποιον να πρωτοπάρουμε τηλέφωνο από την Ευρώπη;», υπονοώντας ότι η Ευρώπη έχει πολυφωνία, αλλά και περιφρονώντας τη δύναμη της Ευρώπης.
Εγώ την πιστεύω την Ευρώπη. Και πώς την πιστεύω; Δεν την πιστεύω ως μια δύναμη ισχυρή στρατιωτικά, η οποία θα επεμβαίνει με έναν βίαιο τρόπο για να ενισχύει την γεωπολιτική της ισχύ. Την οραματίζομαι ως έναν οικουμενικό φάρο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού του κράτους δικαίου, με μια οικονομία εύρωστη, με ευημερία για τους πολίτες που θα είναι κι ένα παράδειγμα προς μίμηση για άλλους λαούς ανά τον κόσμο.
Να λένε οι λαοί της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής ότι «αυτή η συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών δημιούργησε την καλύτερη ποιότητα ζωής στην ανθρωπότητα, άρα να ακολουθήσουμε αυτό, παρά να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας ή να έρχονται κάποια τρίτα κράτη να επενδύουν με όρους αποικιοκρατικούς στις χώρες μας». Έχω πάρα πολλά παραδείγματα, απλά δεν έχουμε χρόνο για να σας τα περιγράψω.
Αυτή η Ευρώπη, λοιπόν, για να τα πετύχει όλα αυτά που οραματίζομαι, πρέπει να έχει γεωπολιτική ασφάλεια.
Τι σημαίνει ενιαία εξωτερική πολιτική; Δεν παίρνω, ως Πούτιν, να δω μόνο τον Σολτς. Μετά να δω σε ένα τεράστιο και μακρύ τραπέζι τον Μακρόν και πάει λέγοντας. Υπάρχει ένας ισχυρός εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες που εκπροσωπεί όλα τα κράτη με κοινή φωνή για αυτά τα 500 εκατ. ανθρώπων που θέλουν ειρήνη σε όλη την ανθρωπότητα, ειρήνη σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Μία φωνή είναι η ενιαία εξωτερική πολιτική είτε απέναντί μας είναι ο Πούτιν είτε είναι ο Ερντογάν είτε οποιοσδήποτε άλλος περιφρονεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των ευρωπαϊκών κρατών, τον τρόπο ζωής, κουλτούρας, αντίληψης για το κράτος δικαίου αλλά και για τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, που πρέπει να έχουμε εμείς ως Ευρωπαίοι πολίτες.
Ευρωστρατός. Εγώ τον ευρωστρατό τον αναφέρω όχι ως ένα νέο ΝΑΤΟ, αλλά ως μια δύναμη που θα είναι σε όλα τα σύνορα της Ευρώπης, από την Φινλανδία και την Σουηδία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο, και θα θυμίζει σε οποιονδήποτε αναθεωρητή ηγέτη ότι αν διανοηθεί να τα βάλει με μια χώρα της Ευρώπης, θα έχει απέναντί του όλους τους στρατούς της Ευρώπης. Άρα, είναι ένα συμβολικό και συνάμα ουσιαστικό εγχείρημα.
Και, τρίτον, οι εξοπλισμοί. Δεν μπορεί ο λαός μας να δίνει δισεκατομμύρια, τόσα δισεκατομμύρια. Εγώ, το ΠΑΣΟΚ, έχουμε στηρίξει. Θέλουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη την Ελλάδα, αλλά με ένα μέτρο. Ποιο είναι το μέτρο; Να έχουμε καλή υγεία, καλή παιδεία, καλά πανεπιστήμια. Μπορεί τον Ερντογάν να μην τον ενδιαφέρει. Μπορεί να ενδιαφέρει ένα κομμάτι του τουρκικού λαού. Στα δυτικά παράλια. Μπορεί εκεί να υπάρχει μια προπαγάνδα εθνικιστική που δημιουργεί άλλες προτεραιότητες στη συνείδηση του λαού. Όχι, εμείς είμαστε ένας ευρωπαϊκός λαός. Για εμάς προτεραιότητα είναι οι δαπάνες μας να πηγαίνουν στο κοινωνικό κράτος και την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Και, βέβαια, εξοπλισμοί λελογισμένοι.
Πώς θα αντικαταστήσουμε οποιαδήποτε στήριξη από χρήματα που πρέπει να δώσουμε αλλού, μέσω πολιτικής που δεν θα επιτρέπει να ενισχύεται εξοπλιστικά η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα; Δηλαδή, έχω πει πάρα πολλές φορές, το έχω βάλει σε φακέλους με δική μου πρωτοβουλία, πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική γιατί είναι κάτι δίκαιο, είναι ζήτημα αλληλεγγύης. Να μην μπορεί να πουλήσει κανένα κράτος όπλα σε μια χώρα που αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν απέναντι σε ευρωπαϊκό κράτος. Ή μπορεί να αξιοποιηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις. Ή μπορεί να αξιοποιηθούν από ηγέτες εις βάρος της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.
Άρα, κοινή εξωτερική πολιτική, ευρωστρατός, ενιαίοι κανόνες εξαγωγής όπλων με κριτήρια την γεωπολιτική ασφάλεια της Ένωσης αλλά και άλλων περιοχών του κόσμου. Αυτά τα τρία δίνουν έναν χαρακτήρα στην Ευρώπη. Όχι μόνο απέναντι στον Ερντογάν και στον Πούτιν, αλλά απέναντι και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Γιατί την Ευρώπη εγώ την οραματίζομαι ως έναν αυτόνομο πολιτικό παίκτη που με τις δυνατότητες που θα έχει, θα δημιουργήσει ένα παράδειγμα σε όλη την ανθρωπότητα, απέναντι και στα λάθη που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τις επιλογές τους σε κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα σε πάρα πολλά σημεία του πλανήτη.
Soft power που θα μπορεί όμως να είναι ένα παράδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας για όλη την ανθρωπότητα. Αυτό θέλω για την Ευρώπη.
Νίκος Σταυρόπουλος, Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων: Καλησπέρα, καλή επιτυχία. Εγώ ήθελα να ρωτήσω, γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ και όχι ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία;
Νίκος Ανδρουλάκης: Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι μαγκιά. Σε μια παλιά διαφήμιση, θυμάμαι τώρα, ήταν μια διαφήμιση πριν μπω εγώ στη νεολαία. Θυμάμαι ήταν ένας ωραίος τύπος και το έλεγε ως σύνθημα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ «Το ΠΑΣΟΚ είναι μαγκιά», κάπως έτσι.
Λοιπόν, ακούστε. Καταρχάς για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα ΄ναι ισχυρότερη, αξιόπιστη αντιπολίτευση, που την έχει ανάγκη ο τόπος για να μην έχουμε απάντηση για Τέμπη, υποκλοπές, ακρίβεια, κατάρρευση υγείας, πάντα «41%».
Δηλαδή, ο πρώτος λόγος είναι για να καμφθεί και να μπει φρένο στην τεράστια αλαζονεία του Μαξίμου που είχε το θράσος ο πρωθυπουργός να σας εκβιάσει κιόλας. Τι σας είπε; Έχει 121 βουλευτές διαφορά από το δεύτερο κόμμα – πρωτοφανές σενάριο για τα χρόνια της μεταπολίτευσης – αλλά θέλει ακόμη περισσότερους για να κυβερνήσει. Δηλαδή αυτό είναι σοκαριστικό. Τέτοιο μνημείο αλαζονείας δεν έχει ξαναγίνει. Να εκβιάζει έναν λαό να του δώσει ακόμη περισσότερη δύναμη, όταν έχει τέτοια διαφορά από την αντιπολίτευση.
Δεύτερος λόγος. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, με το πρόγραμμά του, με τις προοδευτικές του ιδέες, με τους νέους ανθρώπους, τα νέα του στελέχη, μπορεί να είναι αξιόπιστη και κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Άρα, να υπάρχει κυβερνητική επιλογή σοσιαλδημοκρατική για να βελτιώσει ραγδαία προς το καλύτερο την ζωή σας, βάσει των προγραμμάτων που υλοποιούνται σε πολλά κράτη της Ευρώπης από την δικιά μας ιδεολογική οικογένεια.
Τρίτος λόγος, πολύ σημαντικός, είναι τα ευρωπαϊκά. Το είπα και προηγουμένως. Κάθε ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι ψήφος στην κυρία Φον ντερ Λάιεν. Δεν νομίζω ότι άρεσε η πολιτική της κυρίας Φον ντερ Λάιεν στον ελληνικό λαό και στους ευρωπαϊκούς λαούς. Που φτάσαμε στο σημείο να μας περιφρονούν πολύ αδύναμα κράτη του κόσμου, διότι είχαμε μια αδύναμη ηγεσία και με αδύναμες πολιτικές επιλογές.
Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες που έχουν πραγματικά σταθεί ως πρωτοπόροι στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης αλληλεγγύης.
Και κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος σε μια πολιτική ομάδα που δεν παίζει κανέναν ρόλο γιατί είναι πολύ αδύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πιστεύω ότι αξίζει κι έχετε πολλούς λόγους αυτή τη φορά να στηρίξετε την παράταξή μας. Και σας δεσμεύομαι προσωπικά ότι με τον αγώνα μου, με τον αγώνα μας είναι στοίχημα γενιάς να αλλάξουμε την Ελλάδα και να ζήσετε πραγματικά μια καλύτερη ζωή, με περισσότερες ευκαιρίες, με περισσότερα όνειρα που θα πραγματοποιούνται, με μια Ελλάδα που θα μπορούμε να την χαρούμε εμείς οι Έλληνες. Και όχι μια Ελλάδα που θα την χαίρονται άλλοι για εμάς. Την δική μας Ελλάδα. Στηρίξτε μας. Εμπιστευτείτε μας και να είστε σίγουροι ότι δεν θα απογοητεύσουμε καμία και κανέναν από εσάς και το επόμενο διάστημα αλλά τα επόμενα χρόνια.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. 
Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού