«Όταν δεν είσαι αυτόνομος από την ολιγαρχία ή από συμφέροντα, τότε δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό»

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή Live News του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης του να εκκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει 13 μονάδες από τη δύναμή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την καθοδική του πορεία και το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε – όχι όσο θα θέλαμε, ήθελα περισσότερο, ήταν μεγαλύτερος ο στόχος-, αλλά ανέβηκε. Η αντίδραση κάποιων στελεχών πήρε τον προβολέα από τη Νέα Δημοκρατία, που είναι ο μεγάλος ασθενής μετά τις εκλογέςκαι τον έφερε στο ΠΑΣΟΚ. Όφειλα ως Πρόεδρος να αντιμετωπίσω άμεσα το θέμα, με καθαρές λύσειςΔεν μπορεί να μας ανοίγεται μια νέα εποχή και αντί να έχουμε ένα στρατηγικά ισχυρό αντιπολιτευτικό ρόλο, εμείς να αρχίζουμε μια άγονη εσωστρέφεια, η οποία θα έκανε πολύ μεγάλη ζημιά. Γι’ αυτό στην Κεντρική Επιτροπή εισηγήθηκα να κάνουμε εκλογές τον Οκτώβριο για να κλείσει αυτή η υπόθεση με ενότητα και προοπτική».

«Το ΠΑΣΟΚ πριν κάποια χρόνια θεωρούσαν ότι θα πάει για κλείσιμο. Μας είχαν για υποστύλωμα των φιλοδοξιών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει πια αυτό το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν το πέτυχα μόνος μου. Προχθές είπα κάτι: παρέλαβα από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά κόμμα, το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να το κάνει συνιστώσα στις προσωπικές του φιλοδοξίες» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναγνώρισε ότι «μπορεί να μην πέρασαν οι θέσεις μας -που τις θεωρούσα πολύ τεκμηριωμένες-, να είχαμε κάποια επικοινωνιακά θέματα, κάποιες φορές να εκπέμψαμε ένα θολό μήνυμα στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά ας αναρωτηθούμε: τι είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα; Είμαι δύο χρόνια Πρόεδρος, διότι πολλές φορές με αντιμετωπίζετε σαν να είμαι πολλά χρόνια Πρόεδρος και έχουμε αστοχίες. Ανέλαβα ένα ΠΑΣΟΚ, που ήταν περίπου στο 8%. Σήμερα είναι στο 13%. Το ΠΑΣΟΚ έχει ρυθμίσει τα χρέη του. Έκανε ξανά οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Κέρδισε τους δήμους σε πάρα πολλές πόλεις, πήρε δύο περιφέρειες με ανθρώπους που ήταν στο δικό μας ιδεολογικό πλαίσιο. Το ΠΑΣΟΚ βήμα-βήμα έχει αλλάξει πίστα. Εσείς πέρυσι τέτοιο καιρό με ρωτούσατε αν θα πάμε με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σκληρή και κοπιαστική δουλειά μας έκανε όλα αυτά να είναι ερωτήματα του παρελθόντος. Τώρα το ερώτημα είναι: «πώς θα μεγαλώσετε; πώς θα κυβερνήσετε;».

«Η αυτονομία στην πολιτική είναι πυξίδα στην ζωή μου. Δεν με πήρε κανένας από το χέρι να με κάνει ευρωβουλευτή, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή, Πρόεδρο. Όλα τα πέτυχα με αγώνα, ήθος και πάνω απ’ όλα με αυτονομία. Για μένα όταν δεν είσαι αυτόνομος από την ολιγαρχία ή από συμφέροντα, τότε δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό.  Τι είπα στην Κεντρική Επιτροπή και το λέω και από την εκπομπή σας: Κάνω πρόταση δυσπιστίας για τα χαλκευμένα ηχητικά του ΟΣΕ, ενώνω το σύνολο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, πηγαίνω μετά από δύο ημέρες στον Άρειο Πάγο και καταθέτω αναφορά για να ψάξει η δικαιοσύνη πώς αλλοιώθηκαν τα ηχητικά και πώς βρέθηκαν σε ένα συγκεκριμένο μέσο, και ξαφνικά αυτό το μέσο βάζει για τέσσερις μήνες “μαύρο” στο ΠΑΣΟΚ και από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών στελέχη του ΠΑΣΟΚ μου επιτίθενται προσωπικά από το εν λόγω μέσο. Δεν το θεωρώ ηθικό και δεν θεωρώ ότι υπηρετεί την αυτονομία της πολιτικής», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Όλοι οι υποψήφιοι θα κριθούν από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ για τις αποφάσεις, τις προτάσεις και τις συμπεριφορές τους» σχολίασε ερωτηθείς για την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών.

«Αξία έχει να προτείνουν πως θα γίνουμε πιο ισχυροί και πιο χρήσιμοι για τον λαό. Δεν έχω ακούσει κριτική για τις θέσεις μου και τις προτάσεις μου, για τη σοβαρότητα του ΠΑΣΟΚ. Έχω ζήσει και άλλες αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν πολιτικές αντιπαραθέσεις, δεν ήταν “φύγε εσύ, έλα εσύ”» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Έχω ακούσει τώρα τελευταία να συζητούν το φαινόμενο Αντόνιο Κόστα, που όπως ξέρετε είναι προσωπικός μου φίλος και ο οποίος είναι πλέον Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Χαίρομαι πάρα πολύ, που ένας Πορτογάλος με κοινές αγωνίες με τον ελληνικό λαό, έχει αυτήν τη σημαντική θέση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο Αντόνιο Κόστα ήταν πολλά χρόνια δήμαρχος και έφυγε από τη δημαρχία της Λισαβόνας για να ηγηθεί του κόμματος τους τελευταίους μήνες. Άρα καλό θα είναι, όταν χρησιμοποιούμε παραδείγματα, να είμαστε αντικειμενικοί» συμπλήρωσε.

«Μου ασκούν την εξής κριτική: “ο Ανδρουλάκης δεν χαμογελάει”. Να αρχίσω να χαμογελάω, λοιπόν. Από την άλλη, όσα έλεγα τόσο καιρό είναι σοβαρά ή όχι; Αφορούν τους πολίτες ή δεν τους αφορούν; Ήταν το ΠΑΣΟΚ μια σοβαρή αντιπολίτευση; Λαΐκισε το ΠΑΣΟΚ; Είχε μεταρρυθμιστικό λόγο; Ανανέωσε το ανθρώπινο δυναμικό του;» διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έχει υπόψη για τη βελτίωση της οργανωτικής δομής του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «η παραδοσιακή δομή έδειξε τα όριά της και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πρέπει επικοινωνιακά να είμαστε πιο δυνατοί. Δηλαδή στεναχωριέμαι που πολλές μας προτάσεις δεν έγιναν γνωστές στους πολίτες, αλλά άρχισαν ξαφνικά να ασχολούνται μαζί μας για τα εσωτερικά».

 «Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε την κοινωνία στα μάτια. Η κοινωνία δεν εμπιστεύεται κανένα, πάμε σε μία νέα κρίση εμπιστοσύνης και πρέπει οι προτάσεις μας και για την ακρίβεια και για την παιδεία και για την υγεία να την ακουμπούν.  Σήμερα, ξέρετε ποιες είναι οι τιμές στα ακτοπλοϊκά;  Τι κάνει η κυβέρνηση για αυτό; Εμείς πρέπει να κλείσουμε γρήγορα αυτήν την εσωστρέφεια και να πάμε στα μεγάλα κοινωνικά θέματα» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού