Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην Πάτρα τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η προοδευτική παράταξη για το καλό της Ελλάδας
Μήνυμα νίκης, μήνυμα ότι η δημοκρατική παράταξη είναι μεγάλη ξανά, έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης από «τη γενέθλια γη του ιδρυτή μας, του Ανδρέα Παπανδρέου», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Πάτρα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του ενιαίου φορέα, τόνισε ότι: «Εμένα κι εσάς μάς ενώνει ένας ομφάλιος λώρος. Ο τόπος καταγωγής μου, η Κρήτη, όπως κι η Αχαΐα ήταν τα δύο κάστρα του ΠΑΣΟΚ για δεκαετίες. Ήταν τα κάστρα της δημοκρατίας, τα κάστρα που πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να αλλάξει την Ελλάδα, και την άλλαξε».
Θέλοντας να ενώσει την παλαιά με τη νέα γενιά της προοδευτικής παράταξης, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για τις διαχρονικές αξίες της. «Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης ήταν μια άλλη χώρα. Τότε, το 1974, οι νέοι της εποχής έμπαιναν στο ΠΑΣΟΚ όχι για να γίνουν υπουργοί ή βουλευτές. Έμπαιναν γιατί πίστευαν ότι το όχημα του Ανδρέα Παπανδρέου θα συγκρουόταν στρατηγικά και μετωπικά με όλα τα κατεστημένα που κρατούσαν την Ελλάδα στη μιζέρια, στη διχόνοια, σε ένα μετεμφυλιακό κλίμα. Αυτή η Ελλάδα ζητούσε τότε τη δύναμη της αλλαγής και την κέρδισε. Άλλαξε η Ελλάδα».
Δηλώνοντας συγκινημένος που μιλά στους πολίτες της Αχαΐας ανέφερε πως οι ιδέες και οι αξίες της παράταξης, της σοσιαλδημοκρατίας είναι αναγκαίες για τον ελληνικό λαό, είναι χρήσιμες για τη χώρα αλλά και την Ευρώπη. Και τόνισε ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι «να ενώσω το ιστορικό αφήγημα της παράταξης που κατακερματίστηκε».
Διαφθορά και τυχοδιώκτες
Αναφερόμενος στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της παράταξης υπογράμμισε: «Υπήρξαν ισχυρά φαινόμενα δημαγωγίας και πελατειακού κράτους. Ένα κομμάτι των στελεχών μας, ανίκανα να παράξουν πολιτική, ανίκανα να καταλάβουν ότι οι μεταρρυθμίσεις βοηθούν την μακροπρόθεσμη πορεία του έθνους, έφτιαξαν πολιτικές προίκες μόνο δημαγωγώντας και κάνοντας ρουσφέτι. Τους αφήνω στην όχθη του χθες. Όπως επίσης και τους πρωταγωνιστές φαινομένων διαφθοράς που αξιοποίησαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι για να κρύψουν πίσω από τους λίγους που πρόδωσαν την παράταξή μας τους δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές που με ανιδιοτέλεια έκτισαν τη δημοκρατική παράταξη τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Οι πρωταγωνιστές αυτών των αρνητικών φαινομένων, τα βαρίδια, δεν έχουν καμία σχέση στη νέα προσπάθεια».
Εστειλε μάλιστα μήνυμα και στους τυχοδιώκτες της παράταξης που πήγαν σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΑΝΕΛ ότι «δεν έχουν καμιά θέση στη νέα προσπάθεια. Πρέπει να κοιτάξουμε πίσω στις αρχέγονες αξίες μας: της συλλογικότητας, της δημοκρατίας και του καθημερινού αγώνα για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες στον τόπο μας που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της χρεοκοπίας».
Ενότητα
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά του ΠΑΣΟΚ αλλά και στο καινούργιο που έρχεται πάντα με ενότητα: «Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές μεταξύ μας ούτε είχαμε ποτέ. Οι μωροφιλοδοξίες και οι μικρότητες ήταν αυτές που μας διαιρούσαν. Κι αυτές πρέπει να τις αφήσουμε στο χθες. Στα χρόνια της κρίσης και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος σήκωσαν ένα τεράστιο βάρος. Και δεν τους αναλογεί το σημερινό κοινωνικό αποτύπωμα. Δεν αναλογεί σε μια παράταξη που παρέλαβε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα».
Παράλληλα μίλησε για το πώς πρέπει να είναι ο νέος φορέας. «Δεν είχα, ούτε έχω κηδεμόνες. Μπήκα στο πολιτικό συμβούλιο το 2008. Έλεγα την άποψή μου, είτε ήταν ο Παπανδρέου πρόεδρος είτε ο Βενιζέλος είτε η κα Γεννηματά. Τους σέβομαι όλους. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι στα δύσκολα τους στήριξα, με πίστη ότι οι αρχηγοί είναι αναλώσιμοι, η παράταξη είναι αυτή που πρέπει να μείνει ζωντανή διαχρονικά. Ισχύει και με μένα. Κανείς δεν είναι μόνιμος. Κανείς δεν πρέπει να βάζει τον εαυτό του πάνω από τα συμφέροντα της πατρίδας και της παράταξης.
Δεν πρέπει να ξαναδιαιρεθούμε με προσωπολατρίες και ψεύδη αφηγήματα. Πρέπει να μείνουμε για πάντα ενωμένοι, δυνατοί».
Δίνοντας το στίγμα της ενιαίας παράταξης με πρωταγωνιστές τους νέους ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι δεν θα εκφράζει την πολιτική ελίτ και τους κύκλους πέριξ του Κολωνακίου αλλά θα εργαστεί προς όφελος του λαού, του αδύναμου.
«Ο αγώνας μου είναι να εκφράσω το λαϊκό κόσμο, αυτόν που δεν άντεξε, αυτόν που εξαπάτησαν και πίστεψε τις δήθεν αυταπάτες των αντιμνημονιακών κομμάτων».
Τέλος, καταχειροκροτούμενος δεσμεύτηκε ότι δεν θα προδώσει ποτέ τους πολίτες, δεν θα προδώσει ποτέ τις αξίες της παράταξης και ο αγώνας θα είναι πατριωτικός.
«Έχω χρέος να μην παραδώσω τη γενιά μου στον εθνολαϊκισμό και τη συντήρηση. Έχω χρέος η πατρίδα μας να συγχρονιστεί με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Έχω χρέος η πατρίδα μας να γίνει μια ώριμη δημοκρατία. Έχω χρέος να έχουμε ευημερία οι φίλοι μας, τα παιδιά μας, τα εγγόνια σας. Να μπορούν να εκφραστούν πλειοψηφικά από τη δημοκρατική παράταξη, αυτή που γεννιέται 12 και 19 Νοεμβρίου.»