Για την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής, λίγα 24ωρα μετά την ολοκλήρωση του ιδρυτικού Συνεδρίου, μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 και στους Βασίλη Χιώτη και Μπάμπη Κούτρα, ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ επανέλαβε τη θέση του ότι ήταν ένα ειδικό συνέδριο, χωρίς ψηφοφορίες και εκλογή οργάνων, που αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες για τη δημιουργία του πολυκομματικού φορέα.
«Οφείλουμε, όμως, να προσέξουμε μελλοντικά αυτές τις ιδιαιτερότητες, διότι η πολυκομματικότητα δεν μπορεί να είναι ένας μακροχρόνιος συμβιβασμός.
Οφείλουμε, μέσα από τον πλουραλισμό και τη θεσμική λειτουργία του χώρου, να υπάρξει μια ενιαία στρατηγική κι ένα κοινή πολιτικό πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει την παράταξη με τους καλύτερους δυνατούς όρους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές».
Ερωτώμενος αν επιμένει στη θέση του να ονομαστεί η διορισμένη Κεντρική Επιτροπή «προσωρινή» μέχρι τις εθνικές εκλογές, τόνισε ότι τα μέλη των κομμάτων πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, να έχουν τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις.
«Η εσωκομματική δημοκρατία και ο τρόπος που λειτουργούν τα κόμματα σε όλη την Ευρώπη οδηγούν τις κοινωνίες μπροστά ή πίσω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το SPD το οποίο για να πάρει απόφαση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ψήφισαν τα μέλη του.
Ας πάρουμε λοιπόν μαθήματα πώς λειτουργούν τα κόμματα στη Δυτική Ευρώπη και πόσο κακό έκαναν στην Ελλάδα τα αρχηγικά κόμματα που αναπαράγουν παθογένειες και αναξιοκρατία στο κράτος.
Εμείς, για να έχουμε ένα θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα πρέπει να θέσουμε τα μέλη ως πρώτη προτεραιότητα. Να έχουν στα χέρια τους τη δύναμη των αποφάσεων, είτε αφορά στην κεντρική στρατηγική, είτε αφορά στις εκλογές των οργάνων.
Όσο πιο δημοκρατικά είναι τα κόμματα τόσο πιο ποιοτική δημοκρατία θα έχει η χώρα μας».
«Θα κριθούμε στις εκλογές»
Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι το εγχείρημα θα κριθεί στις κάλπες, με τη δυναμική που θα του δώσει ο ελληνικός λαός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.
«Το πολιτικό περιβάλλον μας ευνοεί, αν κι εμείς έχουμε μια συγκροτημένη στρατηγική για να πετύχουμε το στόχο μας. Να πάμε σε μια νέα εποχή, να κινηθούμε με ριζοσπαστικό τρόπο για να γοητεύσουμε ξανά τον πολίτη, να κάνουμε την κοινωνία να μας ακούσει.
Οφείλουμε να κινηθούμε με ενιαία στρατηγική και με ένα σύγχρονο πολιτικό πρόγραμμα χωρίς μικροσυμβιβασμούς».
Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η κρίση αξιοπιστίας. «Ο λαός δεν εμπιστεύεται τα κόμματα και είτε απέχει είτε δεν ψηφίζει.
Εμείς λοιπόν πρέπει να τους εκπλήξουμε. Να υποσχεθούμε ότι αν συμμετάσχουμε σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα θα επιβάλουμε όλες οι θέσεις στον κρατικό μηχανισμό να είναι μέσω κριτηρίων ΑΣΕΠ, με κλειστή τετραετή θητεία. Για να τελειώσουμε με το εσωκομματικό αλισβερίσι και το πελατειακό κράτος. Πρέπει να δείξουμε στους Έλληνες ότι τελειώνει η κατάσταση να στοιβάζονται τα παιδιά τους στα αεροπλάνα και να φεύγουν στο εξωτερικό επειδή είναι άνεργα, την ίδια ώρα που κάποιοι φροντίζουν τους κομματικούς τους αξιωματούχους».
Στην ερώτηση για το κόμμα που θα επιλέξει να συνεργαστεί το Κίνημα Αλλαγής μετά τις εκλογές ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε:
«Μονά – ζυγά κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει. Είναι πλαστό το δίλημμα για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.
Το πραγματικό δίλημμα είναι ένα: Αν το βράδυ των εκλογών ο λαός μας τιμήσει με ένα σημαντικό ποσοστό, οφείλουμε να μπούμε στην κυβέρνηση τιμώντας την ψήφο του. Αλλά με μια προγραμματική συμφωνία και ιεραρχημένες προοδευτικές προτεραιότητες ώστε να γίνουμε η δύναμη προόδου και σταθερότητας της χώρας.
Αν, όμως, ο λαός δεν μας τιμήσει και μας αποδοκιμάσει, τότε εμείς πρέπει να μείνουμε στην αντιπολίτευση».