Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να διεκδικήσετε την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;

Αποφάσισα να ηγηθώ της προσπάθειας ενοποίησης του προοδευτικού χώρου με αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας. Θέλω να συμβάλλω στη δημιουργία ενός σύγχρονου, δημοκρατικού κόμματος, ανοιχτό στην κοινωνία κι όχι κλεισμένο στον μικρόκοσμο των κομματικών διαδρόμων. Στόχος μου είναι η διατύπωση μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης στους πολίτες.

 Αν εκλεγείτε πρόεδρος ποια είναι τα τρία πράγματα που θα επιδιώξετε να αλλάξετε ή να υλοποιήσετε πρώτα στον νέο φορέα, έχοντας στο μυαλό μας τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η ΔΗΣΥ;

Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη δημιουργία αξιόπιστων θεσμών εσωκομματικής δημοκρατίας, στην επανασύνδεση με τα λαϊκά στρώματα που παραδοσιακά αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της παράταξης μας και στην αποσαφήνιση της προγραμματικής μας πρότασης.

Τελικά, τα διαφορετικά πρόσωπα και τα διαφορετικά κόμματα που συμμετέχουν τώρα στις διεργασίες για την δημιουργία του νέου φορέα, εκτιμάτε ότι την επόμενη μέρα θα καταφέρουν να συνυπάρξουν;

Αντιλαμβάνομαι το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον της ερώτησης αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής: Mόνο και μόνο το ότι συζητάμε αν θα είμαστε μαζί την επόμενη μέρα, δείχνει πόσο μεγάλα ήταν τα εσωτερικά τραύματα της παράταξης τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές τις νοοτροπίες πρέπει να αφήσουμε πίσω μας. Όπως και να έχει, υποθέτω ότι είναι αυτονόητη η δέσμευση όλων για τη στήριξη του νέου εγχειρήματος την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από την επιλογή των πολιτών.

 Κάποιες δηλώσεις σας σε ομιλία σας ερμηνεύθηκαν ως επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου. Εσείς το διαψεύσατε. Ωστόσο, έμειναν κάποιες εντυπώσεις.

Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως από συγκεκριμένα κέντρα οι δηλώσεις μου για να πλήξουν την προεκλογική μου εκστρατεία. Στην ομιλία μου αυτό που είπα ήταν ότι η χώρα χρεοκόπησε στα χέρια του κ. Καραμανλή και ότι το μνημόνιο είναι προϊόν αυτής της χρεοκοπίας. Εμείς προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, μέσα σε αυτή έγιναν και λάθη. Ένα από αυτά ήταν ότι δεχτήκαμε τον εκβιασμό του κ. Σαμαρά, για τη συμμετοχή του κ. Καρατζαφέρη στη Κυβέρνηση, όπως ήταν λανθασμένη και η λογική της μοιρασιάς του κράτους κατά το περιβόητο 4-2-1 κατά τη συγκυβέρνηση μας με τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Αριστερά. Οι πολίτες έχουν ανάγκη να δουν ότι παθήματα του παρελθόντος μας έγιναν μαθήματα και δεν θα επαναληφθούν.

Με δεδομένο πια ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 12 Νοεμβρίου, ο χρόνος που απομένει είναι αρκετός για να παρουσιάσετε οι υποψήφιοι στους πολίτες τις απόψεις σας;

Από την πρώτη στιγμή, έχω διατυπώσει δημόσια μια διαφορετική πρόταση για τα βήματα που απαιτούνται για την ίδρυση του νέου φορέα. Τάχθηκα υπέρ του να διεξαχθεί πρώτα το ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης και να ακολουθήσει μετά η εκλογή αρχηγού. Υποστήριξα ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία για τους Έλληνες του εξωτερικού ενώ πρότεινα και τη διοργάνωση 5 μεγάλων εκδηλώσεων ανά την επικράτεια, ώστε να έχουν όλοι υποψήφιοι την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να τους γνωρίσουν οι πολίτες από κοντά. Σε ότι με αφορά σκοπεύω να εκμεταλλευθώ το χρόνο μέχρι τις εκλογές ώστε να επισκεφθώ όσες περισσότερες περιοχές της χώρας γίνεται, να συναντήσω αλλά, κυρίως, να ακούσω τους πολίτες.

Η ατέρμονη συζήτηση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις που συνεχίζονται τελικά βλάπτουν το εγχείρημα;

Πραγματικά πιστεύω ότι θα ήταν σημαντικό αλλά και για συμβολικούς λόγους να υπάρχει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Ειδικά οι νέοι που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό τα  τελευταία χρόνια, με την εμπειρία τους και τις παραστάσεις τους θα εμπλούτιζαν τη διαδικασία. Ωστόσο το ζήτημα έχει πλέον κλείσει και πρέπει ο προβληματισμός να μεταφερθεί στο πολιτικό πεδίο όπου βρίσκεται το πραγματικό ενδιαφέρον των πολιτών. Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τα πολιτικά ζητήματα και να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι η δική τους μαζική συμμετοχή θα είναι αυτή που θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει ότι στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσει και εκείνος τον χώρο αλλά και τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς. Ποιος από τους δυο θα επικρατήσει;

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι δυναμικές. Ας μην προεξοφλούμε την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Μερικά χρόνια πριν, μόνο σαν αστείο θα μπορούσε κάποιος να συζητήσει ότι ίσως έρθει κάποια στιγμή που τη χώρα θα κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Πάνο Καμμένο. Στόχος του νέου φορέα δεν μπορεί παρά να είναι η πρόκληση ενός δημιουργικού πολιτικού σοκ που θα ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες. Μοίρα της προοδευτικής παράταξης είναι να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, όχι να αναλώνεται σε ρόλο κομπάρσου.

Σας βρίσκει σύμφωνο το κοινό μέτωπο ΔΗΣΥ – ΝΔ κατά της κυβέρνησης στην καταψήφιση των νομοσχεδίων που δεν έχουν την ψήφο και των ΑΝΕΛ; Πρέπει να συνεχιστεί αυτή η τακτική;

Αναμφίβολα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα καπηλευτεί την προοδευτική κληρονομιά της Κεντροαριστεράς στον χώρο τον ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το πρωί ψήφιζε μας το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, την κατασκευή του τεμένους στην Αθήνα κ.α και το απόγευμα αγκαλιαζόταν με τον Πάνο Καμμένο και τους ακραίους βουλευτές του. Παρ’ όλα αυτά, η λύση δεν μπορεί να είναι ο ετεροπροσδιορισμός. Αλίμονο κι αν επιτρέπαμε στους Ανεξάρτητους Έλληνες να καθορίζουν έμμεσα τη δική μας στάση. Ειδικά τα ζητήματα των δικαιωμάτων του ανθρώπου δεν μπορούν να μπαίνουν στο ζύγι κανενός μικροπολιτικού σχεδιασμού.

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ψέματα στον λαό ή είχε αυταπάτες όπως έχει δηλώσει ο ίδιος;

Νομίζω ότι ήταν θα ήταν καλύτερο για την εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού να θεωρήσουμε ότι είπε πολλά συνειδητά ψέματα ώστε να κερδίσει την εξουσία. Διαφορετικά, αν πιστέψουμε ότι πράγματι είχε την αυταπάτη ότι θα μπορούσε μόνος του να αλλάξει την Ευρώπη, να γκρεμίσει τον παγκόσμιο καπιταλισμό ή κάτι παρόμοιο, τότε τα συμπεράσματα θα ήταν κάπως τρομακτικά για το πολιτικό του αισθητήριο.

Μετά τις επόμενες εκλογές ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία;

Δεν μου αρέσει να προεξοφλούμε την ετυμηγορία των πολιτών, κάτι τέτοιο συνιστά περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης. Στόχος του νέου φορέα δεν μπορεί παρά να είναι η αλλαγή των σημερινών ισορροπιών. Αλίμονο κι αν ξεκινούσαμε απλώς με στόχο να γίνουμε το συμπλήρωμα κάποια άλλης πολιτικής δύναμης. Σε κάθε περίπτωση, ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα απαντά στα ερωτήματα αυτά μέσα από συλλογικές διεργασίες και αποφάσεις. Δεν είμαι αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με άλλες δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, αρκεί όμως να υπάρχει μια ουσιαστική προγραμματική συμφωνία διακυβέρνησης που θα τηρηθεί από όλα τα μέρη. Εάν δεν βρεθεί όμως θα είμαστε η λογική αντιπολίτευση. Η επιλογή της συγκυβέρνησης μόνο και μόνο για να ράψουμε υπουργικά κοστούμια δεν είναι υπάρχει.

Στο θέμα του προσφυγικού έχετε κατακρίνει πολλές φορές την κυβέρνηση για τον τρόπο που το διαχειρίζεται. Ο χειμώνας που έρχεται βρίσκει τη χώρα πάλι απροετοίμαστη;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με ευκολία τον αληθινά τεράστιο αριθμό ροών του καλοκαιριού του 2015. Πλέον όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Αφήνουμε αισίως πίσω μας το τρίτο καλοκαίρι της προσφυγικής κρίσης και η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την πραγματικότητα. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε γραπτή ερώτηση μου ανέφερε ότι περίπου 870 εκατομμύρια ήταν διαθέσιμα για βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού αλλά πολύ λίγα από αυτά είχαν απορροφηθεί. Η κυβέρνηση προσπαθώντας να γλιτώσει το πολιτικό κόστος, έχει αποτύχει παταγωδώς στο να δημιουργήσει έναν σταθερό μηχανισμό διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Φοβάμαι στα αληθινά ότι και φέτος τον χειμώνα θα δούμε εικόνες ταλαιπωρημένων ανθρώπων να αδυνατούν να τα βάλουν με το κρύο αλλά και εικόνες ταλαιπωρημένων κατοίκων που εύλογα αναρωτιούνται πότε θα ενδιαφερθεί κάποιος και γι’ αυτούς. Για αυτό το λόγο στο πλαίσιο των καθηκόντων μου ως ευρωβουλευτής είχα καταβάλλει προσπάθειες για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ώστε να εξασφαλιστεί μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών αλλά και ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα δεν θα επιβαρύνονται δυσανάλογα.

Κοινοποιήστε το άρθρο:
Μενού