Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Με 36 εκατομμύρια Ταμείο Ανάκαμψης και κονδύλια δισεκατομμυρίων του ΕΣΠΑ, έχουμε την 26η αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη των “27”. Δεύτερο στοιχείο από τη Eurostat, τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι τα τρίτα υψηλότερα στην Ευρώπη των “27”, αλλά οι μισθοί στην προτελευταία θέση . Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας κάνει τους πολύ πλούσιους πανίσχυρους, τη μεσαία τάξη να μη μπορεί κάνει διακοπές, να σπουδάσει τα παιδιά της και να ενοικιάσει αξιοπρεπή στέγη. Οι πιο αδύναμοι βυθίζονται στην απελπισία» κλιμάκωσε την κριτική του απέναντι στην κυβέρνηση.
«Σε προχθεσινή του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε τελικά ότι η μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία επέφερε μείωση των τιμών, ενώ ως τώρα το αρνείτο. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να κοστολογεί περί τα 2 δισεκ. το μέτρο, όταν στην Ισπανία των 48 εκατομμυρίων πολιτών η μείωση του ΦΠΑ κοστολογήθηκε 2,2 δισεκ. Πώς αποτιμάται στα 2 δισεκ. για την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων πολιτών; Ας παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να βάλει κανόνες στην αγορά, δεν έφτιαξε ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν ενίσχυσε τη ΔΙΜΕΑ» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης ως προς την ακρίβεια, που μειώνει τα εισοδήματα των πολιτών.
«Πάντα ήμουν με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Επισκέφτηκα την πολιτική προστασία στη Λάρισα και χαίρομαι που πιάνει τόπο η δουλειά μου στην Ευρωβουλή. Θα πάρουμε τα νέα canadair, που ήταν δική μου νομοθετική πρωτοβουλία και έχουμε τη δυνατότητα να εκπονήσουμε σύγχρονα σχέδια πολιτικής προστασίας βάσει ευρωπαϊκών προτύπων» περιέγραψετα πολιτικά του προτάγματα.
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε την ασυμμετρία της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, όπου στην περιφέρεια καταγράφεται δεύτερο κόμμα αλλά στο λεκανοπέδιο κινείται σε μονοψήφια ποσοστά.
«Δεν είναι αντιπαράθεση προσώπων, αλλά σχεδίων. Μπορούμε να συζητήσουμε, να εντοπίσουμε τα λάθη και να τα διορθώσουμε. Όμως, το να εμφανίζεις ότι θα πάμε με μαγικό τρόπο σε ποσοστά άνω του 20%, απλά με ένα “ φύγε εσύ, έλα εσύ”, ιδίως όταν δεν έχει επιτευχθεί ούτε το αναγκαίο βήμα στον τομέα που έχεις τη μεγαλύτερη ευθύνη, πρέπει να αξιολογηθεί από τους πολίτες. Και ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θα νικήσει τον Μητσοτάκη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περαιτέρω τρεις μονάδες. Το επισημαίνω διότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Σε δυόμισι χρόνια κερδίσαμε μεγάλους δήμους, ενισχύσαμε την παρουσία μας και είμαστε αυτόνομος πόλος, ανοίξαμε οργανώσεις πανελλαδικά. Ένα κόμμα με εκλεγμένα όργανα, όχι διορισμένα. Ένα κόμμα ανοικτό χωρίς αποκλεισμούς. Όλα αυτά έγιναν με πολύ μεγάλη προσπάθεια. Θα τη συνεχίσω και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι με την ανανέωση, την εμπειρία και τη διόρθωση όποιων λαθών έγιναν, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει άλματα. Με σχέδιο όχι με θεωρητικολογία και υποσχέσεις άνευ περιεχομένου» τόνισε.
Ερωτηθείς κατά πόσο ανέμενε την υποψηφιότητα προσώπων με τα οποία διατηρούσε φιλική σχέση, τόνισε: «Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Προχωράμε. Προτιμώ ένα ΠΑΣΟΚ που έχει πολλά καλά στελέχη που διεκδικούν, παρά ένα ΠΑΣΟΚ που δεν έχει στελέχη. Διαχρονική αγωνία κάθε Προέδρου είναι να μη χαθεί ο κόπος του. Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, όχι για να πάρουν καρέκλες κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές, αλλά γιατί η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια άλλη σοσιαλδημοκρατική πολιτική, που θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, θα θέσει κανόνες στην αγορά και όχι να έχουμε ολιγοπώλια στις τράπεζες, την ενέργεια, την υγεία και δίχως Πρωθυπουργός και υπουργοί να είναι τροχονόμοι της εγχώριας ολιγαρχίας, που κερδοσκοπεί στην πλάτη των οικονομικά ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης».
«Στις εκλογές ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ -και επισημαίνω, του ΠΑΣΟΚ και όχι μέλη άλλων κομμάτων – θα αξιολογήσει την αξιοπιστία, τη συνέπεια και τη δυνατότητα κάθε υποψηφίου να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ αξιόμαχο αντίπαλο της συντηρητικής παράταξης», πρόσθεσε.
Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε εκ νέου τους συνυποψηφίους του να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν στην παράταξη συνδράμοντας τη μάλιστα ως υποψήφιοι βουλευτές.
«Έθεσα ένα ηθικό θέμα, δεν αφορά την επιτροπή τήρησης καταστατικού αλλά καθέναν που θέλει να είναι ένα δομικό στοιχείο της αναγέννησης της Δημοκρατικής Παράταξης. Θεωρώ αδιανόητο να είσαι υποψήφιος Πρόεδρος και να μην δεσμεύεσαι ότι θα είσαι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών. Καλώ τους συνυποψηφίους μου να δεσμευτούν άμεσα προς αυτή την ηθική αρχή. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για μένα. Το 2017 συμμετείχα στην εσωκομματική διαδικασία με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ηττήθηκα αλλά έμεινα, αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις στις ευρωεκλογές και μετά να στηρίξω την προσπάθεια της παράταξής μας. Όταν το 2019 τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά περιμέναμε, δεν ζήτησα από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά να παραιτηθεί και να κάνει εκλογές, αλλά περίμενα ως συνυποψήφιος της το 2021 οπότε και έκλεισε ο τετραετής κύκλος που ορίζει το καταστατικό μας. Έχω και μια χειρότερη εμπειρία: κάποιοι έθεσαν υποψηφιότητα το 2017, έχασαν και μέσα σε μερικούς μήνες ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων. Επίσης, συνυποψήφιος μου που έχασε το 2021, έφυγε και ίδρυσε κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε 5,5% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές έχοντας απέναντι και ένα κόμμα από τα σπλάχνα του, που συγκέντρωσε 1,5%» υπογράμμισε.
Ως προς την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Δεσμεύομαι για ένα ανοικτό πολιτικό συνέδριο, στο οποίο θα κληθούν δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς για να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε και να ενισχύσουμε τη δύναμη μας απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει με ανθρώπους που έχουν μοναδική πυξίδα την καρέκλα εξουσίας, αλλά με την κοινωνία. Δεν είναι θεωρητικό αυτό που υποστηρίζω. Το έκανα πράξη στην Κρήτη. Στην Κρήτη δεν επέστρεψαν οι παλαιοί βουλευτές που πήγαν σε άλλα κόμματα, αλλά επέστρεψε η κοινωνία γιατί την αγκαλιάσαμε. Δεν είναι μόνο η εντοπιότητα που έπαιξε ρόλο. Έγινε δουλειά στη βάση, στα επιμελητήρια, στην αυτοδιοίκηση, στην κοινωνία των πολιτών. Ο κόσμος ήρθε κοντά μας γιατί πίστεψε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία σπάζοντας το μπλε του εκλογικού χάρτη. Με μεταγραφές δεν θα αναγεννηθεί η Δημοκρατική Παράταξη, αλλά με σχέδιο, σύγχρονο πολιτικό προσωπικό και καθημερινή παρουσία στην κοινωνία».