«Το όνομα δεν είναι εθνικό καπρίτσιο. Πρέπει να βρεθεί λύση, βιώσιμη και εθνικά αξιοπρεπής». Αυτό τόνισε στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6» και στον Γ. Κουβαρά, ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ, Νίκος Ανδρουλάκης ερωτώμενος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Επανέλαβε δε την πάγια θέση του ότι «πρέπει να αποφύγουμε το όνομα «Νέα Μακεδονία» διότι δίνει το αίσθημα της συνέχειας και του αλυτρωτισμού και μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον αναθεωρητικές πιέσεις από μια άλλη κυβέρνηση στα Σκόπια».
Αναφερόμενος στη θέση της κυβέρνησης επισήμανε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της το 2015 υπάρχει πρόβλεψη για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, κι αυτή πρέπει να είναι η επιλογή της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική στον κ. Καμμένο για απόλυτο οπορτουνισμό και διαχώρισε τη θέση του υπουργού Άμυνας από το ενδεχόμενο να επηρεάσει τις θέσεις αρχής των υπολοίπων κομμάτων.
«Υπάρχει θέμα δεδηλωμένης, αλλά η παράταξη δεν ετεροπροσδιορίζεται από τον κ. Καμμένο» τόνισε ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη και δεν πρέπει να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Στα εθνικά θέματα δε χωράνε μικροκομματισμοί. Το έχουμε πληρώσει τα τελευταία 100 χρόνια ως χώρα. Προέχει το εθνικό συμφέρον. Το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει και την αντιπολίτευση όταν ωριμάσουν οι συνθήκες», προσέθεσε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να το αξιοποιεί προπαγανδιστικά για να αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τους πλειστηριασμούς και τα νέα μέτρα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.
Εσωκομματικά
Απαντώντας σε ερώτημα για τη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής για το συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής» είπε:
«Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, κι αυτή είναι η προοπτική της παράταξης. Δεν πρέπει να πάμε σε μία από τα ίδια, χρειάζεται ανανέωση και πλουραλισμός. Πρέπει να υπάρχει ενότητα, οι αποφάσεις όλων κρίνονται. Δεν πρέπει να την χαλκεύουμε τη λαϊκή ετυμηγορία» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τη θέση του ότι θα πρέπει οι περισσότεροι σύνεδροι να εκλεγούν και όχι να διοριστούν, ώστε πρωταγωνιστές να γίνουν οι 210 χιλιάδες πολίτες – συνιδρυτές της παράταξης.