Ερώτηση Νίκου Ανδρουλάκη για την Τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας.
Ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία μετά την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στις κουρδικές περιοχές, κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» κάνει λόγο για τους φόβους νέας αποσταθεροποίησης της χώρας σε μια χρονική στιγμή που υπήρχαν σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης.
Ο Ν. Ανδρουλάκης ζητά να πληροφορηθεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολεμική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει ο Τ. Ερντογάν, για να εξυπηρετήσει τα πολιτικά του συμφέροντα.
Ζητά επίσης να μάθει αν τέτοιες ενέργειες συνάδουν με την ιδιότητα της Τουρκίας ως υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ.
Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:
Στις 19 Ιανουαρίου, ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίων κουρδικών στόχων σε συριακό έδαφος, στην περιοχή Αφρίν. Ενώ η επταετής σύγκρουση στη Συρία είχε αρχίσει να αποκλιμακώνεται και υπήρχαν ελπίδες για επανέναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη, η συγκεκριμένη τουρκική εισβολή οδηγεί σε μία νέα αιματηρή σύγκρουση και ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην περιοχή έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες εσωτερικοί πρόσφυγες του πολέμου στη χώρα, οι οποίοι συνυπάρχουν ειρηνικά με τον τοπικό, κυρίως κουρδικό πληθυσμό.
Οι Κούρδοι της Συρίας πρωταγωνίστησαν στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και σήμερα μοιάζουν να έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν για λόγους που αφορούν κυρίως το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.
Η Γαλλία ήδη ζητά την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενώ πλήθος αναλυτών εκτιμούν ότι επίκειται περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Συρίας και πιθανή αποδυνάμωση του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:
– Ποια η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων;
– Τέτοιες μονομερείς ενέργειες, εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας τρίτης χώρας, συνάδουν με την ιδιότητα της Τουρκίας ως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;