«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι παντού, δίπλα στον πολίτη»

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Το Βήμα» και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Φωτεινό

Κύριε Πρόεδρε, τι πρέπει να γίνει για να παραμείνουν τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ψηλά και ποιος είναι ο στόχος της δεύτερης θητείας Ανδρουλάκη στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για να πετύχει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή έπειτα από δύο αποτυχημένες θητείες της συντηρητικής παράταξης, που δεν κατάφεραν να δώσουν μια νέα πνοή στη χώρα, παρά τους αυξημένους βαθμούς δημοσιονομικής και πολιτικής ευελιξίας που διέθετε. Για να κάνουμε τον στόχο αυτό πραγματικότητα, πρέπει να κρατήσουμε το τιμόνι γερά και να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την προγραμματική και αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Προς αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται παντού, δίπλα στον πολίτη, -στην κοινωνία και στη Βουλή-, ακούγοντας και αναδεικνύοντας τα προβλήματα, δίνοντας επεξεργασμένες και στοχευμένες απαντήσεις, πάντοτε με προοδευτικό πρόσημο προς όφελος των μεσαίων στρωμάτων και των πιο ευάλωτων. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Να δείξουμε την πόρτα της εξόδου στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί όχι μόνο δεν αντιμετώπισε παθογένειες αλλά δημιούργησε και νέα προβλήματα.

Τελικά είστε η αντιπολίτευση του «όχι σε όλα»;

Η Νέα Δημοκρατία που απέτυχε ως κυβέρνηση, μας κάνει μαθήματα πως θα πετύχουμε ως αντιπολίτευση. Είχε συνηθίσει αλλιώς τώρα όμως έχει απέναντι της αξιόπιστη αντιπολίτευση με τεκμηριωμένες θεσεις και  προτασεις.

Όσο, δε, για τη συναινετική της διάθεση την έδειξε με το «καλημέρα» αρνούμενη να υιοθετήσει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, στους οποίους έδωσε κρατικό χρήμα, μολονότι είχαν αποκλειστεί από τις ευρωεκλογές με απόφαση του Αρείου Πάγου. 

Στην περίπτωση του ΑΣΕΠ, τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι εξόχως αρνητικά έχοντας φέρει 32 τροποποιήσεις στον δικό της νόμο του 2021 ομολογώντας την αποτυχία της και πριμοδοτώντας ανισομερώς με μόρια την εντοπιότητα σε βάρος του κόπου χιλιάδων νέων που κατέχουν διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους.

Η κυβέρνηση που όλα τα σχολιάζει, δεν βρήκε να πει μια λέξη για την αποκάλυψη ότι δεν πέρασε το κατώφλι του Εισαγγελέα ο άνθρωπος που πλήρωσε τα παγιδευμένα sms του predator που εστάλησαν σε εμένα, τον πρώην πρωθυπουργό, υπουργούς και βουλευτές. Κατά τα άλλα κόπτονται για τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς.

Στην οικονομία και αυτό που λέμε θέματα καθημερινότητας, τι διαφορετικό θα έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Η πραγματικότητα που βιώνει η μέση ελληνική οικογένεια, είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αναγάγει τον πληθωρισμό σε βασικό εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

-Την περίοδο 2019-2024, τα συνολικά φορολογικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν με τριπλάσια ταχύτητα (29%), σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ (10%).

-Η αναλογία έμμεσων με άμεσους φόρους είναι από τις πιο άδικες σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα για κάθε ένα ευρώ άμεσων φόρων, το Δημόσιο εισπράττει 1,8 ευρώ σε έμμεσους φόρους, ενώ στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη η αναλογία είναι ένα προς ένα.

Με αποτέλεσμα, στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να έχει συντελεστεί μια τεράστια αναδιανομή πλούτου. Το μερίδιο των μισθών είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ ενώ το μερίδιο των κερδών είναι το τρίτο υψηλότερο πανευρωπαϊκά.

Το δικό μας σχέδιο για την οικονομία επικεντρώνεται στη στήριξη του κόσμου της εργασίας, με στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών, παράλληλα με τη θέσπιση αυστηρών κανόνων στη λειτουργία της αγοράς για να μπει τέλος στην ασυδοσία των ολιγοπωλίων. Επιπλέον, το σχέδιο που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό για την αξιοποίηση των 36 δισεκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ανοίγει πραγματικά νέους δρόμους για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ανθεκτικού κοινωνικού κράτους.

Κύριε Πρόεδρε, το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για ΠτΔ; Αν όχι, υπάρχει κάποιο πρόσωπο που σκέφτεστε να προτείνετε;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα θεσμικό κόμμα, το οποίο δεν θα μπει σε συζητήσεις παρασκηνίου για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό. Σε αυτά τα ζητήματα απαιτείται από όλες τις πλευρές πνεύμα σοβαρότητας και συναίνεσης, αν υπάρχουν πραγματικά ειλικρινείς προθέσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εποχή της παντοκρατορίας και του «41%» της Νέας Δημοκρατίας έχει παρέλθει. Το πολιτικό σύστημα της χώρας χρειάζεται εξισορρόπηση και όχι οπισθοδρόμηση. Ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν προσφέρεται για να προσπαθήσει να μετριάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκομματικά προβλήματα εντός της παράταξής του. Το ΠΑΣΟΚ, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, θα ανακοινώσει τις προθέσεις του πάντα με γνώμονα, το καλό της πατρίδας και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Σε λίγες ημέρες έχουμε τις εκλογές στις Η.Π.Α.  Πιστεύετε  το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την ελληνική εξωτερική πολιτική ή ακόμη και τις εξελίξεις στην περιοχή μας;

Προφανώς κάθε εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ έχει αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις αλλά και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ξέρουμε καλά ότι ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ θα είναι καλοδεχούμενη από τους αναθεωρητές ηγέτες, που επενδύουν στο παζάρι και όχι στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Θα είναι ξεκάθαρα μια αρνητική εξέλιξη σε πολλά ζητήματα, τόσο της παγκόσμιας οικονομίας όσο και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά εμάς, αυτό που μετράει είναι η δική μας εθνική στρατηγική να παραμένει εξωστρεφής, πολυδιάστατη και ενεργητική. Δεν μπορούμε να θεωρούμαστε παρακολούθημα καμίας δύναμης, γιατί κάθε χώρα έχει τα εθνικά της συμφέροντα που κατά καιρούς είτε αποκλίνουν είτε συγκλίνουν με τα δικά μας.

“Δεν δεχόμαστε κανενός είδους παζάρι” αναφέρατε μεταξύ άλλων στη δήλωση σας την 28η Οκτωβρίου. Την επόμενη ημέρα επιτεθήκαμε στον Υπουργό Εξωτερικών. Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση μας με την Τουρκία και τι κάνει λάθος η κυβέρνηση και κρατάτε ψηλά τους τόνους.

Καταρχάς θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι ανησυχητικό, ότι ενώ διεξάγεται αυτή η νέα φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «για το καλό της ηρεμίας, δεν έχω ζήτημα αν κάποιοι με πουν μειοδότη». Τι πάει να πει αυτό; Γιατί ξεκινάει έτσι μια διαπραγμάτευση; Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση είτε δεν πιστεύει σε αυτή τη διαπραγμάτευση, είτε δεν διαθέτει σχέδιο.  Από τη μεριά μου είπα κάτι πολύ απλό: όχι στα παζάρια. Εμείς αναγνωρίζουμε μία και μόνο διαφορά. Την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αν υπάρξει σε αυτό συμφωνία, είμαστε θετικοί στο να πάμε στη Χάγη. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν πιστεύω ότι μία χώρα που προπαγανδίζει και βάζει στα σχολικά της βιβλία τη «Γαλάζια Πατρίδα», που υπογράφει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, του οποίου είδαμε τα πρώτα βήματα υλοποίησης στην Κάσο, θα δεχτεί να υπογράψει συνυποσχετικό με αυτό το ζήτημα μόνο, ενώ συνεχώς εγείρει και άλλες αξιώσεις χωρίς καμία απολύτως βάση στο διεθνές δίκαιο.

Οι 303.000 ψηφοφόροι που μετείχαν στην εσωκομματική διαδικασία τι να περιμένουν το επόμενο διάστημα; Υπάρχουν κάποιες κινήσεις που σκέφτεστε για το επόμενο διάστημα; 

Η προσπάθεια που κάνουμε δεν αφορά μόνο στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ αλλά κάθε προοδευτικό ψηφοφόρο που αισθάνεται πως είναι πολιτικά άστεγος. Θέλουμε να συσπειρώσουμε όλους τους πολίτες, με τους οποίους έχουμε κοινές αγωνίες για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, για να συγκροτήσουμε μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη, που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στον τόπο. Επιδιώκουμε  την περαιτέρω αύξηση της εκλογικής μας επιρροής και διείσδυσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα κοινωνικά ακροατήρια, κάτι που για να επιτευχθεί προϋποθέτει συλλογική προσπάθεια. Για τον λόγο αυτό, θα προχωρήσουμε σε περιφερειακά συνέδρια και σε προγραμματικό πολιτικό συνέδριο, με επιστέγασμα το οργανωτικό συνέδριο. Εκεί θα καλέσουμε κάθε κοινωνική δύναμη που αισθάνεται πως βρίσκεται αξιακά και ιδεολογικά κοντά μας, για να χαράξουμε από κοινού τις βασικές μας προγραμματικές και πολιτικές θέσεις, με τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού